Unió de Pagesos reivindica a Martorell el seu compromís amb Catalunya

El sindicat agrari va fer públic la Declaració de Martorell en què defensa el dret a decidir i el reconeixement de Catalunya i les noves mesures en el sector agrari, la política i l’administració agrària en el marc d’un nou estat.

Ca n’Oliveras va acollir aquest cap de setmana l’onzena assemblea de la Unió de Pagesos, que va coincidir amb la commemoració del seu 40è aniversari. El sindicat argrari va reivindicar el seu compromís amb Catalunya i va fer pública la Declaració de Martorell en què defensa el dret a decidir i el reconeixement de Catalunya i les noves mesures en el sector agrari, la política agrària i l'administració agrària en el marc d'un nou estat. L’acte final va comptar amb l’assistència de la presidenta del Parlament de Catalunya, Núria de Gispert, i l'alcalde de Martorell, Salvador Esteve.

De Gispert va manifestar que “la celebració del 40è aniversari de la Unió de Pagesos “i el procés polític que viu el país omplen de significat el lema que s’ha triat, 40 anys de lluita per la terra. Cal que en aquesta cruïlla històrica fer-nos sentir per tal que el projecte col·lectiu que bastim reconegui el paper estratègic que tenen com a productors d'aliments i vertebradors del territori. Mai es destacarà prou la vinculació de la pagesia amb el país i no es pot negligir el pes del sector agroalimentari a Catalunya, des del punt de vista de l'activitat econòmica i de la creació de riquesa." Durant la cloenda, Josep Antoni Boldú ha llegit l'acta fundacional d'Unió de Pagesos que es va signar l'octubre de 1974.

Un dels eixos centrals de l'onzena assemblea d'Unió de Pagesos ha estat la ponència El sector, la política i l'Administració agrària en un nou estat que ha debatut el paper del sector agrari en la construcció d'un nou estat, així com el posicionament del sindicat agrari respecte a les condicions de la vida i treball de la pagesia.

El coordinador general d'Unió de Pagesos, Joan Caball, va explicar que "com va dir Mandela, el valent no és qui no té por sinó aquell que aconsegueix conquerir-la. La llibertat es guanya intent rere intent, empenyent per eixamplar el nostre espai de sobirania nacional en aquest procés. Nosaltres ens mobilitzarem, participarem i votarem el pròxim 9 de novembre i tants dies com calgui sortirem al carrer pacíficament. Portem 40 anys de lluita per la terra i ara no ens ve d'unes setmanes". Caball va afegir que "donem contingut a aquest nou país lliure i just. Volem la plena sobirania de Catalunya que s'ha d'exercir des de la societat i des del territori, de baix cap a dalt. Aquesta és la regeneració en clau catalana."

El manifest

Lluís Parés, en representació dels delegats d'Unió de Pagesos, es va llegir la Declaració de Martorell, el manifest que aglutina les conclusions del debat que el sindicat va fer aquest cap de setmana durant l'onzena assemblea. Parés va assegurar que "la Unió de Pagesos sempre ha estat compromesa amb la lluita per a l'obtenció de les llibertats democràtiques de Catalunya i fem una crida a la participació massiva de tots els ciutadans de Catalunya el proper 9 de novembre". El manifest també va destacar que "volem un nou estat que garanteixi la continuïtat a la Unió Europea, que tingui en compte que la terra és un valor productiu, ambiental i per a la societat i és un signe d'identitat en moltes comarques. I demanem aturar aquelles polítiques que afavoreixin aquells sectors de la societat que consideren el sòl com un bé especulatiu i no productiu".

Amfitrió

L'alcalde de Martorell, Salvador Esteve, com a representant de la població amfitriona de l'onzena assemblea d'Unió de Pagesos va explicar que "històricament Martorell ha estat un poble molt destacat per a la pagesia sent bressol de la fundació de la Unió de rabassaires i o del Sindicat vitivinícola. Però som, sobretot, un poble amb ganes de projectar-nos cap al futur, carregat de repte, que es mobilitza i està en la primera línia de l'empenta del món local". Citant a Vicenç Vives, Esteve va dir també que "Catalunya és un poble de pagesos, com va dir Vives, subratllant la potència arreladora del sentit social de la terra que sempre ha caracteritzat la pagesia catalana. Representa un valor que perviu en la societat contemporània i que transmet la Unió de Pagesos".

Redacció / Foto: Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix