El Congrés Vèrtex 2024 de Viladecans redefineix la construcció sostenible

La Nova Bauhaus Europea proposa un enfocament innovador que integra sostenibilitat, bellesa i integració a la transformació d'espais urbans i rurals en entorns més verds, accessibles i humans

El congrés Vèrtex s'ha convertit en l'epicentre d'una nova visió per a la construcció i la rehabilitació sostenible. Durant els dies 16 i 17 d'octubre, l'edifici Cúbic de Viladecans va acollir la segona edició del Vèrtex, unes jornades de trobada entre professionals, empreses i representants de les administracions a la recerca de solucions innovadores per fer front als grans desafiaments climàtics i energètics. El congrés ha estat un espai de reflexió i acció al voltant de com construir un futur més ecològic, saludable i accessible per a tothom, emmarcat dins dels principis de la Nova Bauhaus Europea.

4V2A8504

L'alcaldessa Olga Morales va inaugurar la jornada recordant que el sector de la construcció és molt important per a la ciutat i ha de ser un dels motors econòmics locals, ja que "un alt percentatge de la població està directament vinculada". Viladecans és la seu de l'empresa Roca Group i d'altres empreses que "han de ser líders i innovadores en un sector que s'ha d'alinear amb les necessitats ambientals i socials del present". "Apostar per a la construcció sostenible –va dir–  és reafirmar el compromís de la ciutat amb la lluita contra el canvi climàtic."

Durant els dos dies més de vint-i-set empreses, empreses emergents (startups) i entitats van exposar les seves innovacions. Els assistents van poder conèixer de primera mà tecnologies avançades en eficiència energètica, mobilitat elèctrica i emmagatzematge sostenible, en mans d'empreses com Verdtical, One Fusta, Factor Energia o My Interactive Plant, entre d'altres. L'eurodiputat Marcos Ros va participar en la trobada on va subratllar el paper de ciutats com Viladecans en la descarbonització de l'entorn construït i en la implementació dels principis de la Nova Bauhaus Europea: "Necessitem més municipis com Viladecans que se sumin a aquesta iniciativa que combina la sostenibilitat, la bellesa i la inclusió per fer front a desafiaments globals."

4V2A8870

Més d'una vintena d'experts van compartir les seves visions sobre com aconseguir que les ciutats siguin neutres en emissions per a l'any 2030. Les conferències i les taules rodones es van centrar en temes tan crucials com la salut en relació amb els entorns construïts. Montserrat Bosch, professora i experta en sostenibilitat a l'edificació, que va abordar com "la rehabilitació d'edificis no només contribueix a l'eficiència energètica, sinó també al benestar humà".

Sostenibilitat, estètica i inclusivitat

El debat sobre la Nova Bauhaus Europea va ser un dels punts més aclamats. La nova escola proposa un enfocament innovador que integra sostenibilitat, bellesa i integració a la transformació d'espais urbans i rurals en entorns més verds, accessibles i humans. Elisa Pozo, coordinadora de l'Observatori 2030, va desgranar els tres valors fonamentals que sustenten aquesta iniciativa: sostenibilitat, estètica i inclusivitat. Va emfatitzar que la transformació dels nostres espais no s'ha de centrar únicament en la funcionalitat, sinó en crear entorns que siguin bells i accessibles per a tothom. Aquest enfocament holístic "busca no sols regenerar els barris i construir edificis sostenibles, sinó també fomentar la col·laboració entre sectors com l'arquitectura, l'art, la ciència i la tecnologia."

4V2A8537

Entre els desafiaments, Enric Serra, director de l'Àrea de Planificació Territorial de l'Ajuntament de Viladecans, va destacar la necessitat de "simplificar la burocràcia per accelerar l'adopció de solucions sostenibles" i la importància d'involucrar els ciutadans en aquests processos. Tal com va assenyalar Montserrat Bosch: "no només es tracta d'imposar noves tecnologies, sinó d'integrar les persones que conviuran amb aquests canvis, fent de la tecnologia una eina per millorar les seves vides."

L'esdeveniment també va incloure una hackaton on professionals i persones innovadores van unir forces per crear propostes que podrien transformar la construcció en un àmbit més sostenible. Aquest tipus d'iniciatives subratlla la importància de la col·laboració i la creativitat com a motors del canvi.

Redacció / Fotos: Aj. Viladecans

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Sant Boi de Llobregat

Es posa en marxa el projecte Sant Boi Respira + Verd (SBR+V)

Amb un pressupost global de més de 4 milions d’euros hi ha previst la creació de quatre parcs nous i la renovació d’altres espais verds de la ciutat,…
1652
Façana del nou Hospital Vithas Barcelona

El nou Hospital Vithas Barcelona ve a cobrir la demanda sanitària del Baix…

El grup sanitari Vithas estrenarà el 2025 un nou hospital a Esplugues de Llobregat, un centre sanitari que acumula ja una inversió superior als 101…
608

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix