ICV-EUIA del Baix Llobregat, en contra de l’anul·lació del bo social

Els diferents grups municipals ecosocialistes presenten mocions als Plens Municipals per denunciar i demanar la seva restitució

La Sala del Contenciós-Administratiu del Tribunal Suprem va declarar inaplicable el règim de finançament del bo social a les portes de l’hivern. Dita sentència, que anul·la el bo social i obliga a indemnitzar les elèctriques de manera retroactiva des del 2014, a raó de gairebé 200 milions d’euros per any, esdevé per als ecosocialistes, “una expressió més de la connivència del poder polític i judicial amb l’oligopoli energètic”, segons manifesten en un comunicat.

ICV-EUiA del Baix Llobregat vol denunciar que des de la creació del bo social, les elèctriques de referència que formen UNESA (Endesa, Iberdrola, Gas Natural Fenosa, Viesgo i EDP) han bloquejat totes les disposicions legislatives aprovades per tal d’eludir el finançament d’aquest preu social.

El bo social va ser un mecanisme creat l’1 de juliol del 2009 per, en teoria, protegir les persones consumidores vulnerables. Amb el bo social, s’aplica a la tarifa PVPC (preu voluntari pel petit consumidor) un 25% de descompte. S’hi podien acollir llars amb potència inferior als 3kW, famílies nombroses i persones que reben pensions mínimes i acrediten, dins la unitat familiar, tots els seus membres a l’atur.

shutterstock 402147791 750x350

Però la mateixa CNMC comunicava l’any passat que només el 41,69% dels potencials beneficiaris s’hi acullen finalment. Segons ICV-EUiA del Baix Llobregat, el nombre de persones beneficiàries del bo social de la tarifa elèctrica ha disminuït gairebé un 18% des que es va crear, mentre que la pobresa energètica no ha deixat d’augmentar, fet que indica que és una mesura ineficient per protegir les persones usuàries que la pateixen i que sovint provoca que qui més els necessiti es quedi fora, manifesten els ecosocialistes.

Segons explica el Coordinador d'ICV Baix Llobregat i Conseller Comarcal d'Educació, Jordi Gil, "en el moment de la seva aprovació ICV-EUiA vam considerar que el bo social havia de tenir en compte també les condicions de l'habitatge i el nivell d'ingressos familiars i no només la potència contractada o la situació familiar/laboral i que aquest preu social s’havia d’estendre al gas butà, com ja fan altres països".

Més de dos milions de beneficiàts

Pel que fa a Catalunya, segons xifres estadístiques, perdran el dret d’acollir-se al Bo Social unes 2.040.000 persones beneficiàries. Per a Gil, és intolerable que mentre "molts ajuntaments i entitats socials incrementen les ajudes destinades a urgència social, i concretament les referides al pagament de factures de gas, llum i aigua; i mentre la ciutadania s'organitza per garantir l'accés a serveis bàsics d'energia, les grans companyies de subministrament continuen obtenint beneficis milionaris". "Al mateix temps que ordenen el tall de subministraments per deutes irrisòries i que la factura de la llum no deixa de pujar, les empreses subministradores de serveis bàsics reparteixen milers de milions en dividends als seus accionistes", sentencia Gil. Això, segons els ecosocialistes, amb un servei que per la seva naturalesa hauria de ser públic i que mai s'hauria d'haver privatitzat.

Moció

Aquesta moció demana als plens municipals que, entre d'altres, mostrin el seu desacord amb la sentència que ha declarat inaplicable el règim de finançament del bo social i que obliga a la indemnització a les operadores energètiques de manera retroactiva; i insta al Ministeri d’Indústria, Energia i Turisme a l’aplicació d’una tarifa social adaptada a la situació econòmica de cada llar, que impliqui la garantia de subministrament a totes les famílies vulnerables; així com a aprovar noves disposicions legislatives perquè les operadores energètiques, en aplicació de la seva responsabilitat social reverteixin part dels seus quantiosos beneficis en ajudes a les persones usuàries i en la rehabilitació dels habitatges en situació de pobresa energètica.

calefaccion 10 630x480

També exigeix que el Ministeri compleixi i faci complir les Directives Europees que estableixen mesures de protecció a les persones usuàries en situació de major vulnerabilitat i al govern de la Generalitat a la signatura immediata del conveni entre la Generalitat de Catalunya i les companyies distribuïdores de gas i electricitat per a l’aplicació de la Llei 24/2015 que inclogui la creació d’ajuts a fons perdut o descomptes notables destinats a les unitats familiars en situació de risc d’exclusió residencial i a càrrec del benefici d’ aquestes, i que sancioni a les empreses subministradores per tots els talls de subministrament que executin sense haver aplicat rigorosament el principi de precaució.

Finalment, la moció també insta al Govern de la Generalitat a actuar coordinadament amb les administracions locals i continuar destinant ajuts específics als ajuntaments per completar les importants aportacions econòmiques i de personal que dediquen a les problemàtiques derivades de la pobresa energètica, segons les necessitats específiques de cada municipi, en funció de la població i de la problemàtica social; així com a reforçar el programa d’auditories i intervenció als habitatges en situació de pobresa energètica i implementar mesures de renovació energètica d’habitatges i a donar suport econòmic als ajuntaments per tal de crear punts d’atenció de pobresa energètica que ofereixin assessorament, etc.

Redacció / Fotos: Arxiu

 

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix