El Ple de Viladecans acorda esborrar els últims símbols franquistes

Els republicans, que van presentar la proposta, critiquen durament a ICV per votar en contra d’una moció conjunta que blindava el Polígon Centre davant les amenaces del projecte de reforma.

El Ple municipal de Viladecans va aprovar per unanimitat una moció d’ERC pactada amb l’equip de govern que permetrà esborrar els últims símbols franquistes dels carrers de la ciutat. En concret, es tracta de diverses plaques del Ministerio de la Vivienda -amb el jou i les fletxes de la Falange- que perviuen a les façanes d’alguns edificis.

L’acord insta l’Ajuntament a prendre mesures per retirar abans de 2017 les sis plaques censades pel Memorial Democràtic de la Generalitat. Els grups municipals entenen que tot i que les façanes són un espai privat formen part del paisatge de l’espai públic i cal vetllar per la visualització de valors democràtics, de pau i de justícia.

La portaveu d’ERC-AM, Bàrbara Lligadas, ha destacat que “quatre dècades després de la finalització de la dictadura eliminarem qualsevol vestigi del feixisme als nostres carrers. Ens n’hem de felicitar, perquè fem fora els símbols franquistes de Viladecans i perquè treballarem en favor de la convivència i la memòria històrica”. Lligadas ha precisat que “sis, quatre o dues plaques feixistes poden semblar poc, però una ja és massa.”

La moció també inclou la senyalització del monòlit d’origen franquista que hi ha al Cementiri Municipal, tal com recomana el mateix Memorial Democràtic, amb una explicació de la seva motivació inicial i de la seva conversió durant els anys 80 en monument de reconciliació per recordar totes les víctimes de la Guerra Civil.

Així mateix, s’ha acordat crear una comissió especial per revisar el nomenclàtor dels carrers amb l’objectiu de substituir qualsevol nom que mantingui relació amb la dictadura franquista. També s’analitzarà l’oportunitat de senyalitzar elements patrimonials de la ciutat relacionats amb la Guerra Civil, les lluites obreres i els moviments veïnals pel seu paper en la recuperació de les llibertats democràtiques.

Polígon Centre

D’altra banda, el Ple de Viladecans del mes d’abril també ha permès comprovar un cop més el “seguidisme cec”  “la manca de perfil propi” del grup municipal d’ICV-EUiA (soci de govern del PSC) després que votés en contra d’una moció conjunta d’ERC, Viladecans Sí se puede i Guanyem Viladecans per blindar el Polígon Industrial Centre de l’especulació immobiliària.

La moció recollia les peticions de la Plataforma en defensa del Polígon Centre després d’una reunió amb tots els grups a l’oposició, una plataforma que conformen les petites i mitjanes empreses del polígon, preocupades pel projecte de reforma que promou l’equip de govern i que posa en perill l’estabilitat econòmica dels negocis, així com els actuals 2.500 llocs de treball. Entre d’altres, la proposta instava a mantenir els usos i volumetries previstes pel Pla General Metropolità, a excloure les cases de la banda mar de l’avinguda de la Generalitat i a garantir l’ús industrial del Polígon Centre evitant-ne la seva terciarització, entre d’altres.

El text resultant va obtenir el suport de tots els grups a l’oposició i tan sols una abstenció dels ecosocialistes hauria permès la seva aprovació. No obstant, tal com ha explicat la regidora republicana que va defensar la moció, Myriam Moysset, “Iniciativa ha preferit tapar-se els ulls i les orelles, posar-se una vegada més al costat del PSC i permetre la continuïtat del projecte de reforma tal i com l’ha plantejat el consistori des d’un despatx, sense escoltar les reivindicacions dels afectats i, el pitjor de tot, faltant a la paraula després d’haver-se compromès a abstenir-se durant una reunió amb els empresaris.”

Redacció / Foto: ERC-Viladecans


 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix