En Comú-Podem arrasa en el Baix Llobregat a les Eleccions Generals

Es va imposar en els trenta municipis, mentre que en segona posició es va situar PSC-PSOE i tercer va ser Ciutadans.

En Comú-Podem va ser la gran triomfadora en el Baix Llobregat a les Eleccions Generals d'aquest diumenge, tal com va succeir també a l'Àrea Metropolitana de Barcelona i a Catalunya. La coalició d’esquerres, que es presentava per primer cop en uns comicis espanyols, va fer un ple i es va imposar en els trenta municipis superant als seus competidors amb molta solvència. La comarca es va tenyir totalment de lila (132.860 vots, 30,80%), quan habitualment el color vermell era el gran protagonista.

I és que el PSC-PSOE va ocupar el segon lloc (88.098 vots, 20,42%), mentre que C’s el tercer partit més votat (68.312 vots, 15,84%) i ERC, el cinquè (45.291 vots, 10,50%). Com ja s’esperava –segons reflectien les enquestes- el Partit Popular va perdre suport i es va quedar amb només un 11,42% (49.246) dels vots emesos. Els blaus van ocupar el quart lloc, per davant dels republicans. La gran ‘patacada’ de la jornada electoral va ser de Democràcia i Llibertat -antiga Convergència-, que només va obtenir un 7,52% dels vots (32.458).

En Comú-Podem

Sense cap dubte va ser la gran triomfadora de les Eleccions Generals. Durant la campanya va anar de menys a més en intenció de vot. Una trajectòria que es va posar de manifest finalment en els comicis de diumenge. L’augment de la participació –més de sis punts respecte a les del 2011- va afavorir, sense cap dubte, a la formació, ‘filial’ de Podemos, que podria tenir un grup propi en el Congrés dels Diputats. Els lila van aconseguir el suport del 30,80% de l’electorat.

Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC-PSOE)

La primera força política en les anteriors Eleccions Generals a Catalunya va ocupar el segon lloc. En el seu feu històric, el Baix Llobregat, no va poder repetir els resultats del 2011. Els socialistes no van aconseguir guanyar en cap municipi, i només en disset va assolir el segon lloc. Significatives van ser les derrotes a Sant Joan Despí, Cornellà, Gavà, Viladecans, Sant Boi i fins i tot a Esplugues de Llobregat. L’altra cara de la moneda va ser Martorell on va ocupar una meritòria segona posició. Respecte a les darreres eleccions va perdre gairebé 50.000 vots.

Esquerra Republicana de Catalunya (ERC)

Tot i que va experimentar un augment de vots respecte al 2011, la formació independentista va acabar en cinquè lloc. Tot i no repetir els grans resultats de les municipals o les autonòmiques, va poder competir amb el PSC-PSOE i ocupar el segon lloc en deu municipis (Begues, Castellví de Rosanes, Cervelló. Collbató, Corbera, Molins de Rei, La Palma de Cervelló, El Papiol, Santa Coloma de Cervelló i Torrelles de Llobregat). Mentrestant, a Sant Vicenç dels Horts només va ser quarta (superat per En Comú-Podem, PSC-PSOE i C’s). Va guanyar gairebé 27.500 vots més que als darrers comicis.

Ciutadans (C’s)

S’esperava molt més de Ciutadans tant per les enquestes prèvies a les eleccions com per la trajectòria ascendent en els comicis municipals de maig i autonòmic de setembre. Aquest cop, l’electorat baixllobregatí no els ha donat la confiança que espera la candidatura encapçalada per Albert Rivera, tot i que es va situar en la tercera posició per nombre de vots. Significatius van ser els resultats assolits Castelldefels on va obtenir una meritòria segona posició, i a Santa Coloma de Cervelló, una tercera. Van perdre uns 40.000 vots respecte a les Autonòmiques.

Democràcia i Llibertat (DL)

Un dels grans derrotats ha estat la formació convergent Democràcia i Llibertat, que va patir un important retrocés. Només en deu municipis ha pogut situar-se entre els quatre primers partits més votats. Els millors resultats els ha aconseguit a Sant Just Desvern i Sant Climent de Llobregat, on fou segon. A Corbera de Llobregat, Torrelles i La Palma de Cervelló va ocupar la tercera posició. Mentrestant, a Martorell y Begues, feus tradicionals convergents, només va poder ser quart. Van passar dels 80.000 vots l’any 2011 -amb la coalició Convergència i Unió- als poc més de 32.500.

Partit Popular (PP)

Els populars també van patir un important descens en el vot a la comarca del Baix Llobregat, tot i que ha estat capaç de superar a ERC i Democràcia i Llibertat. Els seus millors resultats han estat un quart lloc en onze dels trenta municipis del Baix Llobregat on destaquen Gavà, Viladecans, Sant Boi, Sant Feliu, El Prat o Esplugues. A Castelldefels, que en les Municipals van guanyar amb solvència, aquest cop només va poder ser quart.

Redacció / Foto: Ajuntament de Castellví de Rosanes

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Enguany, Al Carrer comptarà amb cinc companyies internacionals, quatre franceses i una italiana

Viladecans presenta la trenta-cinquena edició del Festival Al Carrer

Del 5 al 7 de juliol, el municipi es transformarà en un escenari artístic totalment gratuït amb 36 companyies teatrals que presentaran 77 funcions
80

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix