Els Mossos patrullaran zones d’oci nocturn per prevenir violències sexuals

Un nou pla preveu que es garanteixi la seguretat en els itineraris des de les zones d'oci al transport públic, i en el tancament i sortida dels locals, amb l'objectiu de protegir persones vulnerables i identificar possibles agressors, així com la intervenció de substàncies per perpetrar aquests delictes

Els Mossos d'Esquadra patrullaran per les zones d'oci nocturn del Baix Llobregat per prevenir casos de violència sexual, que han augmentat més del 65% els últims 10 anys arreu de Catalunya. La mesura forma part del Pla d'Acció Contra les Violències Sexuals que els Mossos d'Esquadra han engegat a tot Catalunya i que han presentat aquest dilluns els consellers d'Interior i Igualtat, Joan Ignasi Elena i Tània Verge, respectivament, i la inspectora Montse Escudé.

mossos mossos

“La voluntat és millorar les condicions objectives de seguretat a través de l'anàlisi, la proactivitat, la dissuasió, la neutralització de conductes de risc i la millora de l'entorn”, ha defensat Elena. El conseller ha destacat que “pràcticament vuit de cada deu dones catalanes han patit, com a mínim, un episodi de violència sexual des que tenien 15 anys”, segons una enquesta de violències sexuals de la conselleria d'Interior feta el 2019.

Aquest pla preveu que es garanteixi la seguretat en els itineraris des de les zones d'oci al transport públic, i en el tancament i sortida dels locals, amb l'objectiu de protegir persones vulnerables i identificar possibles agressors, així com la intervenció de substàncies per perpetrar aquests delictes. Si es detecta una persona en situació de vulnerabilitat, els dispositius policials oferiran seguretat en el seu trajecte, ja sigui a través de persones de confiança del seu entorn, trucant algun familiar o preocupant-se pel seu estat.

VIOLENCIA MOSSOS 2

El pla també preveu que s'instal·lin Oficines d'Atenció al Ciutadà (OAC) no permanents en aquests punts, en forma de mòduls o furgonetes, i la col·laboració amb els organitzadors i responsables dels espais d'oci.

La inspectora Montse Escudé ha destacat la importància de la coordinació amb organitzadors i promotors d'oci per prevenir i abordar les agressions sexuals en aquests contextos, com amb la derivació de les víctimes a les OAC, on rebran la primera atenció i suport policial. Escudé també ha explicat que les accions policials es duran a terme en les franges horàries de més activitat. La inspectora ha explicat que es preveu ampliar aquest pla a altres contextos relacionats amb les violències sexuals a partir de dades i d'intel·ligència policial, ja que aquest tipus d'agressions “són un atac contra la integritat de les víctimes”. Escudé també ha destacat la necessitat de millorar els atestats policials, en assegurar que es tracta de “les primeres peces, l'inici” de tota una instrucció i posterior enjudiciament, perquè recullin més dades clau.

MOSOS VIOL

El pla preveu la constitució durant els propers dies del primer gabinet de coordinació liderat pel comissari en cap, Josep Maria Estela, amb la presència dels màxims comandaments del cos, les mesures del qual seran transversals i tindran un seguiment continu i periòdic. A més, el gabinet presidit per Estela estarà coordinat amb la Direcció general de Policia (DGP) i la Direcció general de l'Administració de Seguretat (DGAS).

El pla també preveu dos òrgans més de direcció per garantir la coordinació dels serveis implicats, i decidir i avaluar el fenomen de manera periòdica com són la Taula d'Anàlisi i Seguiment dirigida pel cap de la Divisió de Recerca Criminal, i la Taula Operativa en l'Àmbit Regional. L'objectiu és realitzar un seguiment del conjunt de mesures que es van dissenyant, detectar riscos i analitzar les dades policials per anar redirigint els recursos sobre la base de la realitat actual, així com generar intel·ligència policial per tenir un ampli coneixement sobre el fenomen.

mossos VIL BAIX

En el context de la prevenció, també s'ha engegat la campanya 'Sense consentiment és violència', que té com a objectiu conscienciar sobre el poder de decisió de cada persona, i que consisteix en el disseny d'uns tiquets d'entrada relacionats amb els locals de festa i espectacles.

Nou protocol

En paral·lel, la consellera d'Igualtat ha explicat que a mitjan juliol es presentarà un nou protocol per abordar les violències masclistes, on es donarà atenció psicològica especialitzada a dones víctimes d'agressions sexuals recents, i sessions per revisar el funcionament dels 'punts violetes'.

MOSOS VIOLENCIA 2

La violència sexual a Catalunya ha augmentat un 65,5% en els últims 10 anys, ja que els Mossos d'Esquadra han tingut coneixement de 36.929 fets relacionats amb la llibertat i la indemnitat sexual, han atès 26.073 víctimes i han dut a terme 10.013 detencions.

El pla aprofundeix en els casos de submissió i vulnerabilitat químiques, ja que, segons dades facilitades per la policia catalana, entre l'1 de gener de 2021 i el 12 de juny de 2022 es van recollir 288 casos relacionats de manera directa amb aquest tipus de violències.

Redacció / Fotos: Mossos d’Esquadra

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix