En Comú Podem guanya les eleccions en el Baix Llobregat

El PSC-PSOE obté el pitjor resultat de la seva història (no guanya en cap municipi), ERC i PP ocupen la tercera i quarta posició respectivament, mentre que els grans perdedors són CDC (5è) i C’s (6è) tot i mantenir els disputats a la demarcació de Barcelona.

En Comú Podem va tornar a guanyar les eleccions al Congrés de Diputats a la circumscripció barcelonina amb 9 diputats, els mateixos que el 20-D, amb un 26,23% dels vots. En el Baix Llobregat, el partit encapçalat a Catalunya per Xavier Domènech va aconseguir guanyar en vint-i-vuit dels trenta municipis.

Amb el 100% dels vots escrutats, el segueix el PSC-PSOE, que va mantenir els cinc representants que va obtenir el 2015 i obté el 16,84% dels vots. Ala comarca no va ser capaçde guanyar en cap dels trenta municipis.

En tercera posició es manté ERC, que el 20-D va obtenir el millor resultat de la seva història en aquesta demarcació, amb 4 diputats i un 16,56% dels vots, dos punts percentuals més que ara fa sis mesos. Collbató i Sant Just Desvern van tenir color republicà.

En quart lloc queda el PP, que amb el 13,54% dels vots (2 punts percentuals més que el 2015) va mantenir els 4 diputats que va obtenir el 2015 i avança CDC, que cau de la quarta a la cinquena posició a la demarcació de Barcelona.

De fet, tot i que Convergència Democràtica de Catalunya va mantenir els 4 escons que va aconseguir el mes de desembre ha tingut un suport electoral un punt percentual inferior i va obtenir un 12,26% dels vots (el 20-D va obtenir un 13,25%). Els nacionalistes van patir un gran daltabaix al Baix Llobregat.

En sisena posició queda Ciutadans, que tot i que va mantenir els 4 diputats que va obtenir als anteriors comicis Ciutadans, va aconseguir un 11,53% dels vots, 2 punts percentuals menys que a les anteriors eleccions, quan va quedar per davant de CDC. Els seus millors resultats van ser a sant Joan Despí i Santa Coloma de Cervelló.

Radiografia

EN COMÚ PODEM

En Comú Podem, que aglutina Barcelona en Comú, Equo, Esquerra Unida i Alternativa, ICV i Podem, s’ha confirmat com la primera força política a la circumscripció de Barcelona amb 9 escons, amb un 100% dels vots escrutats. Concretament, la candidatura liderada per Xavier Domènech ha aconseguit 690.477 vots (26,23%). La victòria a Catalunya, la segona en sis mesos, consolida el partit com “l’alternativa de govern a CDC”. Aquest va ser el missatge que ha llançat el cap de llista, Xavier Domènech, en la seva compareixença. “Hem de treballar des de ja per construir l’alternativa a Catalunya”, va insistir un Domènech que va dedicar paraules tant a CDC com a ERC. Com havia fet durant la campanya, va lamentar que els republicans hagin “confós l’adversari” i hagin preferit “sacrificar el país pel partit i el poder”. “Si en sis mesos hem tornat a guanyar a Catalunya, amb els atacs que hem arribat a rebre d’aquells que confonen partit, poder i país i que sacrifiquen el país pel partit i pel poder, és clar que l’espai polític que representem és l’alternativa a Convergència”, va exclamar Domènech. En el Baix Llobregat, En Comú Podem va ser la força més votada amb diferència. Dels trenta municipis, el partit polític va guanyar en vint-i-vuit i només Collbató i Sant Just Desven es van resistir a la força lila.

Cl597e9WMAAMtm8

PSC-PSOE

En segon lloc queda el PSC (a la província de Barcelona), que es manté amb cinc representants, els mateixos que va aconseguir el 2015, quan va obtenir el pitjor resultat de la seva historia en una circumscripció que tradicionalment li havia donat l’impuls més important. En aquestes eleccions ha sumat 443.419 vots, un 16,84% del total, unes sis dècimes percentuals menys que el 2015. A nivell comarcal, els socialistes van patir un inesperat revés i en cap dels municipis van aconseguir ser la força més votada. Fins i tot en feus com Sant Joan Despí, Gavà, Cornellà o Esplugues van perdre. La candidata del PSC al Congrés dels Diputats per Barcelona, Meritxell Batet, va fer una crida a pactar un “govern del canvi” a Espanya en les negociacions que ara vindran. Per a la socialista, el resultat ha estat tan semblant al que es va produir al 20-D que creu que “no calien unes noves eleccions”, i per això aposta per intentar l’acord que fa uns mesos va ser impossible, agrupant a socialistes, Podem, les confluències i C’s per fer a Pedro Sánchez (PSOE) president del govern. No va dubtar en culpar al partit de Pablo Iglesias d’haver anat a uns segons comicis i va demanar que “reflexioni” el que va fer, en considerar-lo responsable que ara “Rajoy i el PP tinguin més fortalesa”. Pel que fa als resultats de Catalunya, Batet es va limitar a dir que el PSC no està “satisfet” amb el resultat però treu pit de ser encara “la tercera força en vots.”

psc

ERC

ERC va quedar en tercera posició en la província de Barcelona, amb cinc escons, 435.952 vots, un 16,56% del total, dos punts percentuals més que ara fa sis mesos, quan va aconseguir un 14,48% dels vots.El president d’ERC, Oriol Junqueras, i el cap de llista dels republicans al Congrés, Gabriel Rufián, va assegurar que Espanya és “irreformable” i que l’únic canvi possible és una república independent per a Catalunya. A més han qualificat els resultats del 26-J com “els millors de la història” de la formació. Junqueras es va reafirmar en el compromís amb el full de ruta que emana del 27-S i ha tornat a “allargar la mà a tothom”. “Sou molt benvinguts”, va afegir Rufián en un missatge cap a En Comú Podem. A nivell del baix Llobregat, els republicans van aconseguir guanyar a Collbató i Sant Just Desvern, però no van poder superar els socialistes a Sant Vicenç dels Horts on van ser tercers. En onze municipis va ser la segona força política més votada i en altres cinc, la tercera.

Cl54R mWgAAOfWX

PP

El PP se situa com a quarta formació a la circumscripció de Barcelona amb 4 escons, 356.361 vots, un 13,54% del total, dos punts percentuals més que el 2015, quan va obtenir un 11,27% dels vots. A la comarca, els resultats van ser prou bons pels populars on a Castelldefels va ser la segona força més votada, mentre que en poblacions com Cervelló, Corbera, Cornellà, El Prat i Esplugues van acabar tercers. La presidenta del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, va manifestar en saber els resultats que aquells que “pretenien esborrar” el PP de Catalunya “s’han equivocat” perquè els populars catalans surten “més reforçats” perquè han estat “l’únic partit a Catalunya que ha pujat en tot, en vots, percentatge i escons. Hem reforçat l’èxit del PP a tota Espanya que ha tornat a guanyar les eleccions per segona vegada en sis mesos de forma més reforçada i contundent” i va deanar “responsabilitat i sentit d’Estat” a la resta de partits.

1 MG 5567OK

CDC

També va aconseguir quatre representants CDC, que es manté com a cinquena força amb 322.678 vots, un 12,26% del total, un punt percentual menys que el 20-D. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va instar els partits que havien “fantasiejat” amb la possibilitat d’un referèndum a sumar-se a la independència, perquè “no hi ha cap altra més alternativa”. “El referèndum no gaudeix de molt bona salut en aquests moments, això és perquè en prengui nota aquella gent que pensa que hi ha un espai entre la gent immòbil que aposta pel mateix, però corregit i augmentat, o els que volem constituir un estat independent”, va subratllar Puigdemont, que considera el resultat sobiranista un aval al full de ruta del Govern. Els convergents es van haver de conformar amb cinc tercers llocs a nivell comarcal: Begues, Collbató, La Palma de Cervelló, Sant Just Desvern i Torrelles de Llobregat. En municipis com Martorell o Molins de Rei, tradicionalment convergents, no van poder ser una de les tres forces polítiques més votades.

cdc

CIUTADANS

En sisena posició queda Ciutadans, que cau de la quarta a la sisena posició amb 303.415 sufragis, que equival a l’11,53% dels vots (gairebé dos punts menys que les darreres eleccions). En el Baix Llobregat, el partit taronja va punxar i només a Sant Joan Despí i Santa Coloma de Cervelló van acabar en segona posició. Mentre, a Abrera, Castelldefels, Gavà, Sant Andreu de la Barca, Sant Boi, i Sant Feliu van ocupar el tercer lloc. El candidat de Ciutadans a la presidència del govern espanyol, Albert Rivera, va atribuïr a la “baixa participació, la llei electoral i la polarització” els resultats que han obtingut a les eleccions, en què la formació taronja ha perdut 8 diputats al conjunt de l’Estat i un 0,9% dels vots. Rivera va reclamar una nova llei electoral que no faci “ciutadans de primera i de segona” i va anunciatr que el primer objectiu de la nova legislatura serà que “el pròxim cop que anem a votar tinguem una llei on tots els espanyols siguin iguals”. D’altra banda, va proclamar que “el centre existeix i ha vingut per quedar-se”. Quant a les negociacions que s’obren a partir d’ara, Rivera va dir que Ciutadans està disposat a seure a una taula amb PSOE i PP per intentar formar govern, sempre i quan “no es posin les cadires per davant dels espanyols.”

cs

En setè lloc queda el PACMA, que va obtenir 47.478 dels sufragis, que equival a l’1,8% del total. Recortes Cero-Grupo Verde va aconseguir 6.304 vots (0,32%) i PCPC un total de 3.264 (0,12%).

A la circumscripció de Barcelona, 2.648.368 persones va exercir el seu dret a vot, un 66,75%. S’han abstingut 1.323.321 persones (el 33,32%), 21.086 persones van votar en blanc (0,53%) i 15.934 (0,4%) foren nuls.

Redacció / Fotos: En Comú Podem, PSC-PSOE, C’s, CDC, PP, ERC,

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix