Només un 18% dels alumnes d’FP cursen els estudis en el seu municipi

El Baix Llobregat és, en xifres absolutes, la comarca de Catalunya que genera més desplaçaments en relació amb els que rep

El nombre d’alumnes no universitaris que resideixen al Baix Llobregat ha disminuït molt lleugerament en el darrer any (-85 alumnes) situant-se en 137.305 en el curs 2022-23. D’altra banda, els llocs d’estudi localitzats a la comarca s’han estabilitzat (+25) arribant als 128.930. En ambdós casos, l'evolució respecte 2019 és negativa, és a dir, s’ha perdut tant població estudiant resident (-3,4%) com llocs d’estudi localitzats (-3,5%).

IMG 1660 1

La major part d’aquesta reducció respon a la pèrdua d’alumnes d’educació infantil i primària, que en el darrer curs han retrocedit en 2.595 alumnes, -3,6%. Aquesta important davallada de l’alumnat que viu a la comarca és el reflex de l’evolució demogràfica d’aquest grup poblacional, ja que en aquest mateix període de temps els infants d’entre 0 i 11 anys han disminuït un 2,6% a la comarca. Tanmateix, si tenim en compte tots els nivells educatius, la diferència entre alumnat resident i llocs d’estudi localitzats a la comarca és negativa i se situa en -8.375. És a dir, hi ha més alumnes que places. Aquest dèficit es dona especialment a la formació professional de grau superior, on la diferència és de -3.715.

Captura de pantalla 2024 10 10 a las 16.28.28

Segons l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat), el 78,6% dels alumnes del Baix Llobregat d’ensenyaments no universitaris estudien al mateix municipi on resideixen (107.425 alumnes), mentre que el 21,4% restant es desplaça a altres llocs per estudiar (29.190 alumnes), majoritàriament dins de la mateixa comarca.

A mesura que augmenta l’edat dels escolars s’incrementa el nombre de desplaçaments fora del municipi. Així, el 90,1% dels alumnes d’Educació Infantil i el 89,4% d’educació primària del Baix Llobregat estan matriculats al seu mateix municipi de residència, aquest percentatge és del 86,2% entre els estudiants de secundària.

En el cas dels ensenyaments post-obligatoris, la distribució espacial de l’oferta és un factor especialment crucial. Això és així en tant que el seguiment dels estudis post obligatoris depèn tant dels interessos i la vocació de l’alumnat, com de l’oferta disponible de manera accessible. Així doncs, s’observa com és als municipis més petits on hi ha un major percentatge d’alumnes que s’han de desplaçar a altres localitats per poder seguir els seus estudis. Per exemple, a Castellví de Rosanes, la Palma de Cervelló, el Papiol o Sant Climent de Llobregat més de la meitat de l’alumnat surt quotidianament del seu municipi per poder estudiar. Així doncs, una xarxa de transport públic que garanteixi l’accessibilitat a una oferta formativa àmplia és crucial tant per garantir el dret a l’educació com per reduir l’abandonament prematur dels estudis.

Pel que fa a l’àmbit comarcal, el Barcelonès és la que atrau un major nombre d’escolars, i també la que més desplaçaments genera cap al Baix Llobregat.

La majoria d’estudiants que venen a estudiar a la comarca són provinents del Barcelonès, l’Anoia, l’Alt Penedès, el Vallès Occidental i el Garraf. Les destinacions més importants dels estudiants residents al Baix Llobregat que es desplacen a una altra comarca són, per aquest ordre, el Barcelonès, el Vallès Occidental, l’Anoia, el Bages i l’Alt Penedès.

fp educacio

El Baix Llobregat és, en xifres absolutes, la comarca de Catalunya que genera més desplaçaments en relació amb els que rep. Les comarques més properes al Barcelonès són en general les que més tendeixen a presentar un saldo negatiu de desplaçaments, amb més sortides per raó d’estudi que entrades: es veu així un saldo negatiu de -8.375 moviments al Baix Llobregat, -3.340 al Maresme, -3.115 al Vallès Occidental i -2.745 al Vallès Oriental. En termes relatius, el Baix Llobregat és la desena comarca de Catalunya on més desplaçaments per 1000 habitants hi ha cap a fora de la comarca (-10,1‰ habitants).

Destaca l’efecte de capitalitat de les quatre capitals de província i la seva capacitat d’atracció d’alumnat. Això passa tant per la major i més diversificada oferta formativa, com per la millor accessibilitat i les millors connexions amb els territoris veïns. Alhora, altres comarques com el Bages, el Solsonès, el Baix Ebre o l’Alt Urgell també tenen capacitat d’atracció, ja sigui perquè ofereixen estudis especialitzats que no es poden realitzar a altres llocs o perquè concentren una major oferta que les comarques de l’entorn.

Pel que fa a les dades municipals, en educació infantil i primària el percentatge d’alumnes que estudien al seu propi municipi és considerablement elevat, superant en la majoria de casos el 80%. De fet, només un grup de set localitats, majoritàriament format pels municipis més petits, registra un nivell d’autocontenció inferior al 80%.

Conforme s’avança en edats i nivells formatius, disminueix el nombre de centres que ofereixen estudis cada vegada més avançats. És per això que tant els estudis secundaris, de batxillerat i, molt especialment, els cicles formatius de grau mig i superior registren majors nivells de mobilitat entre municipis. De fet, en aquest darrer punt, només el Prat de Llobregat (58,5%) i Castelldefels (60,8%) compten amb un percentatge d’alumnes de cicles formatius residents al mateix municipi superior al 50%.

Diseno sin titulo 9

Seguint la marcada tendència de creixement iniciada el 2017, durant el 2022 el nombre d’alumnes universitaris residents al Baix Llobregat ha tornat a créixer fins a situar-se en 18.785, 280 més que al 2021. Els llocs d’estudi, en canvi, s’ha mantingut estables amb un lleuger increment de 45 places. Es genera així un creixent flux de sortida d’estudiants del Baix Llobregat cap a altres comarques amb major oferta universitària.

En l’àmbit municipal, únicament Castelldefels té llocs d’estudi localitzats. En aquest municipi la diferència entre llocs d’estudi i població resident que estudia és positiva (+325) a diferència del que passa amb la resta de municipis de la comarca.

Redacció / Fotos: CCBLL

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Sant Boi de Llobregat

Es posa en marxa el projecte Sant Boi Respira + Verd (SBR+V)

Amb un pressupost global de més de 4 milions d’euros hi ha previst la creació de quatre parcs nous i la renovació d’altres espais verds de la ciutat,…
1568
Façana del nou Hospital Vithas Barcelona

El nou Hospital Vithas Barcelona ve a cobrir la demanda sanitària del Baix…

El grup sanitari Vithas estrenarà el 2025 un nou hospital a Esplugues de Llobregat, un centre sanitari que acumula ja una inversió superior als 101…
465

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix