Durant la intervenció de Carles Puigdemont

Puigdemont: "Quan ajuntaments i gent van junts, són imparables”

El president de la Generalitat clou la XVIII Assemblea de l’Associació Catalana de Municipis que es va celebrar ahir a Cornellà de Llobregat

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va alertar ahir de les amenaces que atempten contra la democràcia, en l’acte de cloenda de l’Assemblea de l’Associació Catalana de Municipis (ACM) que es va celebrar al Museu de les Aigües de Cornellà de Llobregat. El cap del Govern va fer un paral·lelisme entre la data en què va néixer aquesta entitat municipalista, l’any 1981, quan hi va haver el cop d’estat del 23 F, i l’actualitat, afirmant que avui de cops d’estat militar no n’hi han, però sí que continuem tenint involucions que amenacen l’arquitectura democràtica”. Per això, ha fet una crida a estar atents des del món local i institucional a no abaixar la guàrdia per defensar els valors fundacionals de la nostra societat democràtica.”

Davant uns 200 càrrecs electes que van participar en aquesta XVIII Assemblea, el cap de l’Executiu va agrair la tasca que l’ACM va fer durant els seus 35 anys d’existència i la seva valentia i la seva actitud insubornable de defensa del país”.  “Quan se us ha necessitat hi heu estat, hi sou”, va continuar dient el president, i va posar com a exemple el rebuig a la llei de racionalització i sostenibilitat de l’administració local, aprovada pel Partit Popular , “una llei que vol laminar també les competències als ens locals catalans i, per tant, laminant una manera d’entendre la societat”, va afirmar.

Dret a decidir

El president va posar en relleu també la defensa que el món municipal ha fet també del dret a decidir “sense exclusions, com hem fet sempre els ajuntaments en aquest país”. I va afegir “així com quan algú té una necessitat no en fem cap diferència, tots som iguals, també heu demanat que aquest país pugui decidir lliurement, pacíficament i democràticament quin futur vol tenir.”

En aquest sentit, el cap del Govern va encoratjar els ajuntaments a continuar la feina, a acompanyar-nos en els temps que ara tenim per endavant, que sabeu que són intensos, i en els quals es requerirà la vostra participació” perquè, va remarcar “quedi clar no només el compromís cap a una manera de fer les coses sinó el sentit profund de la defensa democràtica del dret a decidir del poble de Catalunya”. “Quan l'Ajuntament i la gent s'han posat en marxa junts, és quan aquest país ha començat a ser imparable”, va reblar.

República de proximitat

Carles Puigdemont es va referir també durant la seva intervenció a les conclusions de la  “Convenció Municipalista, el futur del món local”, un procés de reflexió obert per l’entitat municipalista, i les conclusions del qual va aprovar l’Assemblea. Pel president, aquest document suposa un pas més en la defensa d’aquest país, una proposta d’un model de governació per servir els ciutadans de manera més eficient i eficaç, que ens permeti dotar-nos d’eines pròpies, eines d’estat per poder decidir el nostre futur.”

En aquesta línia, el president va advocar per “reforçar l’arquitectura institucional que tingui un compromís amb la proximitat i que des del món local es pugui prestar serveis d’estat bàsics”. “Quan diem que volem fer política de proximitat estem dient que volem fer política bàsicament i radicalment democràtica”, va continuar dient. I va afegir “volem fundar la República de la proximitat. Aquest és el model de país que volem, i per això, ens hem de basar molt en els ajuntaments i en els poders locals.

“Ens cal un marc competencial, de finançament, de coresponsabilitat i de codecisió que ens ajudi a enllaçar aquesta cadena de participació, de confiança i de transparència que ha d’imperar en una societat eficient i moderna”, va reblar.

Prèviament a la intervenció del president, va prendre la paraula el president de l’ACM, Miquel Buch. En el decurs de la XVIII Assemblea de l’ACM es va conmemorar també el 35è aniversari de l’entitat. A més del president Puigdemont, hi va assistir el conseller d’Interior Jordi Jané, i el delegat del Govern a Barcelona, Miquel Àngel Escobar, així com el director general del Grup AGBAR, Alberto Martínez. L’acte inaugural, que es va celebrar a primera hora del matí, fou presidit per la consellera de Governació, Meritxell Borràs.

Redacció / Foto: Generalitat de Catalunya

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix