La finca del Monestir de Montsió ja és de l’Ajuntament d’Esplugues

La finca del Monestir de Montsió ja és de l’Ajuntament d’Esplugues

La compra definitiva de la finca, que suma 10.154 m2 de superfície, es produeix per un import de set milions d’euros, en diversos pagaments, fins abans del 31 de març del 2026

 

L’Ajuntament d’Esplugues de Llobregat i les comunitats Monasterio de Nuestra Señora de los Ángeles y Santa Clara de Manresa i Monasterio de Santo Domingo de Guzmán de Sant Cugat del Vallès van signar davant notari el passat dijous 29 de maig a la tarda la transmissió de la finca on es troba el Monestir de Santa Maria de Montsió, que inclou un claustre gòtic i la masia modernista de Can Casanovas, així com l’extensa àrea verda que l’envolta. 

L’adquisició de la finca, que suma 10.154 m2 de superfície, es produeix per un import de set milions d’euros, en diversos pagaments, fins abans del 31 de març del 2026. D’aquests, aproximadament la meitat s’autofinançarà. A banda, se cercaran subvencions tant per a l’adquisició com per a la rehabilitació. 

“Amb aquesta compra, no només garantim la preservació d’elements que formen part de la identitat d’Esplugues, sinó que també volem convertir aquests espais en llocs accessibles, útils i vius per a la ciutadania, sempre respectant-ne la vàlua històrica i cultural”, ha manifestat l’alcalde d’Esplugues, Eduard Sanz. “Protegim el patrimoni històric i artístic, creem una oportunitat per integrar patrimoni i natura al costat del Parc dels Torrents, i garantim la conservació per a futures generacions i que aquests espais siguin accessibles i útils per a tothom”, ha afegit l’alcalde. 

Una adquisició de gran vàlua

La finca té gran vàlua des del punt de vista històric-artístic, ja que inclou dos edificis catalogats i protegits com a Béns Cultural d’Interès Local. D’una banda, l’anomenat Monestir de Santa Maria de Montsió, amb un claustre gòtic del segle XIV, l’església annexa (actualment dessacralitzada) i un conjunt de dependències i cel·les de les religioses, que l’han habitat fins a l’any 2022. 

A més, als terrenys hi ha també l’edificació anomenada Can Casanovas, masia original del segle XV, posteriorment remodelada per l’arquitecte Antoni Maria Gallissà en estil modernista en l’any 1902-1903. Aquesta casa disposa en la seva part posterior d’un jardí singular i d’una bassa d’aigua per a reg, espais que incrementaran la zona verda pública del municipi. 

A banda d’aquestes dues edificacions protegides i catalogades, la finca inclou altres edificacions de menor rellevància historicoartística, com ara la Rectoria i la Masoveria, o les dependències annexes a Can Casanovas i situades a la cantonada del carrer l’Església i del passatge del Baix Lloc. 

Redacció / Fotos: Aj. Esplugues de Llobregat