El Govern desbloqueja el projecte de millora de l’Aeroport del Prat

Entre els temes a debatre hi ha la reactivació de la comissió que haurà de plantejar la proposta definitiva d’ampliació

El Consell executiu del Govern de la Generalitat ha aprovat aquest dimarts requerir que aquest mes de setembre es convoqui la comissió tècnica entre el Ministeri de Transports i el Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica per definir el projecte de millora de l’Aeroport Josep Tarradellas Barcelona–El Prat. D’aquesta manera l’executiu desbloqueja el projecte de millora de la capacitat de l’aeroport. L’acord de Govern inclou una estratègia per millorar la competitivitat de la instal·lació aeroportuària assolir l’excel·lència de les mesures mediambientals, potenciar els aeroports regionals en un únic sistema aeroportuari català.

foto 3841634 1024x599

Al mateix temps, preveu la reactivació de la comissió que haurà de plantejar la proposta definitiva d’ampliació durant el darrer trimestre de 2024. Aquest document serà la base del nou Pla Director de l’Aeroport, que el Ministeri ha de començar a tramitar durant el primer trimestre de 2025.

El Govern, en aquest sentit, considera que l’aeroport té demanda contrastada per connectar Catalunya a nivell global i alerta que és una infraestructura que en certs períodes de l’any està fregant els seus nivells de màxima capacitat.

Mesures ambientals previstes

La solució de millora haurà de respectar necessàriament la biodiversitat, la convivència amb el veïnat i les directives ambientals europees, amb especial cura a la preservació i la posada en valor dels espais protegits Xarxa Natura 2.000.

19463

El projecte mantindrà la visió integral del Delta del Llobregat, amb l’objectiu d’assolir l’excel·lència ambiental i esdevenir un referent internacional en l’establiment i la gestió de les mesures ambientals compensatòries associades a l’activitat aeroportuària. Segons fonts del Govern, aquest té la voluntat de potenciar institucions i consorcis existents, com el Consorci per a la Protecció i la Gestió dels Espais Naturals del Delta del Llobregat, per aconseguir la gestió exemplar de les mesures.

També s’haurà de preveure l’acceleració de la descarbonització del sistema aeroportuari català, monitoritzant les emissions de les operacions i establint uns valors màxims admesos d’emissions anuals.

Forta oposició

El portaveu dels Comuns en el Parlament, David Cid, ha assegurat que el PSC no els ha traslladat que l'ampliació de l'Aeroport de Barcelona-El Prat vagi a formar part del debat sobre els Pressupostos de 2025 perquè la comissió d'estudi no tindrà els seus treballs realitzats, al seu judici: "Crec que el debat pressupostari el tindrem molt abans”, segons Europa Press. Així s'ha expressat en una roda de premsa en el Parlament on ha reiterat l'oposició de la formació política a l'ampliació de l'Aeroport, la qual ha dit que "no té cap sentit", tant pel punt de vista ambiental com per l'impacte de l'augment del turisme a Barcelona i Catalunya. "El que és necessari és un debat sobre el sistema aeroportuari català, a veure de quina manera millorem la connectivitat de Girona i Barcelona i també Reus. Però no creiem que el trànsit aeri a Catalunya pugui continuar creixent cap a 70 o 100 milions de turistes", ha afegit. En aquest sentit, ha demanat un "debat real sobre què s'ha de fer amb l'Aeroport del Prat" i ha emplaçat al Govern i a la consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque, a escoltar en la taula tècnica a --textualment-- totes les veus. "L'Ajuntament del Prat ha de tenir veu i ha de ser escoltat en aquesta comissió d'estudi", ha sostingut Cid, que també ha demanat escoltar el Port de Barcelona per l'impacte que creu que poden suposar les decisions sobre l'Aeroport en la seva activitat econòmica.

foto 3827538

2021021116045955347

D’altra banda, la secretària general adjunta i portaveu d'ERC en el Parlament, Marta Vilalta, ha avisat al president de la Generalitat, Salvador Illa, que l'acord d'investidura signat entre PSC i ERC recull que ampliar la capacitat de l'Aeroport del Prat és incompatible amb allargar la pista: "És una línia vermella". Vilalta ha sostingut que és una "línia vermella confondre modernitzar l'Aeroport amb allargar la pista, que deterioraria els espais naturals". ERC ha recordat que l'acord d'investidura entre ERC i PSC inclou treballar per la modernització de la infraestructura en el marc de la comissió tècnica "i amb protecció dels entorns". Ha insistit que l'acord d'investidura obliga al fet que aquesta modernització "en cap cas suposi un augment de les emissions i que respecti la biodiversitat i la xarxa Natura 2000". A més, ha detallat que la clau del pacte d'investidura és que sigui la Generalitat qui "piloti qualsevol pas en aquest sentit". L'acord també preveu que a mitjà termini es creï un nou Consell Rector Aeroportuari que substitueixi a la comissió tècnica i la creació de l'Autoritat Aeroportuària de Catalunya: "Demanem al president que faci valer el paper de la Generalitat en la gestió de l'Aeroport.”

Redacció / Fotos: Arxiu

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

La Festa Major de Viladecans 2024 arriba amb una programació plena d’activitats per a totes les edats i gustos

La Festa Major de Viladecans 2024: diversa, inclusiva i segura

Los Rebeldes, Lia Kali, Nebulossa, Víctor Magán, Sara Socas, Los40 Urban Tour i la cantant local Lluna, entre d’altres, ofereixen una proposta…
149

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix