Els Mossos detenen catorze persones per estafar amb la venda de falsos aparells per curar malalties

L’estafa, que ascendeix a 500.000 euros, afecta majoritàriament a persones d’edat avançada i entre els arrestats hi ha administradors i treballadors de l’empresa amb seu a Castelldefels que comercialitzava aquestes màquines i que no tenien cap ús terapèutic.

Agents de la Policia de la Generalitat-Mossos d'Esquadra de la Unitat d’Investigació de Martorell han detingut set homes i set dones, d’entre 57 i 29 anys, tots ells de nacionalitat espanyola a excepció d’una d’argentina, com a presumptes autors de 20 delictes d’estafa consumada a víctimes d’arreu de Catalunya. L’estafa consistia en la venda de falsos aparells per curar malalties a persones d’edat avançada i amb problemes de salut. Des de l’octubre de 2013, els detinguts haurien venut 208 màquines per un valor que ascendeix a 500.000 euros.

Els detinguts contactaven amb les seves víctimes fent-se passar per empleats de centres d’atenció primària, del Centre de Prevenció d’Ictus o del Col·legi de Terapeutes de Barcelona, i els demanaven dades referents al seu estat de salut i a la medicació que s’estaven prenent. Un cop obtinguda tota la informació necessària, els comunicaven que rebrien una visita d’un comercial a casa seva que els faria una demostració d'una màquina que els hauria d’alleugerir els dolors que patien. Fruit de la investigació s’ha pogut determinar que l’aparell no té cap ús terapèutic. Tots els detinguts treballaven per una mateixa empresa, amb seu a Castelldefels.

La investigació es va iniciar el febrer de l’any passat quan la Unitat d’Investigació de la comissaria de Sabadell va denunciar aquesta empresa per un delicte d’estafa. Posteriorment, l’agost d’enguany, agents de la Unitat d’Investigació de la comissaria d’Horta-Guinardó de Barcelona, van detenir diverses persones vinculades a aquesta empresa després d’haver rebut nou denúncies de persones que haurien comprat aquesta màquina. Així mateix, es va constatar que a la comissaria dels Mossos de Manresa també s’havien denunciat cinc casos més de víctimes d’aquest frau. Per a la resolució d’aquest cas va ser necessària la col·laboració de diferents unitats policials en el processament i creuament de les dades disponibles.

L’estafa s’iniciava amb trucades telefòniques de les operadores de l’empresa que contactaven amb les víctimes potencials fent-se passar per diversos professionals, centres de salut i entitats vinculats a l’atenció de la gent gran. Els escorcolls realitzats durant la investigació han permès comprovar com les dades personals de les víctimes corresponien a persones més grans de 65 anys d’arreu de Catalunya principalment, tot i que també s’han acreditat casos en comunitats autònomes com l’Aragó. Totes aquestes persones tenien importants patologies i problemes de salut.

Durant la trucada telefònica, es demanava informació en relació amb l’estat de salut i els medicaments que prenien, per comunicar-los posteriorment que rebrien una visita al seu domicili per fer-los una demostració d'una màquina que els alleujaria els dolors que patien. Els investigadors van poder constatar que les trucades eren falses i que cap personal vinculada a l’àmbit sanitari les havia realitzat.

Els comercials els feien una demostració amb una màquina anomenada "BE PRO LIFE" suposadament generadora de biofreqüències, amb l’objectiu que la víctima acabés comprant l’aparell. El Departament de Salut ha informat que aquesta màquina no té cap finalitat terapèutica i només serveix per fer massatges als peus. L'empresa que les comercialitzava consta al registre mercantil des de finals del 2012 i l'objecte social de l'empresa és el comerç d'articles per a l'equipament de la llar i en cap cas de productes de salut.

Si finalment la víctima comprava la màquina, havia de pagar entre 1.500 euros, si la pagava al comptat, i fins al doble d’aquest import si la finançava, una opció que oferia el mateix comercial. En cas de no comprar-la, la visita tampoc li sortia gratuïta donat que els cobraven entre 50 i 60 € per la demostració fraudulenta. Aquestes persones es sentien molt pressionades pels venedors, motiu pel qual molts d’ells acabaven comprant aquests aparells.

Així mateix, s’ha pogut comprovar que el preu de compra d’aquesta màquina pels responsables de l’empresa és de 162 euros i el preu de venda a les botigues que la comercialitzen és de 300 euros.

Fins al moment, han denunciat aquesta empresa 20 persones amb domicili a Sant Esteve Sesrovires (en grau de temptativa), Vilassar de Mar, Cardona, dues a l’Hospitalet del Llobregat, quatre a Barcelona, dues a Terrassa, Sabadell, Sant Joan Despí, Cornellà de Llobregat, Santa Coloma de Cervelló, dues a Esparreguera, Sant Vicenç dels Horts, Corbera de Llobregat i Premià de Mar.

Amb aquesta investigació policial s’han detingut als administradors de l’empresa, teleoperadores i comercials, alhora que s’han fet les comprovacions preceptives de la documentació empresarial i s’han localitzat altres víctimes, que encara no han presentat la denúncia a la policia, com a conseqüència de l’anàlisi de la documentació intervinguda a l'empresa.

Redacció / Foto: Mossos d’Esquadra

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix