Balcells visita el TCA de l’Hospital Sagrat Cor de Martorell

En els primers sis mesos d'activitat, ha ingressat una vintena de persones derivades de diferents unitats de tot Catalunya

El conseller de Salut, Manel Balcells i Díaz, va visitar ahir la unitat de recuperació per a adults amb trastorns de la conducta alimentària (TCA) d'alta complexitat i llarga durada, un recurs de nova creació impulsat pel Departament de Salut. "Estem davant d'un nou nivell d'atenció als TCA que fins ara no existia i que dona resposta als casos d'alta complexitat que s'han cronificat i que necessiten un tractament diferent i altament personalitzat", ha explicat Balcells.

Imatge Disseny Arquitectnic HdBerga PdoBgWf

DSC 7692

La unitat ofereix un model d'atenció a la cronicitat que és innovador a Europa i s'adreça a persones que fa anys que pateixen el trastorn i que ja han esgotat altres dispositius especialitzats. Situada a l'Hospital Sagrat Cor de Germanes Hospitalàries, a Martorell, està gestionada de forma conjunta per aquest centre i per l'Hospital Universitari de Bellvitge.

En els primers sis mesos d'activitat, ha ingressat una vintena de persones derivades de diferents Unitats de TCA (UTCA) de tot Catalunya, de les quals 9 ja han rebut l'alta. L'estada mitjana és d'entre 3 i 4 mesos.

IMG 5144

El conseller Balcells va posar en valor que la unitat treballa des d'un "enfocament multidisciplinar que és referent en el conjunt d'Europa i que posa el focus en què els i les pacients recuperin el seu projecte de vida". Compta amb un equip integrat per professionals de treball social, teràpia ocupacional, fisioteràpia, infermeria, psiquiatria i psicologia, així com el suport de metge internista i nutricionista, que duen a terme un abordatge integral i intensiu, tractant la patologia nuclear i també els factors psicosocials associats. "La metodologia que s'està utilitzant és exemplar i amb un percentatge d'èxit elevat pel que fa al retorn de les pacients a la vida comunitària", va afegir Balcells.

IMG 5145

Així, a més de la recuperació del pes, es treballa el vincle terapèutic i la motivació al canvi a través d'un pla personalitzat amb tècniques d'empoderament personal, teràpia familiar, regulació emocional, imatge corporal, habilitats socials i autoconeixement personal, entre d'altres. L'última fase del procés de recuperació flexibilitza l'ingrés hospitalari i vincula els pacients amb la seva UTCA de referència i amb els recursos comunitaris propers al seu domicili.

Aquesta coordinació amb la xarxa d'UTCA desplegada a tot Catalunya garanteix la continuïtat assistencial durant l'ingrés, el tractament i el procés de transició a l'alta i el seu retorn a la UTCA.

Redacció / Fotos: Dep Salut

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix