El Baix Llobregat decideix el futur de Catalunya

Avui se celebren les eleccions al Parlament amb setze candidatures diferents

Avui diumenge 12 de maig  se celebren les eleccions al Parlament de Catalunya que decidiran quines polítiques es fan els propers anys. Un total de 5.754.840 persones estan cridades a votar, segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE). Del total d’electors, 5.460.332 resideixen a Catalunya. Per demarcacions, 4.051.040 a Barcelona (hi ha el Baix Llobregat); 528.077 a Girona; 300.148 a Lleida i 581.067 a Tarragona. Estan convocats per primera vegada a unes eleccions al Parlament de Catalunya 243.003 nous votants, després d’haver complert la majoria d’edat des de la darrera cita electoral.

eleccions

GNI2ZLKWsAA TzS

Els candidats

En total, hi ha setze candidatures confirmades (vuit de les quals tenen representació actualment al Parlament de Catalunya).

candidats eleccions catalunya 2024 candidatures 020424

Salvador Illa és el cap de llista del PSC a les eleccions del 12-M al Parlament. Les bases socialistes van avalar la seva candidatura al març, pocs dies després de la convocatòria anticipada de les eleccions. En el seu primer discurs com a candidat a la presidència de la Generalitat, Illa va mostrar-se esperançat a tornar a guanyar les eleccions, com va fer el 2021, i a posar fi a “10 anys perduts de governs independentistes.”

Esquerra Republicana de Catalunya va proclamar Pere Aragonés cap de llista del partit per a les eleccions catalanes. Aragonès promet treballar incansablement per tornar a ser president de la Generalitat “amb una majoria més àmplia”.

L’expresident Carls Puigdemont és el candidat de Junts + Puigdemont per Catalunya a les eleccions del 12-M. Ho va anunciar l’eurodiputat des d’Elna (el Rosselló) el 21 de març, en una conferència en què també va confirmar que renunciava a presentar-se a les eleccions europees del mes de juny. En la primera intervenció de Puigdemont com a candidat, va assegurar que li faria molta il·lusió tornar a Catalunya per al debat d’investidura, després de sis anys a Bèlgica.

VOX va ratificar Ignacio Garriga com a cap de llista del partit a les eleccions catalanes del 12-M. Aquesta és la segona vegada que Garriga es presenta a uns comicis per obtenir representació al Parlament de Catalunya.

Laia Estrada és la cap de llista de la CUP a les eleccions del 12-M, després de rebre el suport del partit i guanyar la consulta interna.

Jéssica Albiach repeteix com a cap de llista de Comuns Sumar, després de rebre l’aval del partit. La seva candidatura va ser l´única que es va presentar a les primàries. La candidata a presidir la Generalitat assegura que cal obrir una nova època després d’una legislatura que Albiach titlla de tràmit i, diu, “caracteritzada pels incompliments del govern i per la trencadissa amb Junts.”

Carlos Carrizosa és el candidat de Ciutadans a presidir la Generalitat de Catalunya. Carrizosa va ser procalamat oficialment candidat del partit taronja després de ser l’única persona que es va presentar a les primàries de la formació política. Segons Carrizosa, “és el candidat dels catalans que no volen l’amnistia.”

Alejandro Fernández repeteix com a cap de llista del Partit Popular. Després de rebre l’aval del Comitè Electoral Autonòmic popular, la cúpula de la formació també li va donar suport. Els populars veuen en aquests comicis una oportunitat per esdevenir la “formació de referència del constitucionalisme, atès que el PSC ha abandonat aquest marc.”

Altres caps de llista per Barcelona de cara al 12 de maig:

  • Alhora: Clara Ponsatí.
 
  • Aliança Catalana: Lluís Areny (Sílvia Orriols es presenta per Girona).
 
  • Front Obrer (FO): Alicia Sanz.
 
  • Partit Animalista amb el Medi Ambient (PACMA): Ivan Guijarro.
 
  • Partit Comunista dels Treballadors de Catalunya (PCTC): Doménec Merino.
 
  • Esquerra per Espanya (IZQP-Unidos-DEF): Julio Villacorta.
 
  • Per un Món més Just (PUM+J): Rafael Serrano.
 
  • Retallades Zero: Pascuala Gómez.
 

La majoria absoluta

Actualment el Parlament de Catalunya està integrat per 135 diputats, dels quals la circumscripció de Barcelona n’elegeix 85; la de Girona, 17; la de Lleida, 15 i la de Tarragona, 18. Cada un d’ells ocupa un escó, al Saló de Sessions.

parlament buit 160118

La majoria al Parlament de Catalunya s’obté quan el nombre de vots supera el nombre corresponent a la meitat més un del total de diputats. Per tant, si té 135 diputats, la majoria absoluta és 68: 135 dividit entre 2 és 67,5. 67,5+1=68,5=68 (els decimals no es tenen en compte).

Redacció / Fotos: Arxiu

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix