Entre els premis especials destaquen la Fava d’Or a la Pastisseria Ferrer Xocolata (Valor Històric), Origen Bean To Bar (Innovació) i a la Pastisseria Canal (Producte Singular)
L’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts ha donat a conèixer avui la llista de les 50 millors pastisseries de Catalunya, guanyadores de la tercera edició dels premis Fava de Cacau–Sant Vicenç dels Horts. En les categories especials, a més, s’ha distingit a la Pastisseria Ferrer Xocolata amb la Fava d’Or al valor històric, a l’Origen Bean To Bar amb la Fava d’Or innovadora i a la Pastisseria Canal amb la Fava d’Or al dolç més singular pels seus coneguts pastissos d’homenatge.
“Els guardons tenen l’aval del sector i reconeixen de forma objectiva l’alt nivell de la pastisseria a Catalunya”, ha explicat l’alcalde de la ciutat, Miguel Comino, qui destaca que “l’objectiu d’aquests premis és posar en valor l’ofici i el treball de tots els artesans i artesanes que dia a dia obren el seu negoci per oferir els millors productes. L’organització vol donar màxim suport al sector”.
L’acte s’emmarca dins de les jornades de la V Mostra Internacional de Pastisseria celebrada el passat cap de setmana a Sant Vicenç dels Horts. Durant dos dies han passat pel municipi del Baix Llobregat dotze pastissers i pastisseres amb perfil internacional que han ofert els seus coneixements amb sessions de cuina en directe adreçades al públic no professional. Aquestes jornades estan organitzades per l’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts i pel mestre vicentí Eugeni Muñoz (director creatiu), qui ha destacat “els beneficis d’un format únic a Espanya, que permet acostar l’alta pastisseria als amants d’aquest sector i que, a més, ajuda a dignificar el món pastisser, amagat durant molts anys.”
Un jurat independent
El jurat dels guardons Fava de Cacau–Sant Vicenç dels Horts està coordinat pel mestre pastisser Marc Balaguer en col·laboració amb altres experts en pastisseria i cuina com professorat, periodistes gastronòmics i pastissers i pastisseres que no disposen de pastisseria pròpia. Balaguer és Campió d’Espanya de pastisseria l’any 2015 i Subcampió del Món de Gelateria el 2018, entre d’altres distincions.
La tradició gastronòmica i respostera de Catalunya és cada cop més important, motiu pel qual el nivell de les pastisseries de la regió no para de créixer. La qual cosa ha suposat una major dificultat d’elecció pel jurat. Tot i això, segons expliquen els responsables dels premis, la metodologia utilitzada per puntuar les diferents pastisseries i que ha servit per elaborar la llista definitiva ha seguit criteris estrictament professionals, valorant aspectes com l’exposició del producte, el servei d’atenció al públic, la varietat dels productes exposats, la originalitat dels mateixos, el local i la degustació. Alhora, s’han entregat les següents mencions especials:
Fava d’Or més innovadora
Origen Bean to Bar (Lleida)
Fava d’Or al producte singular
Pastisseria Canal (Barcelona)
Fava d’Or a la pastisseria amb més valor històric
Pastisseria Ferrer Xocolata (Girona)
Fava d’Or a la millor pastisseria de la seva zona:
- Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre: Pastisseria Cal Jan
- Catalunya Central: Pastisseria el Cigne
- Zona Pirineu: Pastisseria Gil
- Zona Barcelona i comarques de Barcelona: Pastisseria Hoffman
- Zona Penedès Garraf: Pastisseria T argarona
- Zona Gironès: Pastisseria Tornés
- Zona Ponent: Pastisseria Tugues
Redacció / Fotos: Aj. Sant Vicenç dels Horts