La Diputació atén 5.814 casos amb el servei de Mediació Ciutadana el 2023

També es van iniciar 2.460 expedients per atendre casos de famílies amb problemes per fer front a les despeses relacionades amb l’habitatge

Els serveis de Mediació Ciutadana i d'Intermediació en deutes de l'habitatge de la Diputació de Barcelona van atendre un total de 8.274 casos durant l'any 2023, segons es desprèn de l'informe anual fet públic avui a la XIII Jornada del Cercle de Comparació Intermunicipal dels Serveis de Mediació Ciutadana, celebrada a l'auditori del Recinte Pati Manning.

El 2023 es van resoldre 5.814 casos de mediació en conflictes de convivència pels serveis de mediació ciutadana locals no itinerants, amb la participació directa de més de 14.000 persones.  Per tipologia, el 63,4% dels casos estaven relacionats amb mediacions veïnals (61,7% al 2022). La causa més habitual són els sorolls, però els conflictes també tenen a veure amb la gestió de la comunitat, diferències de relació, neteja i higiene, animals domèstics, obres i ús d'espais comuns.

esparreguera4134

A l'11,2% dels casos, la mediació es va produir en l'àmbit familiar (11,1% el 2022), quan el conflicte està relacionat amb discrepàncies intergeneracionals i per la cura de les persones dependents. Un 10,0% estaven lligades a activitats econòmiques (10,8% el 2022), amb exemples com les molèsties provocades pels sorolls de la terrassa d'un bar, o per les vibracions d'un gimnàs o els sorolls per la persiana d'un taller o supermercat, entre d'altres.

El 6,0% de les mediacions van ser per incompliments d'ordenances (6,5% el 2022); el 5,2% eren mediacions escolars relacionades, per exemple, amb casos d'assetjament o bulling, o conflictes entre alumnes, professorat o famílies (4,5% el 2022); el 2,8% a mediacions a l'espai públic (3% el 2022); el 0,4% a mediacions a associacions (0,7% el 2022), i el 0,9% restant a altres temàtiques diverses (1,6 el 2022).

Des de l'any 2006 la Diputació de Barcelona dona impuls i suport als serveis de mediació ciutadana. A la província hi ha 46 Serveis de Medicació Ciutadana locals (42 ajuntaments i 4 consells comarcals), dels quals 45 participen en els cercles de mediació, oferint cobertura a 175 municipis. La corporació ofereix també des del 2014 el Servei Itinerant de Mediació Ciutadana (SIMC) per cobrir potencialment els 135 municipis que no disposen de servei local i arribar a una cobertura del 100% a la província (exceptuant la ciutat de Barcelona).

Mediacio Foto Shutterstock

Complementàriament, al Programa de mediació ciutadana, la Diputació de Barcelona també presta assessorament continu als serveis de mediació ciutadana locals, impulsa formacions i espais de trobada entre els professionals d'aquest àmbit, edita materials divulgatius i publicacions i col·labora amb projectes de recerca acadèmics. El 2023 es van portar a terme més de 2.800 actuacions de formació i sensibilització, amb una satisfacció del 8,6.

Com a novetat, aquest 2024 la Diputació de Barcelona ha creat un Mapa de Serveis de Mediació Ciutadana, una eina que permet consultar la informació relativa als dies, horari d'obertura i contacte a cada municipi.

Atenció a les situacions de sobreendeutament hipotecari

La Diputació de Barcelona compta també amb el Servei d'Intermediació en Deutes de l'Habitatge (SIDH), adreçat a aquelles persones o famílies dels municipis que es troben en dificultats per pagar el préstec, el crèdit hipotecari o el lloguer, o preveuen que no el podran fer efectiu en el futur. En aquest cas s'atenen situacions de sobreendeutament a través d’intermediació amb les entitats financeres.

SIDH

La intermediació sempre es fa amb grans tenidors, mai entre particulars, i tot i ser complexes, ja que no són els bancs els interlocutors, sinó grans fons d'inversió que tenen les seves seus centrals a l'estranger, s'assoleix un 55% d'èxit.

La xarxa d'oficines del SIDH està impulsada per la Diputació de Barcelona i concertada amb els ajuntaments, els consells comarcals, els col·legis d'advocats i la Generalitat de Catalunya a la demarcació de Barcelona.

hannah busing zyx1bk9mqma unsplash web

Actualment, hi han 44 punts d'atenció SIDH oferint servei a tota la província. El 2023 es van obrir 2.460 expedients per atendre casos de famílies. Des de l'inici del programa el 2012 s'han iniciat 19.806 expedients.

Redacció / Fotos: Diputació de Barcelona-Arxiu

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Exteriro del Llobregat Centre Comercial

Comença a perfilar-se el futur del Llobregat Centre Comercial de Cornellà

L’Ajuntament i el propietari majoritari van signar un document d’intencions on es garanteix la creació d’una àrea central de zones verdes,…
495

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix