El Baix Llobregat es prepara per a la prova de sirenes del PLASEQCAT

Dimecres a les 10.00h del matí sonaran i s'enviarà una alerta als mòbils de la zona

La directora general de Protecció Civil de la Generalitat, Marta Cassany, acompanyada del subdirector en programes de Protecció Civil, Sergio Delgado, i de la Cap del Servei de Tecnologia de Protecció Civil, Raquel Canet, van presentar  la prova de les sirenes del PLASEQCAT i d’enviament de missatge d’alerta de protecció civil als telèfons mòbils, que tindrà lloc demà dimecres 29 de maig a les 10 hores. Es tracta de la segona prova de sirenes d’aquest 2024, i en aquest cas afectarà els sectors químics del Baix Llobregat, Barcelonès, Vallès Occidental i Vallès Oriental (excepte el sector de la Tordera), on sonaran un total de 50 sirenes ubicades en 22 municipis (que podran escoltar-se també en zones de 10 municipis més).

2dc69590 f4f4 42ce ac6f aac303297f8a

Preparació de la prova i novetats

Per aquesta prova s’han fet accions específiques en col·laboració amb l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat per promoure el confinament dels centres escolars, mercats i altres activitats, ja que es tracta del municipi amb més població dins la zona de confinament (unes 80.000 persones).

El consistori ha fet difusió del risc químic i les mesures d’autoprotecció entre la població, amb campanyes d’informació a través de protecció civil del municipi. Alguns centres de treball municipals participaran activament del confinament (una quinzena) i s’ha confirmat la participació de 4 mercats i 14 centres educatius del municipi perquè hi participin.

GOKjQ nWoAAjlxH

Per tal de preparar aquestes accions, des de Protecció Civil de la Generalitat es va formar al personal tècnic i voluntariat de protecció civil de Sant Boi de Llobregat per la difusió posterior que havien de fer al seu municipi.

A banda, s’ha enviat informació de la prova i la proposta de fer l’exercici de confinament a un total de 646 centres educatius de la resta de municipis afectats per la prova

En el conjunt dels 22 municipis on s’activaran les sirenes de risc químic, està previst que els centres escolars participin a la prova del proper dimecres practicant ekl confinament. Quan sonin les sirenes, els alumnes que estiguin a l’exterior entraran als centres, tancant portes i finestres i restant dins fins que sonin les sirenes de fi de confinament.

plaseqcat

Abast de la prova de sirenes

Les 50 sirenes que sonaran dimecres estan ubicades a 22 municipis:

Barcelonès: Barcelona (5)amb abast limitat a la Zona Franca i al Port de Barcelona i L’Hospitalet de Llobregat (3)

Baix Llobregat: Cornellà de Llobregat (2), el Prat de Llobregat (5), Viladecans (1), Sant Boi de Llobregat (3), Sant Joan Despí (2), Sant Feliu de Llobregat (1), Santa Coloma de Cervelló (1), Sant Andreu de la Barca (1), Martorell (5), Abrera (2), Olesa de Montserrat (2) i Esparreguera (1)

Vallès Occidental: Castellbisbal (3), Polinyà (2), Santa Perpètua de Mogoda (1) i Terrassa (3)

Vallès Oriental: Granollers (3), Lliçà de Vall (1), Montornès del Vallès (2) i Parets del Vallès (1)

En aquesta prova no hi participen els dos municipis del Sector de la Tordera que disposen de sirenes (Sant Celoni i Gualba), sinó que ho faran a la propera prova de sirenes prevista per a finals d’any.

A més, hi ha tot un seguit de municipis que no tenen sirena, però que poden sentir-ne alguna: Barberà del Vallès (es pot sentir la sirena del Polígon Santiga de Santa Perpètua de Mogoda); Canovelles (es pot sentir una sirena de Granollers); Esplugues de Llobregat (es pot sentir una sirena de l’Hospitalet a la zona sud); Les Franqueses del Vallès (es pot sentir una sirena de Granollers al barri Bellavista i el sud); Montmeló (es pot sentir una sirena de Montornès); Rubí (al polígon industrial Rubí Sud es pot sentir la sirena del polígon Ca’n Estaper de Castellbisbal); Sant Cugat del Vallès i El Papiol (es pot sentir la sirena del polígon Ca n’Estaper de Castellbisbal); Vilanova del Vallès (es pot sentir una sirena de Montornès) i La Roca del Vallès (es pot sentir una sirena de Granollers).

La població censada dins de la cobertura teòrica de les sirenes de risc químic de la prova és de gairebé 500.000 persones (496.247 censades, de les quals destaquen les 76.440 de Sant Boi de Llobregat; 72.554 a l’Hospitalet de Llobregat; 62.706 al Prat de Llobregat; 43.449 a Cornellà de Llobregat i 39.763 a Granollers.

A banda de la població censada als municipis de la prova, destaquen les més de 50.000 persones que treballen als diferents polígons i empreses de la zona: Mercabarna (unes 15.000 persones); la Zona Franca (unes 10.000 persones); la zona de Port de Barcelona i polígon Pratenc (unes 12.000 persones), i a l’empresa Seat de Martorell (unes 10.000 persones), entre altres.

Quant als establiments de risc químic de la zona de la prova, hi ha:

  1. 44 establiments SEVESO (normativa de risc químic) de nivell superior
  2. 26 establiments SEVESO de nivell inferior
  3. 2 estacions intermodals (tren-carretera) de mercaderies perilloses
  4. 1 establiment de pirotècnia

Com serà la prova?

A l’inici de la prova, a les 10 hores, s’enviarà l’alerta de Protecció Civil als telèfons mòbils informant de la realització de la prova, i al cap d’uns minuts s’activaran les sirenes de risc químic amb el so de confinament (so ondulant com el d’una sirena d’ambulància). El so d'inici d'alerta (so de confinament) són tres senyals d'un minut de durada separats per silencis de cinc segons.

A la finalització de la prova (al cap de quinze minuts), s’activaran les sirenes de risc químic amb el so de fi de confinament (un so pla més agut).

En la mesura del possible, es recomana a la població que segueixi les pautes d’autoprotecció en cas d’accident químic: refugiar-se a casa o a l’immoble més proper, tancar portes i finestres, desconnectar tots els sistemes de ventilació i esperar la notificació de fi d’alerta.

Enviament d’un missatge d’alerta

El text del missatge d’alerta de Protecció Civil que s’enviarà de forma paral·lela a l’activació de les sirenes és el següent: “PROVA DE SIRENES DE RISC QUÍMIC. S’activen les sirenes de risc químic per fer proves a les zones de risc. És un SIMULACRE. En un cas real, confineu-vos”.

prova mòbils

Pel que fa a l’enviament de l’alerta de Protecció Civil als mòbils, la zona de recepció no coincidirà plenament amb la zona d’audició de les sirenes de risc químic, ja que la distribució de les antenes de telefonia que fan de repetidor i la cobertura de l’audició de les sirenes no coincideix plenament i possiblement abastarà un espai superior a la zona d’audició de les sirenes. Malgrat això, en un cas real, la ciutadania amb la informació de l’alerta podrà saber què està succeint, a quina zona i quina és la mesura, i per això podrien identificar si es troben en l’espai on caldria aplicar aquesta mesura.

Redacció / Fotos-Vídeo: Bombers Generalitat

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix