El Casal d’Olesa i la Societat Aliança Palmarenca celebren cent anys

L’Agrupament Escolta Espluga Viva d’Esplugues de Llobregat fa enguany el seu cinquantè aniversari

Aquest any dos ateneus de la nostra comarca associats a la Federació d’Ateneus fan cent anys de vida. Es tracta del Casal d’Olesa de Montserrat i la Societat Aliança Palmarenca de La Palma de Cervelló. També cal destacar la celebració del 50è aniversari de l’Agrupament Escolta Espluga Viva d’Esplugues de Llobregat.

L’activitat més immediata d’aquestes commemoracions serà l’acte central de la commemoració de L’Espluga Viva que tindrà lloc el proper 8 de juny, amb una jornada festiva que tindrà lloc al local i als jardins de l’entitat, amb activitats com gimcanes, un concert vermut amb l’aula de gralla de Tic, una paella popular amb un concert de La Portàtil FM i un ball de nit amb l’actuació de Calet. També serà una jornada de portes obertes al local, amb activitats infantils i dues exposicions commemoratives del seu cinquanta aniversari.

Creu commemoracio 1999 Espluga Viva

La celebració L’Espluga Viva, però, arrencarà abans, amb una excursió al Gra de Fajol el 26 de maig per col·locar una placa commemorativa a la instal·lació de la creu del 25è aniversari i una festa posterior al refugi d’Ulledeter amb vermut, dinar, parlaments, música i recital de poemes. Altres activitats del 50è aniversari seran el concert jove al Parc de les Tres Esplugues (1 de juny), la creació d’un audiovisual retratant un any de l’Agrupament i la projecció d’una pel·lícula de muntanya.

Agrupament Escolta Espluga Viva p

Creada el setembre de 1974 per promoure un escoltisme laic, coeducatiu, i defensor de la llengua i el país, L’Espluga Viva treballa les tradicions de manera popular i participativa i, en aquest mig segle, s’ha consolidat més enllà de l’Agrupament Escolta amb la fundació del grup de Tradicions i Costums, el Centre Excursionista d’Esplugues i, més recentment, l’espai d’educació infantil Agalaia i Rauxa. Durant aquests 50 anys, han portat la Flama del Canigó a Esplugues sense interrupció i, des de fa 15 anys, organitzen el Festival Arrela’t de música i dansa d’arrel. 

Altres ateneus

La Societat Aliança Palmarenca té programat l’acte central del seu centenari el pròxim dia 6 de juliol amb una diada castellera, un berenar amb els socis i la presentació d’un llibre commemoratiu dels seus cent anys d’història. També van oferir un concert de l’Escolania de Montserrat el passat mes de febrer que va esgotar totes les entrades i han organitzat una visita en grup dels socis al Parlament de Catalunya.

Societat Aliança La Palmarenca visita President Tarradellas 1979 p

43409 foto 08905 46 2

Fundada el juliol de 1924, L’Aliança Palmarenca va sorgir per la iniciativa d’un grup de joves de La Palma de Cervelló que estava disconforme amb el funcionament del teatre de la Societat la Palmerina i tenia aspiracions d’emprendre projectes nous i diferents. Van comptar amb el suport del propietari de la finca de Ca n’Ollé, que els va cedir el terreny i els materials per edificar la seu, mentre que van ser els joves els que van construir el local amb les seves pròpies mans. Quan va iniciar la seva activitat, La Palma comprenia dues seccions: la Recreativa i la Benèfica i, en aquests cent anys, han estat el pal de paller de l’activitat cultural del poble. Des de 1963, han representat ininterrompudament Els Pastorets cada any.

D’altra banda, el Casal d’Olesa de Montserrat va iniciar la celebració del seu centenari el passat mes de gener amb una jornada amb jocs i tallers per a infants, una cercavila, un acte institucional, un berenar, una mostra de companyies de teatre familiar, la representació de l’espectacle Maure, el dinosaure de la companyia de Teatre Nu i el concert de Virginia & The Woolfs.

societat

Centenari CASAL OLESA p

Els actes de commemoració continuaran tot l'any i pretenen ser un reconeixement a les entitats del poble que van néixer a El Casal, com Olesa Sardanista i l'Esbart Olesà, així com els equips de futbol sala i bàsquet. Els emblemes d'El Casal, com el teatre i el cinema, també tindran els seus actes d'homenatge durant aquest 2024. Per deixar constància del llarg recorregut de vida de l’entitat, aquest mes de maig s’inaugurarà una exposició sobre la història d'El Casal i a finals d'any es publicarà un llibre commemoratiu

Inaugurat com Casal Catequístic d’Olesa l’any 1924, el Casal va néixer amb l’objectiu d’acollir els joves cristians de la vila que, anteriorment i sota en nom del Círcol d’Estudis, duien a terme activitats religioses, culturals i lúdiques a la rectoria de la Parròquia de Santa Maria. Durant aquests cent anys, l'espai ha viscut moltes vivències: va ser intervingut per la CNT durant la Guerra Civil, ha acollit artistes de la Nova Cançó i del Rock Català, ha sigut espai de cineclub, mostres i cicles, ha sigut la casa del teatre familiar de la Xarxa, ha vist créixer moltes generacions d’actors i actrius amb Els Pastorets i companyies teatrals pròpies i de fora; ha sigut el bressol i ha acollit a altres entitats que han volgut fer-hi activitats; i, en definitiva, ha treballat per no deixar de ser mai un espai de referència cultural.

Redacció / Fotos: Federació d’Ateneus

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Fins ara, la data ja ha excavat més de meitat de la seva longitud total -351 m de la fase d'avanç del túnel en mina d'un total de 654 m-

Adif avança a les obres d’integració del tren a Sant Feliu de Llobregat

S’ha excavat més de la meitat de la part superior del túnel en mina, la resta fins a completar els 2 km es realitza mitjançant pantalles de pilotis,…
333

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix