La Diada de Sant Boi reivindica l'esperit plural i unitari de l'any 1976

L'acte va homenatjar l'Assemblea de Catalunya per reconèixer el seu paper integrador en aquell moment històric.

La plaça de Catalunya de Sant Boi de Llobregat va ser escenari ahir al vespre l'acte institucional convocat per l'Ajuntament per celebrar el 40è aniversari de la Diada celebrada l'any 1976 en aquest mateix escenari. Amb el lema 'Una Diada per a la història', la trobada ha reivindicat l'esperit plural i integrador d'aquella massiva concentració. Unes 1.500 persones van assistir a l'acte.

L'alcaldessa de Sant Boi, Lluïsa Moret, va afirmar durant la seva intervenció en l'acte que "els pobles savis són aquells que aprenen dels seus errors, però també dels seus encerts". "La unitat que vam ser capaços de construir en aquell moment", va afegir, "ara és un bé d'inestimable valor que trobem a faltar i del que hauríem d'aprendre com a poble i com a comunitat". Lluïsa Moret va agrair la presència de senyeres a la plaça i ha assenyalat que "aquest és el símbol que ens uneix i ens vincula a tots."

La presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, va adreçar al públic assistent un missatge enregistrat on ha afirmat que "Catalunya serà allò que vulgui la seva gent, perquè el que ens mou massivament és l'anhel de millorar el nostre futur". "I estic segura", va dir, "que la ciutadania continuarà empenyent perquè aquest país sigui més just, més democràtic i més lliure."

El delegat territorial del Govern de la Generalitat de Catalunya a Barcelona, Miguel Àngel Escobar, va explicar que "l'esperança, la democràcia i la llibertat són el veritable fil conductor que uneix les dues diades 40 anys després".

Cant de la Senyera

L'acte institucional, presentat pel periodista Xavier Grasset, va començar amb la hissada de la senyera i la interpretació del 'Cant de la Senyera' a càrrec de la Coral Sant Jordi i diverses corals de Sant Boi. Entre el públic assistent hi havia familiars d'Oriol Martorell, que va dirigir la cantada l'any 1976.

Mentre a l'escenari es projectaven imatges d'arxiu de l'11 de setembre de 1976, es van llegir textos de Jordi Carbonell, un dels oradors d'aquella jornada, recentment mort, i de l'historiador Josep Benet, un dels organitzadors de l'històric esdeveniment.

L'historiador Andreu Mayayo va recordar l'Assemblea de Catalunya, "aquella plataforma amplíssima de la societat civil i forces polítiques de diferent signe", i va dir que "la seva gran lliçó va ser la cultura unitària i la capacitat de veure la necessitat d'eixamplar horitzons."

Monòlit

Amb motiu de l'aniversari, l'acte ha retut homenatge a l'Assemblea de Catalunya. Les autoritats van descobrir un monòlit amb una placa commemorativa "en reconeixement a l'esperit que aquell conjunt de forces polítiques, sindicals i socials va representar en la defensa dels drets i les llibertats del país."

Monolit Assemblea de Catalunya

La trobada ha finalitzat amb la interpretació col·lectiva de l'himne nacional 'Els Segadors'.

El matí de l'11 de setembre la ciutat va acollir també la tradicional ofrena floral davant la tomba de Rafael Casanova a l'església de Sant Baldiri. L'acte va estar presidit per l'alcaldessa de Sant Boi, Lluïsa Moret; la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell; i el conseller de Cultura, Santi Vila, en representació de la presidència de la Generalitat de Catalunya.

Redacció / Fotos: Aj. Sant Boi de Llobregat

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Enguany, Al Carrer comptarà amb cinc companyies internacionals, quatre franceses i una italiana

Viladecans presenta la trenta-cinquena edició del Festival Al Carrer

Del 5 al 7 de juliol, el municipi es transformarà en un escenari artístic totalment gratuït amb 36 companyies teatrals que presentaran 77 funcions
80

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix