Un autèntic temporal de pluja torrencial va paralitzar la nostra comarca durant unes hores amb importants incidències en gairebé tots els municipis
El Servei Meteorològic de Catalunya no es va equivocar. El Baix Llobregat va patir un autèntic temporal que ha paralitzat la comarca durant unes hores negant d’aigua moltes zones del nostre territori.
Protecció Civil de la Generalitat va haver d’activar ALERTA el Pla especial d’emergències per risc d’inundacions a Catalunya (INUNCAT), davant l’avís del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) de xàfecs acompanyats localment de tempesta. Es va decretar un grau de perill màxim amb l’arribada d’una DANA. Una de les primeres mesures que es va posar en pràctica va ser enviar una alerta als mòbils a la comarca del Baix Llobregat davant els pronòstics de pluges continuades i torrencials en aquesta zona. Així i tot, la intensa pluja va provocar diverses incidències en tots els municipis baixllobregatins, en especial els del litoral (Castelldefels, Gavà, Viladecans o El Prat de Llobregat).
Viladecans
Cornellà
Castelldefels (CC Ànec Blau)
Riera de Gavà
Riera de Sant Climent
Riu Llobregat, al màxim
El cabal del riu Llobregat a l’altura de Sant Vicenç dels Horts es va situar als 650 m3 per segon, després dels aiguats al Baix Llobregat durant el matí. En concret, segons dades de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), el cabal del riu en aquest punt va passar dels 13 m3/s als 650 m3/s.
El nivell va arribar a les 12.15 del migdia als 2,28 metres. L’ACA va demanar “molta precaució” al tram baix del Llobregat i va recomanar evitar apropar-se als accessos a les lleres, guals, punts baixos i creuaments dels cursos fluvials. El resic hidrològic es manté.
La C-32 i C-31, amb talls
D’altra banda, el Servei Català de Trànsit (SCT) va haver de tallar la circulació en la carretera C-32 a Castelldefels per inundacions causes pel temporal DANA. Una situació que va provocar retencions importants. D’altra banda, es va haver de tallar també un carril de la C-31 -sentit Barcelona-, al terme municipal del Prat de Llobregat.
Una altra de les vies afectades va ser el Camí de Can Prunera, al terme municipal de Vallirana.
Sense Rodalies
Renfe va suspendre tot el servei de Rodalies a Catalunya pel temporal, exceptuant els trens que ja estaven en circulació perquè arribessin al seu destí. Aquesta situació es va mantenir fins a la finalització de l'alerta de la Generalitat de Catalunya.
També es va haver d’interrompre la circulació de l’alta velocitat en el túnel del Prat de Llobregat, ja que l’aigua arribava al cap del carril. Posteriorment, es va poder reestablir.
Vols suspesos, desviats i retards
L'operativa de l'Aeroport Josep Tarradellas Barcelona-El Prat va patir també l'impacte de les fortes tempestes amb 150 litres d’aigua per metro quadrat acumulat en quatre hores. Fins al tancament d’aquesta notícia s’havien desviat divuit avions d'arribada a aeroports alternatius, mentre que mig centenar d'operacions de sortida van ser cancel·lades per les aerolínies o sofrien retards considerables.
El temporal va afectar algunes zones de les terminals on s'han produït algunes entrades d'aigua, principalment en zona pública de la Terminal 1 i en l'aparcament. Les tempestes van incidir també alguns accessos a l'Aeroport. Per a facilitar la mobilitat de vehicles es van obrir barreres en aquelles zones d'aparcament que requereixen sortides alternatives. El servei de Rodalies i de Metro, per a accedir a l'Aeroport, es van suspendre pels seus respectius operadors.
Autobusos aturats
També va quedar afectat diverses línies d’autobusos, principalment als municipis de Castelldefels i Gavà, on va haver-hi talls en l’accés a tot el nucli urbà. Així, l’empresa Avanza va decidir suspendre el servei.
Tres hospitals afectats
L'Hospital Sant Joan de Déu de Martorell, l’Hospital de Viladecans i l’Hospital de Sant Joan de Déu, a Esplugues de Llobregat, va desprogramar l'activitat no urgent de tarda davant les “dificultats d'accés sobretot des del Baix Llobregat". Fonts de la Conselleria de Salut de la Generalitat va informar que el motiu va ser "protegir la integritat de la ciutadania donada la dificultat i el risc que hi ha en els desplaçaments."
Cat112
Fins a les 12:00 hores d'avui dilluns 4 de novembre el telèfon d'emergències CAT112 ha rebut un total de 1.986 trucades que han generat 1.712 expedients. Per comarques, les trucades s'han concentrat al Baix Llobregat (588), Tarragonès (400), Barcelonès (347), Vallès Occidental (107) i Garraf (57). Pel que fa als municipis, les trucades s'han fet des de Tarragona (257), Barcelona (245), Castelldefels (131), Gavà (114), el Prat de Llobregat (97) i Viladecans (73).
IMATGES
Gavà
El Prat de Llobregat
Sant Boi de Llobregat
Olesa de Montserrat
Gavà Mar
Esparreguera
Castelldefels
Corbera de Llobregat
Martorell
Redacció / Fotos-Vídeos: Protecció Civil-Ajuntaments-Particulars-Generalitat-Bombers