Sonaran les sirenes de risc químic al Baix Llobregat aquest dimecres 4 de juny

Sonaran les sirenes de risc químic al Baix Llobregat aquest dimecres 4 de juny

Els ciutadans d'onze municipis del Baix Llobregat també rebran una alerta de protecció civil als seus telèfons mòbils informant de la prova

 

El pròxim dimecres 4 de juny, a les 10 hores, tindrà lloc la tercera prova de les sirenes de risc químic del 2025. Es tracta de l’activació de les cinquanta sirenes de vint-i-dos municipis de les comarques del Barcelonès, Baix Llobregat, Vallès Occidental i Vallès Oriental. A banda del so de les sirenes, els ciutadans d’aquestes zones també rebran una alerta de protecció civil als seus telèfons mòbils informant de la prova

La població censada dins de la cobertura teòrica de les sirenes de risc químic de la prova és de 496.247 habitants. Per territoris, es distribueixen de la següent manera: Baix Llobregat (347.411 habitants); Barcelonès (72.564); Vallès Occidental (8.835); i Vallès Oriental (67.427). A la població censada s’hi ha d’afegir la població situada als polígons industrials, com per exemple SEAT Martorell (10.103 persones).

La ubicació a la comarca serà: Cornellà (2), El Prat (5), una a Viladecans (ho sentirà el 50% de la població, i no es sentirà als barris de Poblat Roca o Alba-rosa), Sant Boi (3), Sant Joan Despí (2), Sant Feliu (1), Santa Coloma de Cervelló (1), Sant Andreu de la Barca (1), Martorell (5), Abrera (2), Olesa de Montserrat (2) i Esparreguera (1). A més, als municipis on es farà la prova s’hi situen setanta-tres establiments de risc químic que formen part de l’abast del PLASEQCAT: Vuit establiments Seveso de nivell alt i quatre de nivell baix.

Com serà la prova?

A l’inici de la prova, a les 10 hores, s’enviarà l’alerta de Protecció Civil als telèfons mòbils informant de la realització de la prova, i al cap d’uns minuts s’activaran les sirenes de risc químic amb el so de confinament (so ondulant com el d’una sirena d’ambulància). El so d'inici d'alerta (so de confinament) són tres senyals d'un minut de durada separats per silencis de cinc segons. A la finalització de la prova (al cap de quinze minuts), s’activaran les sirenes de risc químic amb el so de fi de confinament (un so pla més agut) i s’enviarà una segona alerta de Protecció Civil als mòbils que inclourà un enllaç a l’enquesta per saber si s’han sentit correctament les sirenes i si s’ha rebut l’alerta als mòbils.

En la mesura del possible, es recomana a la població que segueixi les pautes d’autoprotecció en cas d’accident químic: refugiar-se a casa o a l’immoble més proper, tancar portes i finestres, desconnectar tots els sistemes de ventilació i esperar la notificació de fi d’alerta.

Pel que fa a l’enviament de l’alerta de Protecció Civil als mòbils, la zona de recepció no coincidirà plenament amb la zona d’audició de les sirenes de risc químic, ja que la distribució de les antenes de telefonia que fan de repetidor i la cobertura de l’audició de les sirenes no coincideix plenament i possiblement abastarà un espai superior a la zona d’audició de les sirenes. Malgrat això, en un cas real, la ciutadania amb la informació de l’alerta podrà saber què està succeint, a quina zona i quina és la mesura, i per això podrien identificar si es troben en l’espai on caldria aplicar aquesta mesura.

Redacció / Fotos: Arxiu-Ajuntaments