Un llibre descobreix la simbologia de la Cripta de la Colònia Güell

Miquel Domènech farà la seva presentació el pròxim dia 16 de juliol

Aquest llibre ha estat editat pel Consorci de la Colònia Güell en versions catalana i castellana, i ha estat escrit per Miquel Domènech, qui havia estat el seu responsable tècnic entre 1993 i 2018. Amb aquesta publicació, el Consorci contribueix a aprofundir i divulgar el coneixement d'aquest edifici que està inclòs en la Llista del Patrimoni Mundial de la UNESCO.

 DSC8267 copia

De fet, el llibre és la plasmació d'un treball de recerca sobre la simbologia d'aquest edifici tan singular, construït per Antoni Gaudí entre el 1908 i el 1914, any en què la família Güell va decidir aturar les obres. En aquell moment només s'havia construït la cripta i tot just s'estava començant la que havia de ser l'església superior. Així, en quedar l'edifici inacabat, la cripta passà a ser l'església de la Colònia Güell.

 DSC8086 copia

La Cripta de la Colònia Güell ha estat estudiada sobretot en el seu vessant arquitectònic, que és sens dubte excepcional. Però ha estat poc estudiada, i encara parcialment i amb errors, pel que fa a la seva interpretació simbòlica. Així, en aquest llibre es fa per primera vegada una interpretació simbòlica acurada del conjunt de l'edifici que havia de ser i, amb detall, de la part realment construïda. Una interpretació simbòlica que és fonamental, ja que, com es diu en el llibre "cal tenir en compte que les opcions del disseny arquitectònic i dels recursos constructius aplicades en una església estan al servei de les seves expressions simbòliques i necessitats litúrgiques. Per tant, identificar la simbologia del conjunt i de cadascun dels elements que la integren, també és necessari per entendre plenament l'expressió arquitectònica de l'edifici."

 DSC8093 copia

L'autor ha seguit un procés de recerca guiat per un criteri científic mitjançant el qual ha trobat un discurs simbòlic coherent del conjunt de l'edifici, inclosa la part no construïda. Així, s'ha examinat tota la documentació gràfica original de Gaudí que s'ha conservat fins ara, així com els estudis més avançats  de projecció del conjunt de l'edifici, i la bibliografia existent. A partir d'aquesta informació s'analitza l'església com a conjunt i, amb detall, cadascun dels elements als quals es pot atribuir una significació simbòlica, que en aquest cas, com a temple de l'Església catòlica, tenen com a referents la Bíblia i la doctrina de l'Església.

 DSC8365 copia

El treball de recerca ha estat laboriós, ja que la Cripta de la Colònia Güell és una obra força complexa, innovadora i atrevida, realitzada en l'etapa de maduresa creativa de Gaudí, el qual havia evolucionat cap a formes expressionistes i altres properes a l'abstracció, que quedaren truncades en part amb la interrupció d'aquesta obra.

S'ha de destacar que, a més d'identificar per primera vegada el discurs simbòlic del conjunt, el llibre recull diversos elements simbòlics, més o menys de detall, que també per primera vegada interpreta i encaixa amb el discurs global. Aquests elements són materials de construcció, estructures o figuracions elaborades amb materials diversos. Com s'ha repetit tantes vegades per part dels estudiosos de Gaudí, per ell no hi havia diferència entre estructura i ornamentació, ja que feia que l'estructura fos en si mateixa ornamental.

Redacció / Fotos: Arxiu

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Fins ara, la data ja ha excavat més de meitat de la seva longitud total -351 m de la fase d'avanç del túnel en mina d'un total de 654 m-

Adif avança a les obres d’integració del tren a Sant Feliu de Llobregat

S’ha excavat més de la meitat de la part superior del túnel en mina, la resta fins a completar els 2 km es realitza mitjançant pantalles de pilotis,…
214

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix