ERC-Viladecans acusa l’Ajuntament d’incrementar la pressió fiscal

Els republicans denuncien que les ordenances fiscals preveuen un augment de l’IBI del 22%, mentre que diuen que els serveis preferents i la despesa social del consistori són gestionats per dues corporacions privades, ACS i Inipro, amb problemes judicials.

El Grup Municipal d’ERC-AM a l’Ajuntament de Viladecans ha contradit les informacions que ha difós recentment l’equip de govern (PSC+ICV) als mitjans de comunicació i recorda que els pressupostos del consistori per al 2016 incrementen la pressió fiscal a la ciutadania i suspenen en priorització dels serveis socials. En concret, les ordenances fiscals preveuen un augment de l’IBI del 22% per compensar l’actualització del cadastre, que ha representat una baixada del 18% en el valor dels immobles. D’aquesta manera s’impossibilita que els veïns puguin beneficiar-se d’aquest descens.

El regidor republicà, Xavier Martín, ha assegurat que “és una presa de pèl que ens diguin que han congelat la majoria d’impostos i taxes municipals quan en realitat l’IBI, que és la principal font de recaptació de l’Ajuntament, s’ha incrementat en 22 punts per compensar la revisió a la baixa del cadastre”. “Això”, ha insistit, “l’únic que demostra és l’afany recaptatori de l’equip de govern que, tot i autoanomenar-se progressista, segueix apostant per ampliar la pressió fiscal sobre les persones, les famílies i les empreses sense tenir en compte les dificultats per les quals estan passant i els alts índexs d’atur que patim.”

Martín ha afegit que “després de la revisió del cadastre, des d’Esquerra hem presentat al·legacions a les ordenances demanant un augment de l’IBI de només el 18%. Això es traduiria en una rebaixa del 4% en la quota de 2016 respecte a l’impost cobrat el 2015. Una reducció limitada, certament, però compatible amb el sosteniment de les polítiques socials i de promoció econòmica que ha de promoure l’Ajuntament.”

El també president de la secció local d’ERC ha explicat que “hem votat en contra de les ordenances i el pressupost municipal de 2016 perquè es destinen ingressos a inversions que consoliden un model de ciutat que no és el nostre, com l’enderrocament de la Bòbila de Sales o la reforma del Polígon Industrial del Centre. A més a més, hem demanat diverses vegades justificació d’algunes partides de despesa a l’equip de govern i a hores d’ara encara esperem resposta”.Martín entén que caldria destinar més recursos a reforçar els serveis socials, alleugerir la càrrega impositiva als ciutadans i dinamitzar més el comerç local, especialment quan l’any vinent es preveu l'obertura de Viladecans The Style Outlets.

Despesa social

El grup d’ERC-AM a Viladecans també ha posat en qüestió que gairebé tota la despesa social de l’Ajuntament i els serveis preferents com l’educació, els serveis bàsics, la neteja, els serveis socials o l’atenció domiciliària estiguin gestionats per dues grans corporacions privades que estan essent investigades per presumptes casos de corrupció, com són el grup ACS de Florentino Pérez i Inipro. El regidor ha puntualitzat que “la immensa majoria d’aquests serveis no estan gestionats per cooperatives, empreses sense ànim de lucre, entitats mercantils del Tercer Sector Social o pimes, sinó per dos grans conglomerats d’empreses, ACS i Inipro, que lluny de tenir en comú el seu vessant social comparteixen problemes judicials similars.”

Martín ha conclòs que “no estem d’acord amb l’esperit del pressupost de 2016 perquè, a banda d'haver-hi partides que no queden gens clares, creiem que en aquests moments encara delicats per a la majoria dels nostres conciutadans, si s’apuja la pressió fiscal hauria de ser per ampliar al màxim possible les polítiques socials, així com per a dinamitzar l'economia i garantir el manteniment de llocs de treball ajudant més al comerç de proximitat i a la indústria local”.

Redacció / Foto: Arxiu

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix