L’Àrea Metropolitana de Barcelona presenta “l’Estiu Metropolità”

La nova app mòbil Infoplatges i el nou sistema de megafonia sense fils, principals novetats en l'ús de tecnologies a l'espai públic.

 

Aquest any una de les grans novetats que tindran les platges metropolitanes és la instal·lació d’un nou sistema de megafonia a la platja de Viladecans. Aquest sistema, pensat per donar als missatges referents a la seguretat i emergències, estarà a l’abast dels socorristes de la platja, Protecció Civil i Policia. El pal de megafonia, dissenyat pels tècnics de l’AMB, és un element autònom que s’alimenta d’energia solar. Aquest suport també permetrà la instal·lació d’ altres sensors i sistemes intel·ligents, com ara sondes de temperatura ambiental o altres sistemes de medició meteorològica, càmeres d’infrarojos o punts repetidors de xarxa Wi-fi. L’AMB ja treballa a aplicar el mateix sistema de megafonia a les platges de Barcelona, i a altres municipis costaners metropolitans.

Infoplatges

L’aplicació per a smartphones Infoplatges, és un altre exemple de l’ús de la tecnologia en la gestió del territori. L’app, dissenyada especialment per a les 39 platges metropolitanes, permet a qualsevol ciutadà pot conèixer en tot moment els equipaments de cada platja, previsió meteorològica, opcions de mobilitat per arribar-hi, agenda, notícies, avisos i telèfons d’utilitat. Infoplatges també permet als usuaris poden avisar en temps real d’incidències als tècnics de l’AMB (per exemple, una dutxa que perd aigua), acompanyant-les d’una foto, de manera que el problema es pugui solucionar de forma ràpida. Amb Infoplatges, disponible per a Android i iOS, l’AMB amplia la seva col·lecció d’apps mòbils, que ja compta amb AMBtemps Bus i AMB Taxi Barcelona, i Parc Riu Llobregat.

Camps de Korfbal

Altres novetats a les platges presentades avui són els nous camps de Korfbal i els aparcaments de bicicletes, un element guanyador del premi Delta de Plata 2013, atorgat pel FAD, i que s’instal·larà a totes les platges.

Ecosistemes dunars

A banda de totes les solucions tecnològiques, la visita també ha servit per explicar la recuperació dels ecosistemes dunars, dins del projecte europeu OPERAs, que l’AMB porta a terme a les platges del Prat, Viladecans, Gavà i Castelldefels. L’objectiu d’aquest projecte és retirar la vegetació invasora que perjudica l’ecosistema, afavorint així el creixement de les espècies dunars, i crear dunes completament noves, per afavorir el retorn de la flora i la fauna autòctones. Les dades obtingudes en el projecte s’aprofitaran per millorar els sistemes de neteja de la sorra de la platja. A banda d’ordenar l’accés dels ciutadans i els animals de companyia, en aquests espais la neteja es continuarà fent de forma manual per respectar al màxim l’equilibri natural.

Nou parc metropolità

Un altre dels espais visitats en la presentació ha estat el  Parc de l’Estany de la Murtra, que s’incorporarà el pròxim 1 de juliol a la Xarxa de Parcs metropolitans. Aquest espai natural, entre els municipis de Gavà i Viladecans i a tocar de la depuradora d’aigües, es nodreix dels canals i recs de la plana agrícola del Baix Llobregat i desemboca al mar a través de la riera de la Murtra. Amb el suport de fons europeus, l’AMB va redactar el 2011 el pla de recuperació, que va començar retirant les deixalles del voltant per dotar el sòl de més qualitat i eliminant espècies invasores, substituint-les espècies autòctones. El nou parc té una extensió de 13.000 m2, i el seu atractiu principal és la possibilitat d’observar multitud d’espècies d’aus, gràcies als miradors que s’hi ha instal·lat. També serà l’únic parc de la Xarxa amb un estany natural.

Control de la sorra

Finalment, s’ha presentat el control que el laboratori propi de l’AMB porta de la qualitat de la sorra de les platges.  Entre els mesos de maig i setembre, es recullen unes 360 mostres de sorra en 20 punts de control, que coincideixen amb les zones amb més presència de banyistes o major risc de contaminació. Val a dir que, en el 100% de les platges metropolitanes, els valors es mantenen, amb un amplíssim marge, per sota dels límits recomanats. Aquests resultats són possibles gràcies al civisme dels ciutadans i l’eficaç control dels municipis sobre els animals de companyia.

A la presentació hi han estat presents Carles Ruiz, Alcalde de Viladecans, Raquel Sánchez, Alcaldessa de Gavà, i Ramon Torra, Gerent de l’AMB.

Redacció / Foto: AMB

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix