S’inaugura avui la Barnahus al Prat de Llobregat

La Casa de les Xiquetes i els Xiquets atendrà a infants víctimes de violència sexual i donarà servei a la comarca del Baix Llobregat i l’Hospitalet de Llobregat

La consellera de Drets Socials i Inclusió, Mònica Martínez, i el conseller de Justícia i Qualitat Democràtica, Ramon Espadaler, han inaugurat aquest matí la Barnahus, la casa de les xiquetes i els xiquets, del Prat de Llobregat. És la catorzena casa d’aquestes característiques que es posa en marxa i donarà servei a la comarca del Baix Llobregat i l’Hospitalet de Llobregat.

detall escenari preview

Es tracta d’un model d'atenció integral a les víctimes on tots els departaments que intervenen en un cas es coordinen i treballen sota el mateix sostre, en unes dependències, lluny de comissaries i hospitals, que permeten crear un entorn amigable per als nens i nenes. Disposa, a més, d’un circuit tancat de televisió per gravar el testimoni de l’infant o l’adolescent que permet crear una prova preconstituïda. Així, s’evita que la víctima hagi de declarar una mitjana de quatre vegades en diversos llocs i davant diferents persones.

GY396alWYAAqsTU

GY4SqJcXgAAupLK

L’objectiu principal del servei és doncs la valoració, l’atenció, el tractament i el seguiment de qualsevol infant i adolescent de la zona que hagi patit violències sexuals, per bé que els professionals del centre col·laboraran també en la prevenció i detecció d’aquesta xacra.

En el decurs de la visita a les instal·lacions, la consellera Martínez Bravo ha posat en valor el desplegament de la xarxa de Barnahus i ha explicat que només aquest any 2024, “les 13 cases de les xiquetes i els xiquets que ja estan en funcionament han atès 1.715 casos d’infants i adolescents víctimes de violència sexual”. Segons Martínez Bravo, es tracta d’una “realitat dramàtica que està emergint, i que demostra que el model Barnahus funciona, tant per la detecció de casos com per a l’acompanyament a les víctimes”. Per la seva banda, el conseller Espadaler ha remarcat la capacitat de la Barnahus de posar la víctima al centre i ha destacat també incorporació de professionals de l’àmbit de justícia al projecte. En aquest sentit, ha recordat que el Departament que encapçala “ha dut a terme un important esforç per dotar aquests equips especialitats de 43 nous professionals que puguin fer front a l’important augment de casos que comencem a veure d’ençà de la posada en marxa de les unitats integrades”. Es tracta, concretament, de personal dels equips d’assessorament tècnic penal, de l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya i de les oficines d’atenció a les víctimes.

consellers treballadores preview

La consellera i el conseller –acompanyats, entre d’altres, per la secretària d’Infància, Adolescència i Joventut, Teresa Llorens i l’alcalde del Prat, Lluís Mijoler- han fet un recorregut per les instal·lacions i n’han conegut l’equip professional format per una coordinadora, dues treballadores socials, dues psicòlogues i personal administratiu. També s’hi desplaçarà quan calgui personal de l’equip tècnic penal, metges forenses, professionals d’atenció a la víctima del Departament de Justícia, així com mossos, pediatres, psicòloga i psiquiatra del Departament de Salut, entre d’altres.

GY4CB3dWcAAJz2B

GY4CB3 WAAEEaje

Seguint amb el model de Tarragona, cada unitat Barnahus compta amb sales d'espera separades equipades amb mobles, joguines, revistes, llibres, etc., adients a l'edat i a les necessitats dels infants i adolescents. També té espais de treball per als professionals; sales d’atenció a famílies, infants i adolescents, sales amb l’equipament tècnic necessari per a fer l’entrevista forense i la prova preconstituïda, una sala d’exploració mèdica, o una cuina, entre d’altres. La Casa de les Xiquetes i els Xiquets del Prat està gestionada per l’entitat Suara.

Què és la Barnahus?

Barnahaus, la Casa de les Xiquetes i els Xiquets un projecte del Govern de la Generalitat que implica diverses conselleries. El principal impulsor n’és el Departament de Drets Socials i Inclusió —mitjançant la Direcció General de l’Atenció a la Infància i l’Adolescència—, en coordinació amb Salut, Educació, Interior, Justícia i Igualtat i Feminisme, a més de la Fiscalia i la Judicatura.

GY396cTXQAA3Afy

El centre té l’aspecte d’una llar perquè els infants i les seves famílies el reconeguin com un espai amigable que proporciona seguretat i confiança. Hi treballa a temps complet un equip psicosocial i, a més, hi ha altres professionals que s’hi desplacen quan cal o que s’hi connecten per videoconferència per evitar que la víctima i la seva família siguin els que hagin de recórrer a les diferents instàncies que intervenen en aquests processos: comissaria, jutjat, servei d’infància, centre mèdic...

caseta preview

Els objectius principals són dos. D’una banda, procurar que els infants i adolescents es vinculin a un binomi professional —habitualment format per un psicòleg o psicòloga i un treballador o treballadora social—, que s’encarreguen del desenvolupament i la recuperació de les víctimes i d’acompanyar les seves famílies en aquest procés. De l’altra, minimitzar la contaminació del testimoni i garantir les millors condicions per si l’equip d’assessorament tècnic penal rep l’encàrrec de portar a terme una entrevista forense per a la prova preconstituïda o declaració judicial.

Redacció / Fotos: Dep. Drets Socials i Justícia

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Sant Boi de Llobregat

Es posa en marxa el projecte Sant Boi Respira + Verd (SBR+V)

Amb un pressupost global de més de 4 milions d’euros hi ha previst la creació de quatre parcs nous i la renovació d’altres espais verds de la ciutat,…
1568
Façana del nou Hospital Vithas Barcelona

El nou Hospital Vithas Barcelona ve a cobrir la demanda sanitària del Baix…

El grup sanitari Vithas estrenarà el 2025 un nou hospital a Esplugues de Llobregat, un centre sanitari que acumula ja una inversió superior als 101…
465

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix