Campanya de la Policia Nacional contra el mal ús del mòbil i internet entre els joves

En els dos darrers anys s’han multiplicat els incidents en l’àmbit escolar o entre menors relacionats amb el bullying, grooming o ciberacosament sexual.

Els agents de la Policia Nacional dedicats a la prevenció i bon ús de la tecnologia, Internet i xarxes socials assenyalen que l'inici del curs escolar, concretament al Baix Llobregat, és una gran oportunitat perquè els pares dels menors estableixin amb els seus fills les pautes per evitar problemes de seguretat amb el mòbil i Internet. Els especialistes adverteixen que és molt important marcar unes normes d'utilització, en les quals la seguretat, la privadesa, el respecte a les normes i altres persones, així com explicar-los dels riscos o amenaces que poden trobar-se i com afrontar-los.

Bullying, grooming o ciberacosament sexual

Des del Grup de Xarxes Socials destaquen que en els últims dos anys s'han multiplicat els incidents en l'àmbit escolar o entre menors relacionat amb el bullying o assetjament i el grooming o ciberacosament sexual, per la universalització de l'accés a smartphones i missatgeria instantània i l'enorme viralitat que aporten els grups que es formen i la utilització intensiva que es fan d'aquests canals que es caracteritzen per la seva gran immediatesa i capacitat de difusió.

La generalització de l'ús de smartphones i tablets, de les seves càmeres i aplicacions, i la possibilitat d'accedir des d'aquests dispositius als perfils en xarxes socials i correu han suposat un nou escenari de possibilitats de comunicació i també, de riscos de seguretat i de privadesa.

En l'últim any, els agents de la Unitat de Recerca Tecnològica (UIT) han notat un repunt en els problemes de seguretat i privadesa derivats del mal ús de la tecnologia. Els incidents –i detencions, quan s'ha comès algun delicte- relacionats amb aquest mal ús de mòbils i en el qual es veuen implicats menors s'han incrementat notablement, tant en els centres escolars com per assetjament (vexacions, humiliacions, amenaces, xantatges…) o delictes contra la intimitat (compartir imatges sexuals de menors, especialment greu si es tracta de menors) en l'àmbit extraescolar.

A més, els policies assenyalen que estan apareixent cada vegada més casos d'implicats més petits, i ja no són excepció els casos o problemes amb nens de 10 anys com a actors o víctimes.

Mal ús del mòbil

Els experts demanen que es conscienciï a casa, com ja fan les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat i en els centres educatius, sobre la importància d'un bon ús del mòbil, i incidir especialment en les fotos que fan (a si mateixos o a altres persones), guarden o comparteixen i les seves conseqüències, tant per a l'usuari com per als interlocutors.

És fonamental prevenir-los de les possibles repercussions negatives de les seves interaccions i acostumar-los al fet que desconfiïn i no agreguin als desconeguts. En cas de tenir problemes de ciberacosament, el menor ha d'acudir amb naturalitat a un adult de la seva confiança i, si fora de caràcter delictiu, anar tots dos a denunciar a una comissaria, aportant els detalls oportuns.

Els agents de Participació Ciutadana imparteixen xerrades de prevenció i seguretat, -destacant les que aborden els riscos del mal ús d'Internet-, a diferents col·lectius, entre ells els menors i escolars. Unes xerrades que poden ser sol·licitades a través del correu Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. . En 2013, la Policia Nacional va realitzar més de 18.000 xerrades, reunions o activitats complementàries en més de 5.800 col·legis de tota Espanya. Aquest estiu aquestes trobades de conscienciació s'estan estenent als campaments urbans i tallers estivals.

Consells de seguretat

Els especialistes de la Policia Nacional en prevenció de seguretat recorden alguns consells per evitar problemes en l'ús de smartphones i tablets aquest estiu:

- La volta a la rutina és un bon moment per revisar els teus perfils en xarxes socials, veure què continguts poden perjudicar-te a tu o a altres persones per esborrar-los.

- Fes "neta" de contactes als quals has agregat o t'han agregat en RRSS durant les vacances o amb els quals has intercanviat el teu telèfon mòbil i no són els teus amics i bloqueja'ls en el teu whatsapp en el cas que insisteixin a posar-se en contacte amb tu.

- Abandona els grups de whatsapp en els quals t'han ficat i en els quals no t'asseguis còmode. Si compartissin contingut denigrant, ofensiu o que atempti contra la intimitat d'algú, fes-li-ho veure i exigeix l'esborrat del mateix i que no es reenvii.

- Protegeix l'accés al teu mòbil i a altres dispositius i el seu ús amb un codi de seguretat o patró. Evita emmagatzemar converses o imatges que comprometin la teva intimitat o la de qualsevol altra persona.

- Instal·la en el mòbil o tablet alguna app que et permeti bloquejar l'accés al contingut i el rastreig en cas de pèrdua o robatori per a la seva possible localització.

- Apunta en algun lloc a la teva casa l’IMEI del teu mòbil i la descripció detallada del model i codis. No oblidis guardar la factura, pots necessites per diversos motius.

- No comparteixis la teva contrasenya amb ningú, ni amb la teva amiga de l'ànima, ni el teu "germà de sang", ni el que creïs que és el "amor de la teva vida". Canvia les contrasenyes cada cert temps, si estan compostes per nombres, lletres i símbols serà més segura.

- Si puges contingut a servidors o al núvol, posa-li una clau forta, llarga i difícil. Evita deixar allí contingut sensible.

- No només podeu ser víctimes de ciberacosament i grooming (xantatge sexual per haver compartit material o agregat a qui no hagués de fer-ho), sinó que també podeu convertir-vos en autors d'un delicte per la vostra actitud a la Xarxa (injúries, amenaces o compartir material perjudicial o íntim d'altres menors).

- Si algú et fa xantatge amb publicar fotos privades en xarxes socials o que et puguin comprometre o perjudicar o ets víctima de ciberacosament, explica-li-ho als teus pares, professors o adults de confiança i si el tema és greu o delictiu has d'acudir juntament amb els teus pares a denunciar-ho, aportant els detalls oportuns.

- Hi ha aplicacions per jugar però no deixis que ningú jugui amb tu. Algunes app inicialment són gratis però suposarà un cost obtenir avantatges. També en els jocs hi ha risc que en jugar online aparegui algun acosador.

- Desconfia dels contactes, ofertes i proposicions o afirmacions que et fa qualsevol desconegut a la Xarxa. Et pot intentar enganyar i no ser qui és a més de poder intentar estafar-te.

- Evita fer bogeries per fer-te una bona foto, selfies absurdament perillosos, que puguin perjudicar a la teva reputació, la teva seguretat o la de les teves pertinences.

Redacció / Foto: Arxiu

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Els gimnastes Alba Petisco i Joel Plata

Olimpíada baixllobregatina

La nostra comarca estarà representada per diversos esportistes que participaran en els Jocs Olímpics d’estiu que se celebraran a la capital francesa…
235

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix