Prop del 25% dels serveis funeraris a PFB opten per comiats sense elements religiosos i un 60% tria la cremació
Els serveis funeraris avancen al ritme de la societat i evolucionen constantment per donar resposta als nous hàbits i necessitats. En aquesta línia, la secularització dels comiats i la incineració tornen a situar-se, un any més, entre les opcions més demandades per les famílies que han patit una defunció.
Foto
Així ho reflecteixen les dades que PFB Serveis Funeraris, empresa amb presència a les comarques del Barcelonès, Baix Llobregat i Maresme, ha presentat en el marc de Tots Sants. En el darrer any, la companyia funerària, ha registrat un augment de quatre punts de les cerimònies laiques, que ja representen prop del 25%. Amb tot, els comiats majoritaris són encara els catòlics que, tot i que s'han reduït tres punts percentuals respecte a 2022, se situen actualment en el 73,5%; mentre que la resta, al voltant de l'1,5%, pertany a cerimònies d'altres religions. Tots els centres de PFB són multiconfessionals, és a dir, oberts a totes les creences, i poden acollir qualsevol mena de comiat, religiós o laic.
"Els diversos elements que integren el ritual funerari són molt importants per elaborar el procés de dol posterior. Per això, malgrat que els hàbits i preferències evolucionin constantment, acomiadar-se de l'ésser estimat difunt és una necessitat antropològica, inherent a l'ésser humà", reconeix Ana Gassió, directora general de PFB Serveis Funeraris. En aquest sentit, prop del 80% dels serveis funeraris mantenen la vetlla del difunt, una pràctica que les famílies no escurcen, a què dediquen entre un i dos dies de mitjana.
Amb relació al destí final del difunt, la incineració es consolida com l'opció preferida per les famílies i torna a situar-se en el 60%, un percentatge que s'ha multiplicat per sis d'ençà de la posada en funcionament del primer crematori del Barcelonès, l'any 2003, amb l'obertura del Tanatori de Badalona.
Redacció / Fotos: PFB