La previsió de vendes d’aquest tradicional postre de Setmana Santa és positiva i es manté estable respecte a l’any passat, segons el gremi de Pastisseria de Barcelona
La Setmana Santa és sinònim de festa religiosa, però també de la Mona, una de les tradicions catalanes amb més tradició a casa nostra. Aquest 2023, el Gremi de Pastisseria de Barcelona explica que el Barça i les sèries infantils seran, de nou, algunes de les més demanades. També es cola a la llista, el personatge la Miércoles de la Família Adams, que una nova sèrie a Netflix ha tornat a posar-la de moda.
La previsió de vendes és positiva i es manté estable respecte a l’any passat. Així, els pastissers de Barcelona calculen que els catalans menjaran unes 700.000 mones artesanes. Un dels aspectes a tenir en compte a l’hora de comprar-la és la tasca de l’artesà, el qual sol dedicar més de tres hores de feina per peça, entre crear els motlles o tallar els patrons per formar les figures, treballar la xocolata, unir-ne les parts, pintar-les i decorar-les. Per aquest motiu, els preus varien segons el tipus de figura de xocolata i de la mida del tradicional pa de pessic. Enguany, tot i que la xocolata s’ha encarit un 17%, el gremi diu que no ho repercutiran en el preu.
Mona sense gluten
D’altra banda, cada vegada és més habitual que els forns de pa i pastisseries ofereixen productes sense gluten, la proteïna que contenen les farines tradicionals per a pa i pastissos, com ara el blat o el sègol. I, quan arriben aquestes dates, no poden faltar a la cita: les mones aptes per a celíacs.
A les pastisseries utilitzen farina d'arròs, de mandioca, de blat de moro o de fajol, a més de goma xantana i psyllium amb l'objectiu que les mones siguin les més semblants possibles a les preparacions tradicionals.
Redacció / Fotos: Arxiu