Els caçadors baixllobregatins pengen l’escopeta

En protesta per la normativa que, entre altres assumptes, obliga a l'ús d'una metodologia tecnològica per comunicar els punts de batuda

Els més de 33.000 caçadors amb llicència de Catalunya, entre els quals hi ha un bon nombre a la nostra comarca, van deixar penjades les seves escopetes aquest diumenge, dia en què començava la temporada de caça major, en protesta per la normativa que, entre altres assumptes, obliga a l'ús d'una metodologia tecnològica per comunicar els punts de batuda, text que han recorregut davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

f25a6e11 98f0 42f5 b504 9e7b4890e100 16 9 aspect ratio default 0

L'acció dels caçadors comporta que els cap de setmana no es faran batudes contra els porcs senglars, la qual cosa implica que es deixaran de matar setmanalment uns 4.000 dels 200.000 existents, la qual cosa ha portat aquesta setmana a Unió de Pagesos a demanar al Govern que adopti mesures per lluitar contra la superpoblació d'aquesta espècie si es manté la protesta.

Cridats a la protesta per la Federació Catalana de Caça (FCC), promotora del recurs judicial, els caçadors tenen la intenció de mantenir la seva actitud si no es modifica el text del punt 8.3 de la resolució de vedes d'abril de la conselleria d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural fins al final de la temporada, el 26 de març. Aquest col·lectiu també va deixar de caçar en la temporada de caça menor per la mateixa norma.

L’FCC considera que el text de la conselleria genera “inseguretat jurídica” i problemes de procediment als caçadors i recorda el cas registrat el passat any en el municipi d'Argentona (Maresme), on un ciclista es va saltar el límit d'una batuda i va resultar abastat pels trets d'un caçador, accident pel qual va quedar paraplègic i pel qual ara reclama en els tribunals una indemnització de 2,5 milions d'euros.“Així no podem posar en risc el nostre patrimoni”, afirma en un missatge llançat a les xarxes el president de la Federació, Sergi Sánchez.

BatudaaPira

El citat punt de la normativa obliga els caçadors a comunicar usant coordenades UMT el lloc d'una batuda, un procediment tecnològic, assegura l’FCC, que resulta molt complicat, especialment per a les persones grans. Els caçadors, afirma la Federació, estan a favor de comunicar els punts de batuda però amb un sistema més senzill.

La Federació demana també a la conselleria que defineixi les sancions a les quals s'exposen els qui no respectin el perímetre d'una batuda i que s'aclareixi la responsabilitat quant a la seva senyalització dels propietaris de les zones en les quals té lloc la caça. Recorda, en aquest sentit, que el 80 per cent del sòl rural i forestal de Catalunya és de propietat privada.

caca

Els responsables del Departament d'Acció Climàtica i de la Federació han celebrat diverses reunions en els últims mesos sobre aquests assumptes, sense que s'hagi aconseguit un acord.

Per això, la FCC ha cridat els caçadors a penjar les armes fins que s'aclareixin aquests assumptes al mateix temps que expressa la seva voluntat de seguir treballant per al control poblacional de diverses espècies, especialment el senglar.

caça delta

“Volem ajudar a evitar els danys en l'agricultura i la ramaderia, volem evitar accidents en les nostres carreteres”, diu la Federació. La FCC, no obstant això, es lamenta que no podran fer-ho “davant una administració que ens menysprea, que no ens sent, que ens genera inseguretat jurídica, que no compleix les seves promeses, que solament estableix sancions per al nostre col·lectiu però que no fa el mateix amb les persones que irrompen en les nostres batudes i ens impedeixen practicar una activitat perfectament regulada i controlada.”

Redacció / Fotos: Arxiu

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix