Desarticulada una organització criminal de traficants de drogues

En l’operació es van detenir 18 persones que pertanyien al ‘clan dels extremeños’ de Viladecans, que es dedicaven al tràfic de drogues.

Agents de la Policia de la Generalitat–Mossos d’Esquadra de l’Àrea d’Investigació Criminal de la Regió Metropolitana Sud van detenir el passat 30 de maig, 18 persones, com a presumptes autores dels delictes de tràfic de drogues, temptativa d’homicidi, tinença d’armes, blanqueig de capital, falsedat documental i pertinença a organització criminal. Els divuit detinguts són tots majors d’edat i de diferents nacionalitats: dotze de nacionalitat espanyola, quatre de nacionalitat colombiana i dos de marroquina, d’edats compreses entre els 23 i els 57 anys.

La investigació es va iniciar després que el passat 23 de gener es produís un tiroteig en plena via pública al barri de Can Sellarès de Viladecans després d’una  discussió entre dues famílies gitanes. L’Àrea d’Investigació Criminal de la Regió Policial Metropolitana Sud i la Unitat d’Investigació de Gavà van iniciar una investigació per esclarir les circumstàncies dels fets.

En la inspecció ocular realitzada al lloc dels fets es va observar, en una façana del barri, més de trenta impactes de bala i es van recollir diverses beines de diferents calibres. A partir de l’anàlisi que se’n va fer es va establir la participació d’un mínim de quatre armes diferents en el tiroteig. A més, els investigadors van localitzar en un terrat proper (amb accés directe des dels pisos d’alguns dels detinguts) una bossa d’esport que contenia substàncies estupefaents, munició de diferent calibre, balances de precisió i un silenciador d’arma llarga, presumiblement llençada des de la finestra d’algun dels domicilis de la finca.

A partir de la informació recopilada en el lloc dels fets i de les indagacions realitzades durant els quatre mesos de la investigació, els agents van poder identificar els autors dels fets i acreditar la relació que tenia el tiroteig amb una organització criminal coneguda com el ‘clan dels extremeños’, dedicada al tràfic de drogues.

Els principals investigats compraven cocaïna a Madrid, la transportaven en vehicle fins a la localitat de Begues, on tenien un pis que utilitzaven com a laboratori clandestí i on elaboraven i manipulaven la droga. Una vegada tenien la substància tallada, premsada i preparada, la transportaven a Mallorca per a la seva distribució. El transport de la droga es realitzava en vehicles amb doble fons. Una part d’aquesta droga també es venia en dosis a punts de venda de Viladecans i Gavà.

En un d’aquests viatges, en el trajecte de Mallorca a Barcelona, els investigadors -juntament amb agents de la Policia Portuària de Barcelona- van interceptar i intervenir un vehicle amb 90.950€ en metàl·lic, amagats en un doble fons del turisme.

El passat 30 de maig es va realitzar la darrera fase de la investigació amb la finalitat de detenir els principals membres de l’organització criminal investigada. L’operatiu el van dur a terme 180 efectius dels Mossos d’Esquadra de diferents serveis: Unitat Territorial d’Investigació i Unitats d’Investigació de la Regió Metropolitana Sud, Unitat Territorial de Policia Científica, Grup Especial d’Intervenció, Àrea Regional de Recursos Operatius i la Unitat Canina. En el decurs del dispositiu es van realitzar tretze entrades en domicilis del Baix Llobregat i dos en locals d’oci nocturn de la localitat de Gavà regentats pels investigats i es van detenir divuit persones.

En els diferents escorcolls realitzats, tant als domicilis com als locals d’oci, es van intervenir diversos objectes, quantitats de drogues i diners: 132.000€ en metàl·lic; dotze armes de foc (un subfusell, una escopeta, set pistoles, un revòlver i dues armes camuflades en claus antigues); munició de diferents calibres, carregadors i silenciadors; una armilla antibales; una pistola Tàsser, diversos matxets i navalles; una gran quantitat de telèfons mòbils; dues premses per a l’elaboració de fardells de cocaïna i una màquina de comptar bitllets.

Els policies també van localitzar diverses quantitats i tipus de substàncies estupefaents: vuit quilos de cocaïna, set d’haixix, 90 grams d’heroïna, 30 pastilles d’èxtasi i uns 50 quilos d’una substància antiparàsits que s’utilitza per tallar la cocaïna. El total de la droga intervinguda tindria un valor aproximat de 320.000€ en el mercat negre.

En el decurs de l’operatiu es van intervenir sis vehicles que utilitzaven els membres de l’organització per a la seva activitat delictiva.

La instrucció de la investigació la va realitzar el jutge del Jutjat d’Instrucció núm. 9 de Gavà, que va decretar l’ingrés a presó de  deu dels detinguts. Els altres han quedat en llibertat amb càrrecs.

Redacció / Foto: Mossos d’Esquadra

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix