
L'eutanàsia a Catalunya, un dret consolidat
L'augment significatiu de sol·licituds i prestacions el 2024 marca un avenç en l'aplicació de la LORE
Catalunya ha experimentat un increment notable en les sol·licituds i prestacions d'ajuda per morir (PRAM) durant el 2024, consolidant la regulació de l'eutanàsia com una prestació sanitària garantida pel sistema de salut. Segons l'informe anual del Departament de Salut, s'han registrat 358 sol·licituds, un augment del 63,43% respecte a l'any anterior, i s'han realitzat 142 prestacions, un 51,06% més.
Aquest increment reflecteix un avenç en l'aplicació de la Llei orgànica de regulació de l'eutanàsia (LORE), en vigor des del juny de 2021, que garanteix el dret dels ciutadans a rebre la PRAM. La directora general d'Ordenació i Regulació Sanitària del Departament de Salut, Clara Pareja, ha destacat "el compromís del Departament i de tot el sistema sanitari per garantir el dret a la prestació d'ajuda per morir".
La majoria de les sol·licituds provenen de l'atenció primària, un 62%, seguit de l'atenció hospitalària (28%), l'atenció intermèdia (9,5%) i les residències de gent gran (0,5%). Pel que fa al perfil dels sol·licitants, la majoria són dones, amb una mitjana d'edat de 75 anys, i els homes tenen una mitjana d'edat de 74 anys. Les malalties neurològiques i oncològiques són les més freqüents entre les persones que reben la prestació.

El temps mitjà entre la presentació de la primera sol·licitud i la resolució favorable és de 63 dies, i la mitjana se situa als 50 dies. Tot i això, els experts assenyalen la necessitat de continuar treballant per millorar l'aplicació de la LORE i agilitzar els processos.
La presidenta de l'Associació Dret a Morir Dignament, Cristina Vallès, ha ressaltat "la disposició del Departament de Salut i del conjunt de professionals en l'aplicació de la LORE" i ha subratllat la importància de "continuar estudiant possibles millores en la implementació de la PRAM".
Amb aquestes dades, es constata la consolidació de la regulació de l'eutanàsia com una prestació sanitària garantida a Catalunya, amb una aplicació rigorosa que respecta els drets i la voluntat de les persones sol·licitants.
Redacció / Fotos: Generalitat de Catalunya