Molins de Rei recorda la figura de Caterina Casas

La ser la primera dona amb un càrrec públic al municipi baixllobregatí i enguany es commemora els cinquanta anys de la seva mort

Una cinquantena de persones van recordar ahir dimarts a la tarda la figura de Caterina Casas i Maymó (Molins de Rei, 1888-1974) com a pionera del municipalisme femení. Va ser l’acte central de la commemoració dels cinquanta anys de la mort de Casas, impulsat per l’Institut Català de les Dones i celebrat a la Federació Obrera de Molins de Rei. Durant l’acte es va presentar l’exposició elaborada per difondre el llegat de Casas, primera dona amb un càrrec públic a l’Ajuntament de Molins.

caterina casas preview

L’acte va estar presidit per la consellera d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat, Tània Verge, que va afirmar: “Ens sentim hereves de les històries d’aquestes dones referents i volem que siguin referents per a tota la societat”. “Totes les dones que han tingut papers protagonistes, com el de Caterina Casas, ens han obert camí, i és un camí que no s’acaba aquí. Aquestes trajectòries del municipalisme femení tenim la responsabilitat de continuar-les des de les diferents responsabilitats que tinguem”, va afegir.

caterina casas2 preview

La presidenta de l’Institut Català de les Dones, Meritxell Benedí, va subratllar que “hi ha un imaginari que pensa que les dones hem entrat al mercat laboral als anys 70 i a la política als 90, i commemoracions com la de Caterina Casas contribueixen a canviar aquests imaginaris.” 

L’alcalde de Molins de Rei, Xavi Paz, va posar en valor la participació femenina en la política catalana i va recordar que el primer govern municipal de Molins de Rei després del franquisme va ser dirigit per una dona, una de les cinc primeres alcaldesses de la democràcia a Catalunya.

L’acte va servir per presentar el projecte de l’exposició itinerant sobre Caterina Casas que ha comissariat la historiadora i periodista Elena Masó i Reig. Masó ha recordat que el de Casas “és un cas lamentablement típic, d’una trajectòria de la qual es té poca informació, perquè la repressió mata la memòria.”

caterina casas1 preview

La mostra s’incorporarà al catàleg de l’Institut Català de les Dones, que inclou més de quaranta exposicions itinerants que es presten a associacions de dones, ens locals, centres educatius i institucions, amb l’objectiu de fer visibles les aportacions de les dones a la història.

Radiografia

Caterina Casas i Maymó va entrar a formar part del Consell Municipal de Molins de Rei el 1936 i va ser la primera dona que va prendre possessió d'un càrrec polític al municipi. En poc menys d’un any va ser assessora del conseller de Sanitat i Assistència Social i posteriorment consellera de Cultura, càrrec pel qual va presidir el Consell Municipal d'Ensenyament.

casas maymo caterina

De la seva gestió destaca l'activitat a favor de les escoles públiques i la presidència del Consell Escolar Local, que va organitzar una biblioteca escolar amb llibres en català i en castellà, el préstec dels quals era organitzat per a infants. Un cop acabada la Guerra Civil va ser denunciada, detinguda i condemnada a 12 anys de presó.

Redacció / Fotos: Dep. Igualtat i Feminismes

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Enguany, Al Carrer comptarà amb cinc companyies internacionals, quatre franceses i una italiana

Viladecans presenta la trenta-cinquena edició del Festival Al Carrer

Del 5 al 7 de juliol, el municipi es transformarà en un escenari artístic totalment gratuït amb 36 companyies teatrals que presentaran 77 funcions
79

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix