Crida a la mobilització en contra de l’actual gestió dels busos de l’AMB

La plataforma Per un Servei Digne de Bus al Baix Llobregat convoca una manifestació aquest dissabte 6 de juliol

La Plataforma Per un Servei Digne de Bus al Baix Llobregat, que agrupa la Federació d’Associacions de Veïns del Baix Llobregat, l’Associació per a la Promoció del Transport Públic (PTP), Catalunya Camina i l’ECOM, així com als sindicats CCOO, CGT, UGT i USOC, convoca una gran manifestació pel pròxim dissabte, i crida a la participació ciutadana.

2022 07 09 09 38 23 scaled

El motiu d’aquesta decisió és “la desastrosa gestió de les empreses que operen el servei públic de transport competència de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB)”. Fa dos anys la Plataforma ja va organitzar mobilitzacions davant d’una situació similar. Una manifestació entre Gavà i Viladecans va arreplegar més de 400 persones.

Tot i les repetides advertències de diversos representants de la plataforma a l’AMB, el problema s’ha reproduït amb els canvis de les empreses operadores del transport de viatgers. “S’han adjudicat contractes amb ofertes temeràries, el que repercuteix negativament en la renovació dels vehicles, en el seu manteniment i en les condicions de les persones que hi treballen”, explica.

Com a conseqüència, les persones usuàries dels autobusos del Baix Llobregat (especialment a la zona sud), i de l’Hospitalet de Llobregat pateixen “una desastrosa gestió d’aquest servei públic. Alhora, els responsables de les operadores es qüestionen els acords laborals previs, pateixen la pressió d’usuaris/àries pel mal funcionament de la xarxa d’autobús i, fins i tot, s’han produït acomiadaments arbitraris.”

whatsapp image 2022 07 05 at 09.29.58

Davant d’aquesta disbauxa, la Plataforma exigeix a alcaldes i alcaldesses dels municipis afectats i als responsables polítics de l’AMB és el següent:

  • El relleu dels responsables de la gestió dels contractes de servei d’autobusos de l’AMB.
  • La mediació d’aquesta administració per fer complir a les empreses els convenis i la normativa laboral, per tal d’evitar conflictes i vagues que afecten de manera important a la ciutadania i a la plantilla.
  • El seguiment i la inspecció del servei d’autobusos metropolità, per garantir el correcte manteniment dels vehicles, el respecte a les normatives sobre prevenció de riscos laborals, i el correcte funcionament dels sistemes d’informació, dels elements d’accessibilitat (rampes per a persones amb mobilitat reduïda) i dels sistemes de validació de títols del transport, així com el bon estat de les parades a totes les línies i concessions.
  • Establir nous criteris de gestió i adjudicació de contractes evitant que les empreses puguin obtenir contractes de serveis en baixa temerària, i amb la renovació directa per part de l’AMB dels vehicles i l’adquisició pública dels terrenys i instal·lacions de les cotxeres, evitant d’aquesta manera l’envelliment de flotes i les despeses addicionals.

Per aquestes raons, les entitats Plataforma, en nom de les persones usuàries i treballadores afectades diàriament per aquesta greu situació, ha decidit convocar una marxa amb paraigües, el pròxim dia 6 de juliol, a les 10.30 hores. Sortirà de la plaça de la Vila de Viladecans, per arribar a la plaça de l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat, per fer visible el problema i “exigir a les administracions que actuïn i posin fi a aquesta indesitjable situació per a la ciutadania del Baix Llobregat, que no és de segona categoria.”

bus 070722

Les entitats que conformen la Plataforma exigeixen a les administracions locals implicades (ajuntaments i AMB), que actuïn de manera clara i decidida per posar fi als greus problemes que afecten els serveis d’autobusos que en depenen. A més, ja s’han iniciat els contactes amb les associacions de veïns de l’Hospitalet de Llobregat per coordinar altres accions per tal de revertir aquest greuge que afecta el dret a la mobilitat sostenible de centenars de milers de persones.

Resposta de l'AMB

Davant els fets succeïts darrerament amb els representants de la plantilla de treballadors subrogats d'Oliveras i l'empresa operadora del Bus Metropolità UTE Sant Boi, Barcelona y Otros (Monbus), que presta el servei a Sant Boi de Llobregat i altres municipis del Baix Llobregat, i davant les informacions aparegudes durant els darrers dies als mitjans de comunicació sobre aquests fets, l'Àrea Metropolitana de Barcelona manifesta:
  1. Aquest és un conflicte de caràcter estrictament laboral. 
  2. Com a administració titular del servei, l'AMB porta a terme el seguiment detallat de l'execució dels contractes amb les empreses operadores en tots els aspectes referents al servei. No obstant això, no recau en el seu àmbit de responsabilitat la intervenció en les relacions laborals entre treballadors i empresa, atès que aquestes pertanyen a l'àmbit de la jurisdicció laboral. Els conflictes actuals són fruit de la relació entre l'empresa i els seus treballadors, i no del contracte de serveis de transport de l'ens metropolità, que segueix en tot moment el marc legal d'aplicació. 
  3. Amb l'objectiu de conèixer la situació que origina el conflicte i per tal de facilitar l'acord entre les parts, es recopilarà informació de l'UTE Sant Boi, Barcelona y Otros (Monbus). També es parlarà amb l'empresa i el comitè d'empresa per constatar quins son els motius d'aquest conflicte laboral.
  4. La voluntat de col·laborar en tot allò que estigui al seu abast per facilitar la solució del conflicte que enfronta l'empresa i els treballadors. 
  5. Per avançar cap a la conciliació es dirigirà a l'autoritat laboral, que és l'òrgan competent que intervé en els conflictes laborals, per tal que intercedeixi per buscar una solució definitiva a aquesta situació que afecta un servei públic essencial.

Redacció / Fotos: Plataforma Per un Servei Digne de Bus al Baix Llobregat

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Enguany, Al Carrer comptarà amb cinc companyies internacionals, quatre franceses i una italiana

Viladecans presenta la trenta-cinquena edició del Festival Al Carrer

Del 5 al 7 de juliol, el municipi es transformarà en un escenari artístic totalment gratuït amb 36 companyies teatrals que presentaran 77 funcions
79

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix