L’alcaldessa insta el govern de l'Estat a garantir la sorra de la platja de Gavà

L’Ajuntament ha realitzat un estudi que constata el risc de regressió del litoral i proposa noves mesures correctores, diferents de les aplicades fins ara, per estabilitzar el seu litoral.

L’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, ha sol·licitat a Guillermina Yanguas, directora general de Qualitat i Avaluació Ambiental i Medi Natural, una reunió urgent perquè es promoguin les accions necessàries per evitar i corregir la regressió del litoral de Gavà. A més del responsable ministerial, l'alcaldessa s'ha adreçat en els mateixos termes al subdirector general de Costes i Acció Territorial de la Generalitat. L’alcaldessa ha traslladat per carta aquesta petició, aprovada per urgència a la Junta de Govern Local, perquè “ja fa temps que estem observant que a les nostres platges, així com al litoral del Prat i de Viladecans, s’està produint un fenomen de regressió”. Raquel Sánchez afegeix que “des de l’Ajuntament serem insistents perquè aquest és un tema que ens preocupa. No volem generar alarma però hem d’estar amatents i en qualsevol cas exigir que s’adoptin les mesures correctores. I per vetllar per l’aplicació d’aquestes mesures demanem que l’Ajuntament de Gavà formi part com a membre de ple dret a la Comissió de Seguiment del Programa de Vigilància de la Declaració d’Impacte Ambiental del Pla Director del Port de Barcelona.”

Solució municipal

L’estudi encarregat per l’Ajuntament de Gavà proposa com a solució òptima l’aportació de 50.000 metres cúbics de sorra a la platja de Gavà, a l’altura de l’Hotel AC, per començar a minimitzar la regressió de l’ample de platja, que es calcula arribarà a 2 metres/any a la banda nord, entre l’avinguda del Mar i el carrer de Premià. A més proposa mantenir la morfologia i usos actuals, combinant una duna fusible d’1,5 metres d’altura i 10 metres d’ample amb 88.000 metres cúbics de sorra proper al sistema dunar actual que actuaria com a defensa davant dels temporals. Amb aquest sistema de protecció s’asseguraria un ample mínim de 20-30 metres a la platja de Gavà, acompanyant-lo de manteniment periòdic amb mitjans mecànics per mantenir la sorra quan afectin temporals durant un període de vida útil de 15 anys.

Quant a la procedència de la sorra, l’adequada és la que arriba a la platja de Castelldefels i Port Ginesta, o bé la del banc de sorra més proper a la costa per ser de mida de gra adequat, si bé això caldria contrastar-lo amb un estudi del sediment de la costa de Gavà. Es podria valorar també, com a opció alternativa, aconseguir la sorra de fons terrestres, com ara de lleres de rius i pedreres, cosa que probablement alteraria el cost de la intervenció.

Redacció / Foto: Arxiu

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Enguany, Al Carrer comptarà amb cinc companyies internacionals, quatre franceses i una italiana

Viladecans presenta la trenta-cinquena edició del Festival Al Carrer

Del 5 al 7 de juliol, el municipi es transformarà en un escenari artístic totalment gratuït amb 36 companyies teatrals que presentaran 77 funcions
79

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix