L’àrea metropolitana va superar els vint milions de desplaçaments

Ho va fer en dia laborable el 2023 amb un increment del 5,5% respecte l’any anterior

L'àrea metropolitana de Barcelona va aconseguir superar, per primera vegada, els 20 milions de desplaçaments en dia laborable en 2023, amb un increment del 5,5% respecte a 2022 i del 5,2% de 2019, segons l'Enquesta de Mobilitat en dia laborable (EMEF), impulsada per l’Àrea de Transports Metropolitans (ATM) i l’Institut Metròpoli.

GQhbAR7WYAAuSZ8

GROF8BTWkAAlNKr

Així, la mitjana de desplaçaments diaris per persona arriba als 4,11, per sobre dels 3,96 de 2022 i dels 4,05 de 2019, han informat ATM i Institut Metròpoli en un comunicat conjunt aquest dilluns. A més, la mobilitat en mitjans de transport sostenibles va ser majoritària durant els dies laborables, arribant al 67,5%, amb 13,6 milions de desplaçaments diaris en 2023. En concret, la mobilitat activa (a peu, amb bici o en patinet) va superar el 51% (un 2,5% més) i el transport públic va representar el 16,4% (un 14,4% més), respecte a 2022.

GROJzKgXIAALbiE

Per franges horàries, la mobilitat al matí va ser més uniforme en el temps que a la tarda, l'hora del qual punta és de 17 a 19 hores i, fins a les 20, acumula el 25,8% dels desplaçaments.

Vehicle privat

Els desplaçaments en vehicle privat no van recuperar les xifres d'abans de la pandèmia i es mantenen estables, amb un 32,5%, "la quota modal més baixa dels últims cinc anys", destaca el ATM, mentre que la moto supera les xifres prepandèmia. Les dones es van desplaçar a peu en major proporció que els homes (52,3% i 45,3%, respectivament), i en transport públic (19,7% enfront del 13%), mentre que els homes es van desplaçar més en vehicle privat (38,4% i 26,7%).

Teletreball

També en 2023, el teletreball es va consolidar entorn del 9 i el 10% de les jornades, i el percentatge de la gent que treballa des de casa va augmentar fins al 25% en les persones ocupades i el 36% en la gent que treballa a Barcelona. En 2023, el percentatge de persones que no van sortir de casa en dia laborable es va reduir fins a valors previs a la pandèmia (7,4%) i la mobilitat per motius personals (41%) va duplicar a l'ocupacional (16,5%), sent la més elevada dels últims cinc anys.

Demanda del transport públic

Les polítiques de preus del transport públic de descomptes que s'apliquen des de setembre de 2022 "han accelerat el creixement de la demanda al transport públic durant 2023", les xifres del qual superen els 1.132 milions de validacions en els últims dotze mesos.

GRoesj0XYAAKMNT

Va augmentar l'ús d'abonaments com la T-Jove o la T-Usual enfront de la T-Casual, així com la demanda de títols propis de Renfe gratuïts des de tardor de 2022, encara que el 65% dels enquestats van declarar que fan el mateix ús del transport públic, un 12,5% ho va utilitzar més i un 1% ho va començar a utilitzar pels descomptes. La valoració de la T-Mobilitat va aconseguir el 9,1 sobre 10 i el 81,6% de les persones que la utilitzen ho fan en la seva modalitat de targeta de plàstic. 

Redacció / Fotos: Educació

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Fins ara, la data ja ha excavat més de meitat de la seva longitud total -351 m de la fase d'avanç del túnel en mina d'un total de 654 m-

Adif avança a les obres d’integració del tren a Sant Feliu de Llobregat

S’ha excavat més de la meitat de la part superior del túnel en mina, la resta fins a completar els 2 km es realitza mitjançant pantalles de pilotis,…
214

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix