Infants de Sant Boi reflexionen sobre la situació dels camps de refugiats

Uns 500 alumnes d’escoles locals han participat en una activitat decorant dinou portes que s’han posat a la plaça de l’Ajuntament per convidar a pensar com es viu al seu interior

Uns 500 alumnes de 5è i 6è de Primària de les escoles de Sant Boi han participat aquest dijous a la plaça de l'Ajuntament en una intervenció artística vinculada al projecte escolar 'Refugis permanents: quan els camps esdevenen llars'.

refugiats 1

Durant aquest curs escolar, l'alumnat de tretze escoles ha reflexionat a les aules sobre els camps de refugiats que acaben esdevenint refugis permanents per a les persones que hi viuen, sovint en situacions de precarietat i vulneració dels drets humans. Concretament, s'ha posat el focus en els camps de Kutupalong (Bangladesh), Shu'fat (Palestina), Dadaab (Kenya) i Smara (Sàhara occidental). En alguns casos, fa més de quaranta anys que existeixen i hi ha persones adultes que hi van néixer i no coneixen cap altra llar.

Llars, portes, estores de benvinguda i claus

Les reflexions de l'alumnat sobre aquestes realitats s'han concretat a la plaça de l'Ajuntament en una proposta artística plasmada en forma de dinou portes decorades per cadascuna de les classes participants, amb l'objectiu de convidar tothom a pensar sobre què hi ha al seu darrere.

Dia Persones Refugiades 05

Durant l'acte públic a la plaça de l'Ajuntament, nens i nenes han decorat estores amb la paraula 'benvinguda' escrita en diferents idiomes per posar-les davant de cada porta, com també han decorat claus que representen l'esperança de tornar algun dia a la pròpia llar. A més, han escrit i penjat els seus desitjos sobre aquest tema.

L'Ajuntament, Can Castell Centre d'Art i l'artista local Nien Boots han elaborat conjuntament la proposta artística de l'activitat, i la Comissió Catalana d'Acció pel Refugi s'ha encarregat dels tallers previs a les aules. 

Aquest projecte s'emmarca en el compromís de Sant Boi com a Ciutat Refugi. L'acte ha comptat amb la presència de la tinenta d'Alcaldia d'Igualtat i Ciutat cohesionada i regidora d'Educació de l'Ajuntament de Sant Boi, María Valencia, i de la regidora de Cooperació, Solidaritat i Pau, Cristina Serna, que han destacat el paper de Sant Boi com a "ciutat d'acollida" i han defensat la importància de conscienciar des de la infància sobre els drets humans i el dret d'asil.

Dia Persones Refugiades 04

Durant la tarda es va llegir el manifest del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i l'Escola Municipal de Música Blai Net va oferir un concert amb motiu de la commemoració.

Dia Mundial de les Persones Refugiades

Aquesta ha estat la vuitena edició del projecte escolar vinculat a la commemoració del Dia Mundial de les Persones Refugiades a Sant Boi. La instal·lació artística elaborada aquest cop i presentada a la plaça de l'Ajuntament es podrà visitar del 7 al 27 de juny a la Biblioteca Jordi Rubió i Balaguer, on també hi haurà l'exposició fotogràfica  'El camí és el meu cap', de Nuria López Torres i amb textos d'Agus Morales.

Dia Persones Refugiades 03

La programació del Dia Mundial de les Persones Refugiades a Sant Boi continuarà amb la celebració de la jornada tècnica 'Salut mental i desplaçament forçat: reptes per a un acompanyament psicosocial', que tindrà lloc el divendres 14 de juny a la mateixa biblioteca. Hi intervindran nou entitats especialitzades en cooperació, acció humanitària, acollida i salut mental. 

El 20 de juny tindrà lloc una visita guiada a l'exposició 'Antoni Tàpies: el compromís social i polític', al Museu de Sant Boi, de la mà de l'especialista en art contemporani Antonella Medici. Hi intervindran músics vinculats a l'associació Ambaixada de les Arts d'Ucraïna.

Redacció / Fotos: Aj. Sant Boi

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix