El Parc Sanitari mira per les dones amb patologia psiquiàtrica aguda

El centre santboià promou ingressos respectuosos en coordinació amb el programa de salut mental perinatal i l'equip de psiquiatria i el d'obstetrícia 

El Parc Sanitari Sant Joan de Déu aposta pels ingressos de salut mental perinatal a l'àrea maternoinfantil de l'SJD Hospital de Sant Boi que respecten la díada mare-bebè i promouen la separació zero de dones amb un problema de salut mental agut i el seu nadó, per tal de minimitzar l'impacte.

parc sanitari sant joan de deu

Beneficis de la díada mare-nadó

Es tracta d'una pràctica poc comuna en els entorns hospitalaris a l'estat espanyol que requereix d'un canvi de mirada i una forta aposta per un treball coordinat i multidisciplinar. En altres llocs de l'estat, quan una dona en etapa perinatal requereix un ingrés, aquest es produeix a una unitat d'aguts de psiquiatria convencional, amb conseqüències com la separació de la mare i el nadó, la interrupció de la lactància i el vincle, i la manca d'afecció.

pssjd ingressos resepctuosos sm perinatal habitacio scaled

El Parc Sanitari SJD, en canvi, realitza els ingressos en l'àrea d'hospitalització maternoinfantil, en habitacions individuals, en coordinació amb l'equip del seu programa de salut mental perinatal que l'ha seguit durant l'embaràs i amb l'equip de psiquiatria de la unitat d'aguts. Respectar la díada mare-bebè evita la separació de la mare del seu nadó, respecta la lactància, facilita la criança, reforça el vincle maternofilial, afavoreix l'afecció, millora l'adherència farmacològica i dona suport a les parelles i/o entorn familiar de la dona.

La coordinació professional i la humanitat, les claus de l'èxit

Donada l'elevada prevalença de dones que presenten problemes de salut mental en el període perinatal, i amb la voluntat de seguir creixent i millorant, des del Parc Sanitari SJD es treballa per protocol·litzar la coordinació entre diferents professionals involucrats en el procés d'atenció a la salut mental perinatal amb la finalitat de garantir una atenció integral i humana, amb millors resultats tant per a la mare com per al nadó.

la teoria del apego de john bowlby b5f21d6b 683x455

Aquests ingressos a l'àrea d'hospitalització maternoinfantil, en habitacions individuals, requereixen un abordatge multidisciplinari on hi intervé psiquiatria-psicologia, llevadores, infermeria de maternitat, obstetres, pediatres i treball social, que s'han format i adaptat la seva pràctica. També es recomana un acompanyament familiar les 24 hores, és a dir, ingressa la mare, acompanyada del seu nadó i el familiar. A més, en estar a l'hospital, compta amb l'atenció de l'àrea d'urgències de psiquiatria si es requereix.

Tant l'ingrés com l'alta hospitalària es realitza en coordinació amb l'equip de professionals del programa de salut mental perinatal del Parc Sanitari Sant Joan de Déu del territori de referència de la persona atesa.

L'experiència dels equips de professionals al Parc Sanitari SJD

Sorgit de la voluntat i sensibilitat de professionals, i amb el suport de les direccions del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, aquesta iniciativa neix el 2021 creant un precedent que ha permès desenvolupar i protocol·litzar la pràctica.

Els equips de maternitat i de salut mental treballen de manera integrada, revisen els casos de manera individual per planificar un abordatge comú i creen un registre i pla de cures específic.  Així mateix, són professionals que s'han format en salut mental perinatal per poder oferir un acompanyament específic. També existeixen mesures concretes pel que fa a seguretat i vigilància quan és necessari.

PLANTILLA BLOG ESTÀNDARD 7

La llevadora Clara García-Terol i la psiquiatra Alexia Camuñas, dues de les impulsores d'aquests ingressos respectuosos, destaquen l'experiència positiva tant per a mares com per a professionals, ja que afavoreix un vincle que és essencial i permet altres cures de la família. Així mateix, permet apropar a la mare la realitat que trobarà a casa, aquest cop, acompanyada. Per últim, destaquen, aquesta pràctica facilita els ingressos voluntaris, doncs elimina la por a ser separades dels seus nadons.

Coordinació amb l'atenció comunitària

A nivell comunitari, el Parc Sanitari Sant Joan de Déu disposa del programa específic d'atenció a la salut mental perinatal implantat a diferents Centres de Salut Mental d'Adults (CSMA) del territori, que acompanya a les dones des que presenten desig gestacional o ja s'han quedat embarassades, fins a la fi del període del postpart. La finalitat d'aquest programa és oferir atenció especialitzada, integral, comunitària i basada en l'evidència, i en coordinació amb l'atenció hospitalària.

Als CSMAs existeix un equip referent amb el qual s'ha creat un circuit de derivació i coordinació amb els dispositius comunitaris de cada territori, especialment amb les unitats d'Atenció a la salut sexual i reproductiva (ASSIR), però també amb els centres d'atenció primària (CAP), el programa de col·laboració amb la primària (PCP) o els serveis socials. Moltes de les dones són, també, usuàries ateses en altres dispositius especialitzats de salut mental del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, que presenten desig gestacional o ja estan embarassades.

Setmana mundial de la salut mental perinatal

El primer dimecres de maig se celebra el Dia Mundial de la Salut Mental Perinatal amb l'objectiu de sensibilitzar i cridar l'atenció sobre la importància de prevenir, tractar i acompanyar els trastorns de salut mental en aquest període vital perquè les mares puguin millorar la seva vivència de la maternitat.

L'OMS (Organització Mundial de la Salut) calcula que una de cada cinc dones tindrà un trastorn mental al llarg de la gestació i/o postpart, sent la depressió la complicació més freqüent; però el 75% d'aquestes dones mai no rebran el diagnòstic, ni el tractament ni el suport que necessiten.

Redacció / Fotos: PSSJD-Arxiu

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

La Festa Major de Sant Boi 2024 tindrà lloc del 17 al 20 de maig al municipi baixllobregatí

La Festa Major de Sant Boi 2024 escalfa els motors

El pregó anirà a càrrec de la il·lustradora santboiana Raquel Gu, mentre que en l'apartat de la cultura popular destaca la presentació d'un nou…
475

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix