
Investigadors del Parc Sanitari Sant Joan de Déu lideren un estudi pioner per prevenir el suïcidi juvenil
El projecte PROSIA-Y busca entendre els factors de risc i protecció en joves de 16 a 29 anys, amb la participació de més de 800 persones i la col·laboració de centres educatius de tot Catalunya
El suïcidi és una realitat alarmant entre els joves, convertint-se en la segona causa de mort en la franja d'edat de 15 a 29 anys a Catalunya. Davant d'aquesta problemàtica, un equip de recerca del Parc Sanitari Sant Joan de Déu ha iniciat un estudi innovador, el PROSIA-Y, que pretén analitzar els factors de risc i protecció de les conductes suïcides en joves de 16 a 29 anys.
Liderat per la psiquiatra Judith Usall i Rodié, el projecte compta amb el finançament de l'Observatori Social de la Fundació "la Caixa" i té com a objectiu principal la participació de més de 800 joves a través d'una enquesta anònima i confidencial. A més, l'estudi busca implicar la comunitat educativa mitjançant visites a escoles i instituts per sensibilitzar sobre la salut emocional i prevenir el comportament suïcida.
Des de l'inici del projecte a l'octubre de 2024, l'equip d'investigació ha visitat més de 21 centres educatius en 16 poblacions catalanes, impactant a més de 1.600 estudiants i docents. Aquestes visites han inclòs conferències i activitats per promoure el diàleg obert sobre el benestar mental i proporcionar eines pràctiques per afrontar situacions de risc.
La doctora Regina Vila, investigadora de l'equip PROSIA-Y, destaca la importància d'apropar-se als joves i escoltar les seves inquietuds, oferint-los recursos útils per al seu dia a dia. La resposta dels centres educatius ha estat molt positiva, conscients de la necessitat de suport per als joves amb dificultats emocionals, segons explica la doctora Usall.
L'estudi PROSIA-Y no només analitza els factors de risc, com la depressió o el trauma infantil, sinó que també posa èmfasi en els elements de protecció, com la resiliència i el suport social. A més, incorpora una perspectiva de gènere per comprendre millor les diferències en les experiències dels joves.
Per participar en l'estudi, els joves de 16 a 29 anys poden accedir al formulari en línia a través d'un enllaç proporcionat pels investigadors. El qüestionari, de 15-20 minuts de durada, inclou preguntes sobre diversos aspectes del benestar emocional, com la qualitat del son, l'ús de les xarxes socials i la solitud.
A més del PROSIA-Y, s'han posat en marxa dos projectes complementaris: el PROSIA-U, dirigit a la població universitària, i el PROSIA-B, enfocat en els joves de Barcelona. Aquests projectes permeten aprofundir en els factors específics que influeixen en el suïcidi en diferents entorns, com l'universitari i l'urbà.
Amb aquesta iniciativa, l'equip de recerca del Parc Sanitari Sant Joan de Déu busca generar coneixement i consciència sobre el suïcidi juvenil, amb l'objectiu de desenvolupar estratègies de prevenció més efectives i millorar el benestar emocional dels joves a Catalunya.
Redacció / Fotos: Parc Sanitari Sant Joan de Déu