La tendència de la secularització dels funerals, que s’ha duplicat en els darrers cinc anys es troba encara per darrere dels comiats catòlics que, amb gairebé el 70 % del total, representen la majoria de cerimònies
Els funerals laics ja representen més del 30% dels serveis funeraris a l’àrea metropolitana de Barcelona. Són dades de PFB Serveis Funeraris, amb presència a les comarques del Barcelonès, Baix Llobregat i Maresme, que reflecteixen un creixement d’un 20 % de les cerimònies laiques respecte 2023. La tendència de la secularització dels funerals, que s’ha duplicat en els darrers cinc anys als diversos centres que gestiona l’empresa es troba encara per darrere dels comiats catòlics que, amb gairebé el 70 % del total, representen la majoria de cerimònies. Al voltant d’un 1,5 % dels funerals són d’altres religions. Sigui quin sigui el tipus de ritual de comiat, laic o religiós, pot dur-se a terme a qualsevol dels tanatoris de PFB, ja que són espais multiconfessionals i oberts a totes les creences.
Per a Ana Gassió, directora general de PFB Serveis Funeraris, “l’augment dels funerals laics està directament relacionat amb els canvis socials, culturals i generacionals a la nostra societat. Tot i que els comiats tradicionals continuen sent majoritaris, cada any guanyen més presència les cerimònies laiques o civils, sense connotacions religioses. Representen una nova forma d’acomiadar la persona estimada, per a moltes famílies, més propera i significativa. Des de les funeràries, hem d’estar molt atents a totes les realitats i necessitats, ja que el nostre compromís és respectar aquesta diversitat i oferir espais i serveis adaptats a cada família”. Malgrat que la forma de retre l’últim adeu a la persona difunta evolucioni, “el ritual de comiat és essencial per començar a assumir la realitat de la pèrdua. Elements com la cerimònia ens ajuden a posar paraules al dolor i acceptar el fet de la mort”, explica Gassió.
Personalització del comiat i incineració, tendències que es consoliden
En línia amb l’evolució de les tendències funeràries, la personalització dels comiats és un dels elements que ha arribat per quedar-se. En aquest sentit, prop del 76% dels serveis funeraris a PFB inclouen música en directe a les cerimònies i també, cada cop més, la projecció d’imatges o vídeos tant a la cerimònia com a la sala de vetlla. Per facilitar-ho, PFB proporciona a totes les famílies una aplicació mòbil que permet la compartició amb amics i familiars de textos, fotos i vídeos en record de la persona difunta. L’app també permet visualitzar la cerimònia en streaming, un servei útil per a les persones que no es poden desplaçar físicament a l’oratori i que en el darrer any ha fet servir prop de l’1% de les famílies.
Un altra tendència funerària que es consolida aquest 2024 és la cremació, que es posiciona per tercer any consecutiu com l’opció majoritària als serveis funeraris de PFB, amb un 60 %, una xifra que es manté estable des de 2021, després dels pics registrats durant la pandèmia. Tot i no haver variat en els darrers tres anys, la incineració ha registrat un creixement exponencial als grans nuclis urbans metropolitans, com Badalona, on s’ha multiplicat per sis des de 2003, any en què es va posar en funcionament el primer crematori del Barcelonès, amb l’obertura del Tanatori de Badalona. Amb tot, el 40% dels serveis funeraris es decanten encara per la inhumació o enterrament tradicional al cementiri, fet que evidencia la coexistència d’ambdues opcions, segons les preferències de cada família.
Pel que fa a la vetlla del difunt, el darrer any han optat per dur a terme aquesta pràctica el 74 % de les famílies. De mitjana, la vetlla té una durada d’un dia i es du a terme a les sales dels tanatoris. No obstant això, PFB també du a terme vetlles al domicili i s’encarrega d’adaptar l’espai escollit, així com de gestionar tots els trasllats necessaris.
Serveis funeraris cada cop més sostenibles
PFB Serveis Funeraris manté un ferm compromís amb la sostenibilitat en tots els àmbits. D’una banda, el 100% dels fèretres utilitzats en les incineracions són exclusivament ecològics (de fusta controlada FSC i sense elements contaminants), mentre que un 30% de les famílies que opten per la cremació, escullen urnes biodegradables, elaborades principalment amb sorra o argila. També van guanyant terreny entre les famílies els serveis respectuosos amb el medi ambient, com el de corones de plantes vives, que promouen la confecció de composicions florals amb plantes vives, sense tallar, i de cultiu de proximitat.
En el terreny ambiental, l’empresa ha apostat aquest any per l’autoconsum amb la instal·lació de 396 plaques fotovoltaiques al Tanatori de Badalona, el gener passat, un pas significatiu cap a l'eficiència energètica que permetrà reduir el consum elèctric i les emissions de CO2, a més d’estalviar el 35% a la factura anual de la llum. La companyia també està incorporant nous vehicles elèctrics a la seva flota, a més de comptar amb mesures d’eficiència i estalvi com il·luminació de baix consum en àrees comunes, oficines i sales de vetlla dels diversos centres, l’ús de vegetació autòctona i amb baixes necessitats hídriques o la instal·lació de forns crematoris d’última generació al Tanatori de Badalona. Un comportament responsable que ha fet que aquest any PFB hagi estat reconeguda amb la certificació ISO 14001 de Sistemes de Gestió Ambiental.
Parlar de la mort per normalitzar-la
PFB Serveis Funeraris ofereix un servei de suport al dol que proporciona acompanyament psicològic especialitzat i gratuït a les famílies des de fa més de 20 anys. “És un recurs molt necessari, ja que pot prevenir futurs problemes greus de salut mental”, remarca la psicòloga assessora de PFB, Miriam Vázquez. “Un dol és una situació estressant de primera magnitud i, segons les circumstàncies de la mort, pot tractar-se d’una experiència traumàtica que necessiti atenció psicològica professional per resoldre’s”. En el darrer any, el servei ha dut a terme 400 atencions individuals i en grup, una xifra que s’ha duplicat arran de la posada en marxa d’un segon grup de dol aquest 2024. “Compartir el dolor, conèixer què és el dol i les seves etapes, la psicoeducació emocional i el desenvolupament d’eines i recursos d’afrontament són els temes centrals que s’hi treballen”, remarca l’experta. El servei compta també amb sessions en línia i llibres de suport electrònics, que s’adapten a les noves necessitats.
PFB també ha desenvolupat diversos recursos d’ajuda per a infants, com la Capsa dels adeus, un recull de contes per abordar les emocions segons el tipus de pèrdua, o la Capsa del record, un kit de dibuix perquè els nens i nenes que s’apropen al tanatori puguin expressar el seu dol a través de l’art. “Aquestes eines no només busquen oferir suport a les famílies, sinó que també volen evitar possibles conseqüències negatives en la salut mental dels més menuts, que poden sentir-se perduts si no se'ls inclou en el procés de comiat”, apunta la psicòloga de PFB. Així mateix, l’empresa disposa de diversos recursos bibliogràfics per a adults i, periòdicament, organitza death cafès, unes trobades per parlar obertament de la mort i el dol, amb l’objectiu de normalitzar aquest procés. El proper death cafè tindrà lloc el divendres 8 de novembre a les 17 hores, a l’Oficina PFB d’Atenció a les Famílies, a Badalona (C/ Francesc Layret, 84).
En l’àmbit del dol gestacional, perinatal i neonatal, PFB ha impulsat la creació del primer espai de Badalona dedicat a aquest tipus de mort, sota el nom de Llum de cel, inaugurat el 15 d’octubre passat al Tanatori de Badalona, així com també altres memorials d’aquest tipus al Tanatori del Litoral, a Sant Adrià de Besòs, i als cementiris de Sant Feliu de Llobregat, Montgat i Alella.
Redacció / Fotos: PFB Serveis Funeraris