L'AMB aprova una inversió rècord de 423 milions d’euros

L’ens supramunicipal finançarà projectes per als ajuntaments metropolitans en els àmbits d'espai públic, paisatge natural i urbà, foment de l'ocupació i la cohesió social, i barris vulnerables metropolitans

El 30 d'abril del 2024 el Consell Metropolità de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) va aprovar el Pla d'actuació metropolità (PAM) 2024-2027. El PAM recull les prioritats i accions del mandat, entre les quals destaquen l'aprovació dels diferents plans i programes d'inversió per als ajuntaments metropolitans a favor de la cohesió social i territorial.

Avui, en la sessió del Consell Metropolità corresponent al mes de juny, l'AMB ha aprovat els plans d'inversions que despleguen, en actuacions concretes, el pressupost disponible. Aquest conjunt d'inversions ha estat aprovat amb els vots a favor de tots els grups metropolitans, excepte Vox, que hi ha votat en contra.

En aquest mandat l'AMB farà un esforç sense precedents, amb un increment molt important dels recursos. En total, es posaran a disposició dels ajuntaments metropolitans 423,15 M€. Aquesta xifra suposa un augment del 25% respecte els plans d'inversions del mandat anterior. A més, per primera vegada, s'aprova en bloc el Pla d'inversions sencer, la qual cosa facilita la coordinació entre actuacions finançades amb diferents programes.

IMG 7983

Jaume Collboni, president de l'AMB, ha manifestat que aquest Pla "prioritza l'aposta cap a la transició energètica i digital i, igual que la totalitat de les polítiques metropolitanes, se centra a millorar l'equitat social i reduir les desigualtats al nostre territori, contribuint a una àrea metropolitana més justa i pròspera". Afegeix que "programes inversors que es van crear de manera excepcional per fer front, per exemple, a la crisi de la covid-19, han estat integrats en el Pla d'inversions ordinari, mantenint els seus principis de solidaritat, cooperació i pluralitat.”

Per dissenyar els diferents programes que formen el Pla d'inversions metropolità i concretar-los en actuacions als municipis, l'AMB ha posat especial atenció en els criteris que reforcen l'aplicació de polítiques de proximitat, la millora constant de l'espai públic i la qualitat de vida dels ciutadans, per mantenir i millorar el que s'ha fet en els darrers anys. El Pla posa l'accent en la contribució cap a un model de desenvolupament que aposta per la sostenibilitat ambiental, econòmica i social, alineat amb els objectius de desenvolupament sostenible (ODS) de l'Agenda 2030 de les Nacions Unides.

Estructura dels plans d'inversions

Els desplegaments dels recursos disponibles es farà a partir de diferents plans i programes. El Pla d'inversions metropolità 2024-2028 agrupa diferents programes per tal de cobrir diversos tipus de projectes:

  • Programa d'actuacions de cohesió territorial (PACTE): 150 M€
  • Programa d'actuacions de millora urbana i social (PAMUS): 181,15 M€
  • Programa de projectes i assistència tècnica: 20 M€
  • Programa d'actuacions de millora del paisatge natural i urbà (PSG): 27 M€

El Pla social metropolità 2024-2027 se centra a finançar directament les polítiques destinades a millorar les condicions de vida:

  • Pla metropolità de suport a les polítiques socials municipals: 30 M€
  • Programa integral de barris per a la millora de les rendes (PIBMR): 15 M€

Aquests recursos arribaran als ajuntaments per assignació directa (PACTE, PAMUS i Pla metropolità de suport a les polítiques socials), per concurrència competitiva i amb cofinançament (PSG i PIBMR) i per treballs professionals de suport tècnic (projectes i assistència tècnica del PACTE).

Pla d’Inversions Metropolità 2024-2028

Per elaborar el Pla d'inversions metropolità 2024-2028, s'ha estimat la capacitat d'inversió de l'AMB durant aquest mandat, en funció dels escenaris econòmics generals, l'evolució de l'execució pressupostària i les perspectives econòmiques futures. El resultat d'aquesta avaluació permet destinar-hi la xifra de 378.149.114 €.

Captura de pantalla 2024 06 25 a las 15.50.39

Programa d'actuacions de cohesió territorial (PACTE) 2025-2028

Aquest programa, dotat amb 150 M€, es desplegarà en 35 municipis de l'AMB (tots, excepte Barcelona). L'assignació de recursos per municipis obeeix a criteris de població, així com al nivell socioeconòmic de cadascun, per tal de compensar les desigualtats.

Els objectius principals són el desenvolupament urbà sostenible a partir de la intervenció als espais urbans, la dotació d'equipaments públics necessaris, la intervenció en el patrimoni construït, la promoció de la mobilitat sostenible i la millora dels serveis urbans. Amb aquestes prioritats en ment, les actuacions efectuades comprendran, entre d'altres:

  • Transformació dels centres urbans per fer-los més habitables.
  • Rehabilitació o transformació d'equipaments per millorar-ne l'eficiència energètica, la digitalització, l'accessibilitat, l'habitabilitat i la conservació.
  • Recuperació, rehabilitació i digitalització d'edificis sense ús per a nous equipaments públics.
  • Intervenció en el patrimoni per posar en valor el llegat històric i cultural.
  • Construcció de nous equipaments públics per garantir la cohesió social al territori.
  • Foment de la mobilitat sostenible i la transició energètica per contribuir a la reducció de les emissions.
  • Intervenció en espais naturals, del litoral i forestals, per potenciar els serveis ecosistèmics que aporten.
  • Vertebració del territori metropolità mitjançant la integració de les grans infraestructures.

El PACTE suposa una assignació mitjana global per habitant metropolità (sense comptar Barcelona) de 88,59 €. L'AMB, d'acord amb els ajuntaments, definirà i concretarà els encàrrecs i  assumirà de la redacció dels projectes, l'execució i la gestió de les obres corresponents.

Totes les actuacions compliran el Protocol de sostenibilitat que l'AMB va aprovar el passat 13 de febrer, per afrontar els reptes del canvi climàtic i contribuir al desenvolupament sostenible.  

Programa d'actuacions de millora urbana i social (PAMUS)

El programa està dotat amb 181.149.113,60 € per al període 2024-2027, la qual cosa permet una dotació anual de 45.287.278,40 € per al conjunt dels municipis que integren l'AMB (de nou, sense incorporar-hi Barcelona).

El programa finança prioritàriament inversions en àmbits com la millora de l'espai públic, el medi ambient urbà, la infraestructura verda i blava, la mobilitat sostenible, el foment del patrimoni històric i cultural, la digitalització, la transició energètica, l'emergència social i climàtica, la cohesió social, l'habitatge o el foment de l'activitat econòmica.

El programa també podrà incloure les accions de manteniment i explotacions qualificades dels equipaments, així com de serveis adreçats directament als usuaris i ciutadans, incloent-hi les d'interès o emergència social, que determinin els ajuntaments.

Programa de projectes i assistència tècnica 2025-2028

Els serveis tècnics de l'AMB duen a terme part de les tasques necessàries per al desenvolupament dels programes del Pla d'inversions metropolità.

Tenint en compte la necessitat de disposar d'especialitats tècniques i serveis professionals que no estan coberts pels serveis de l'AMB, així com la necessitat de donar resposta a la totalitat dels encàrrecs, aquest programa aporta una previsió de recursos de 20 M€, que permet complementar, mitjançant la contractació externa, la capacitat pròpia.

Programa d'actuacions de millora del paisatge natural i urbà (PSG) 2025-2027

La tradició metropolitana en el planejament i la gestió dels espais oberts ha estat pionera i exemplar. A més, les polítiques de l'AMB aposten per considerar els paisatges naturals i urbans  dos àmbits sinèrgics i complementaris, que han d'interaccionar.

En els darrers dos mandats s'han gestionat dos programes d'inversió PSG que han servit per millorar, recuperar i dignificar els espais fluvials i altres espais oberts del paisatge i de la infraestructura verda metropolitana.

Per continuar l'esforç de conservació, millora i recuperació d'aquests espais oberts metropolitans, i incrementar-ne la resiliència davant dels factors derivats del canvi climàtic i dels

que estan associats a la mateixa dinàmica de les activitats i serveis metropolitans, l'AMB farà una sèrie d'inversions, per valor de 27 M€, al voltant, de les línies d'actuació següents:

  • Inversions en espais fluvials metropolitans com ara el Llobregat, el Besòs o els seus afluents, rieres i torrents.
  • Recuperació de zones degradades i resolució de problemes d'encaix entre les zones urbanes i l'entorn natural.
  • Integració de les infraestructures viàriesenergètiques i de serveis dins el paisatge metropolità.
  • Millores de la connectivitat entre espais urbans i naturals i aplicació de solucions basades en la natura (SBN) a les ciutats.

El PSG és un programa de concurrència competitiva amb règim de cofinançament, al qual poden accedir tots els ajuntaments amb l'excepció de Barcelona.

Pla Social Metropolità 2024-2027

L'àrea metropolitana de Barcelona és un territori competitiu i innovador que genera el 54,9 % del PIB de Catalunya i l'11 % del PIB de l'Estat. Tanmateix, un percentatge important de les persones que viuen en els seus barris, pobles i ciutats necessita acompanyament i polítiques actives de cohesió social.

L'AMB vol continuar acompanyant les polítiques que gestionen els ajuntaments amb dos plans de finançament de marcat accent social, complementaris al PACTE, el PAMUS i el PSG del Pla d'inversions. Així, el Pla social metropolità 2024-2027 està integrat per dos plans de suport econòmic amb una dotació conjunta de 45 M€, que es descriuen a continuació.

Captura de pantalla 2024 06 25 a las 15.50.26

Pla metropolità de suport a les polítiques socials municipals 2024-2027

Dotat amb 30 M€ i amb preassignació per a 35 ajuntaments metropolitans, el Pla vol contribuir a desenvolupar un territori més competitiu, inclusiu, cohesionat, innovador i sostenible, des de la solidaritat, la cooperació i l'impuls municipal.

El Pla prioritza les iniciatives municipals dirigides a:

  • Impulsar i  facilitar noves oportunitats per generar ocupació de qualitat i retenir el talent, així com millorar el servei públic de les polítiques públiques d'ocupació que se'n deriven.
  • Promoure la innovació i el treball en xarxa amb els agents socials i econòmics del territori, en el marc d'una economia més cohesionada, inclusiva i innovadora.
  • Impulsar i facilitar la millora de la qualitat de vida de les persones, especialment les més vulnerables, facilitant-los l'accés als drets socials i a un entorn de convivència més equitatiu i segur.
  • Fer front a les situacions de desigualtat i d'emergència social de les persones i, de manera específica, millorar-ne l'ocupació i les condicions de treball.
  • Promoure la igualtat d'oportunitats de les dones en l'àmbit laboral, fent veure a les empreses la importància de tenir i retenir talent i capital humà mixt en el si de les seves organitzacions.

El Pla també permetrà fer front a actuacions d'emergència social. Així, durant l'exercici 2024, ja s'han assignat recursos als tres ajuntaments que han patit diferents crisis per esfondraments o deficiències estructurals d'edificis d'habitatges.

Programa integral de barris per a la millora de les rendes 2025-2027

En el mandat anterior es va impulsar el Pla d'actuació per combatre les desigualtats socials i de rendes, amb l'objectiu d'incrementar l'equitat territorial i atendre els col·lectius més vulnerables de l'AMB.

Dins d'aquest Pla es va aprovar per primera vegada un programa d'ajuts, el Programa integral de barris per a la millora de rendes (PIBMR), dotat inicialment amb 10 M€ dedicats a lluitar contra la concentració de la vulnerabilitat social en determinats barris. D'aquest programa, es va llançar una primera convocatòria (2022-2024), de la qual s'estan executant 20 projectes de 14 ajuntaments metropolitans.

Amb la voluntat de mantenir de manera sostinguda els programes adreçats a lluitar contra la vulnerabilitat, es farà una nova convocatòria (2025-2027) dins del PIBMR amb una dotació de 15 M€, que s'atorgarà per concurrència competitiva i cofinançament.

El programa serà continuista respecte als objectius i els criteris de la convocatòria 2022-2024, és a dir, actuarà sobre els barris més vulnerables de l'AMB d'acord amb l'índex de vulnerabilitat urbana (IVU) de l'Institut Metròpoli i promourà actuacions d'acció comunitària amb els mateixos eixos que el programa anterior:

  1. Educació, fractura social, bretxa digital i adaptació social.
  2. Millora de la relació entre les necessitats de formació, la demanda de treball i l'oferta d'ocupació per acostar els demandants de feina al món empresarial i viceversa.
  3. Mesures de cohesió social i actuacions comunitàries.
  4. Habitatge i transició ecològica: habitatge digne per atendre situacions singulars i rehabilitació d'espais.

Redacció / Fotos: AMB

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Exteriro del Llobregat Centre Comercial

Comença a perfilar-se el futur del Llobregat Centre Comercial de Cornellà

L’Ajuntament i el propietari majoritari van signar un document d’intencions on es garanteix la creació d’una àrea central de zones verdes,…
378

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix