“Gent de Sant Boi” també demana la retirada de les antenes de telefonia

L’Ajuntament ha respòs a les dures crítiques dels grups de l’oposició així com de la Plataforma de Marianao.

La nova formació política "Gent de Sant Boi" s’ha sumat amb ERC a la protesta de la Plataforma de Marianao contra les Antenes de Telefonia Mòbil. En un comunicat que ha enviat a la nostra redacció demana “la retirada immediata de l'antena en qüestió i l'elaboració urgent d'una ordenança que, previ estudi i consens real amb la ciutadania reguli la col∙locació d'aquestes antenes i tot el que comporta la seva instal∙lació (emissions, estacions base, etc.).”

A més, es mostra crític i desconfiat davant “de possibles moviments que el govern municipal pugui fer” i demanen “el compliment de les seves promeses, que són sistemàticament desateses i oblidades. No ens serveixen hipotètics estudis ni paraules buides. Volem fets concrets i solucions concretes. Precisament per això cal que seguim lluitant, al ple i als carrers, per defensar la salut de les veïnes i veïns."

Des de la Plataforma de Mariano contra les Antenes de Telefonia Mòbil, es continua exigint a l´equip de govern de Sant Boi, integrat per PSC i ICV, que compleixi “el compromís de desmantellar les antenes de Vodafone, que va ésser aprovat de manera unànime pel Ple Municipal el passat 23 de març. Des d´aleshores, l´equip de govern continua adoptant una actitud tolerant i passiva de fets  consumats. Només acorda mocions i resolucions escrites, sense exercir tota la seva pressió a Vodafone i a la comunitat de propietaris del carrer Rubió i Lluch.  L´equip de govern no mostra una voluntat política per complir aquest acord.”

Resposta municipal

L’Ajuntament de Sant Boi ha volgut respondre a les crítiques d’ERC i “Gent de Sant Boi” en referència de la recent instal·lació d’una antena de telefonia mòbil en una finca del carrer d’Antoni Rubió i Lluch al barri de Marianao:

-1) La instal·lació de l’antena és fruit d’un acord entre la comunitat de propietaris de la finca i la companyia operadora Vodafone. Aquest acord es fonamenta en la Llei 9/2014, de 9 de maig, de Telecomunicacions.

-2) La llei, de caràcter estatal, estableix que les obres per a aquest tipus d’instal·lacions no requereixen llicència d’obres o edificació ni cap altra autorització. Els ajuntaments queden sense capacitat d’intervenció real sobre la instal·lació d’antenes i el desplegament d’aquestes passa a ser una competència exclusiva de l’Estat.

-3) Davant la situació plantejada per la posada en funcionament de l’antena, el govern de la ciutat (PSC i ICV-EUiA) ha optat en tot moment pel diàleg, per escoltar les diferents parts implicades i per, malgrat no tenir les competències, tractar de trobar una resposta adequada a la situació, tranquil·la i dialogada.

-4) L’Ajuntament s’ha pronunciat contra la Llei 9/2014 perquè atempta contra l’autonomia local i autonòmica en un tema tan crucial com la salut de les persones. També ha expressat reiteradament la seva disconformitat amb la instal·lació de l’antena i ha demanat a les parts que reconsiderin l’acord que l’ha fet possible.

-5) En aquest sentit, el Ple municipal va aprovar per unanimitat de tots els grups municipals, el dia 23 de març, una moció en aquests termes consensuada amb l’Associació de Veïns de Marianao.

-6) Des de l’aprovació de la moció, l’Ajuntament ha complert tots els seus compromisos, ha fet les passes previstes i ha mantingut contactes amb les diferents parts implicades: els veïns de la finca, la Plataforma No a les Antenes de Marianao, l’empresa Vodafone, la Direcció General de Telecomunicacions i Societat de la Informació de la Generalitat de Catalunya i el Ministeri d’Indústria, Energia i Turisme.

-7) Davant la falta d’acord i la negativa de l’empresa Vodafone a una solució dialogada, l’Ajuntament de Sant Boi incoarà un expedient de protecció de la legalitat urbanística contra la instal·lació de l’antena. Com a mesura provisional també ordenarà la suspensió de l’activitat i de l’ús d’aquesta instal·lació.

-8) Aquestes mesures es fonamenten en el fet que la instal·lació contravé el Pla municipal d’antenes de Sant Boi de Llobregat, vigent fins que hagi transcorregut un any des de l’entrada en vigor de la Llei 9/2014, de 24 de maig, de Telecomunicacions.

-9) L’equip de govern comunicarà aquestes decisions al Ministeri d’Indústria, Energia i Turisme i li demanarà l’emissió d’un informe previ, obligatori i vinculant per a la tramitació de les mesures adoptades.

-10) L’Ajuntament de Sant Boi estudia la no renovació o la rescissió dels contractes que té subscrits amb la companyia Vodafone.

-11) El govern municipal reivindica una solució serena i consensuada dels conflictes i condemna de manera explícita i enèrgica les accions incíviques i vandàliques en l’espai públic, que tenen com a únic resultat la confrontació i el deteriorament de la convivència.

-12) L’Ajuntament continuarà treballant perquè el barri de Marianao disposi d’una cobertura de telefonia mòbil racional i de qualitat en unes condicions que garanteixin la salut de la ciutadania.

Redacció / Foto: Arxiu

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Enguany, Al Carrer comptarà amb cinc companyies internacionals, quatre franceses i una italiana

Viladecans presenta la trenta-cinquena edició del Festival Al Carrer

Del 5 al 7 de juliol, el municipi es transformarà en un escenari artístic totalment gratuït amb 36 companyies teatrals que presentaran 77 funcions
79

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix