
El Baix Llobregat es blinda contra la calor
La xarxa de refugis climàtics creix un 31% davant un estiu que es preveu asfixiant
Davant l'augment de les temperatures extremes, la comarca amplia la seva xarxa d'espais frescos amb la recuperació de parcs i la incorporació de nous equipaments per protegir la població vulnerable.
La creixent amenaça de calorades més intenses i freqüents ha posat en alerta les autoritats del Baix Llobregat, que han respost amb una ampliació significativa de la seva xarxa de refugis climàtics. Aquest estiu, la comarca comptarà amb un 31% més d'espais on la ciutadania podrà alleujar els efectes de les altes temperatures, arribant a un total de 244 punts distribuïts en 31 municipis metropolitans.
Un augment necessari davant un futur climàtic preocupant
Aquesta expansió, que suposa un increment del 69% respecte al 2023, esdevé una mesura crucial davant d'unes projeccions climàtiques cada cop més pessimistes. Tal com revela l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), si no s'implementen accions contundents, l'augment de la temperatura al territori metropolità podria assolir els 3,7 °C a finals de segle. Aquest escenari comportaria un increment exponencial dels dies de calor extrema, la multiplicació de les nits tropicals i onades de calor més freqüents, duradores i intenses.
Parcs i equipaments municipals, oasis contra la calor
Una de les claus d'aquesta ampliació de la xarxa és la recuperació del reg als parcs i jardins després dels episodis més greus de sequera. Aquests espais verds, gestionats tant per l'AMB com pels ajuntaments, esdevenen refugis naturals essencials per mitigar l'efecte d'illa de calor, un fenomen que accentua les temperatures a les zones urbanes. A més dels parcs, la xarxa inclou equipaments municipals com biblioteques, centres cívics, casals de gent gran, mercats, museus i poliesportius, així com piscines públiques.
Protecció per a la població més vulnerable
La iniciativa pretén donar cobertura a una població especialment vulnerable a la calor, que a l'àrea metropolitana de Barcelona s'estima en unes 526.000 persones, un 16% del total. D'aquest col·lectiu, un 30% pateix vulnerabilitat energètica i no pot fer front a la despesa de la climatització a les seves llars. Guille López, conseller delegat d’Acció Climàtica de l’AMB, manifesta que “malauradament no tothom pot pagar-se unes vacances o disposar d’aire condicionat durant els mesos més calorosos de l’any, per això és necessària la xarxa de refugis climàtics com a servei bàsic per a la ciutadania”.
Amplia cobertura a tot el territori metropolità
La xarxa de refugis climàtics del Baix Llobregat garantirà que el 80,5% de la població dels municipis adherits tingui un refugi a menys de 10 minuts a peu de casa seva. Pel que fa a la població més vulnerable, la cobertura s'eleva fins al 82,5% a tot el territori metropolità. Aquestes dades no inclouen la xarxa pròpia de Barcelona, que ofereix una cobertura del 97% amb uns 390 espais.
Activitats complementàries per a la ciutadania
Més enllà de proporcionar un espai fresc, la Xarxa Metropolitana de Refugis Climàtics (XMRC) ofereix activitats associades dirigides especialment a la població més vulnerable. Gràcies a un conveni amb el Servei Local de Teleassistència de la Diputació de Barcelona, s'imparteixen tallers informatius sobre el canvi climàtic, les onades de calor i la ubicació dels refugis a cada municipi. També es realitzen sessions de formació per al personal dels equipaments que actuen com a refugi, i activitats de sensibilització a càrrec del programa metropolità d’educació per a la sostenibilitat Compartim un Futur.
Informació accessible per a tothom
La informació detallada sobre la ubicació, els horaris d'obertura i els períodes de tancament dels refugis està disponible al web de l'AMB des de l'1 de juny fins al 30 de setembre. Amb aquesta ampliació i les activitats complementàries, l'AMB i els ajuntaments del Baix Llobregat reafirmen el seu compromís per protegir la ciutadania davant els creixents impactes del canvi climàtic. A més, l'AMB participa en projectes europeus per explorar noves vies d'adaptació dels refugis, com ara la possibilitat d'oferir servei nocturn o atenció específica a les persones sense llar.
Un model d'adaptació davant la crisi climàtica
Aquesta iniciativa al Baix Llobregat és un exemple de la urgència i la necessitat d'implementar mesures d'adaptació davant un futur climàtic incert. Mentre les projeccions continuen alertant d'un augment de les temperatures, la xarxa de refugis climàtics esdevé una eina vital per protegir la salut i el benestar de la població més vulnerable de la comarca.
Redacció / Fotos: AMB