ERC presenta avui una moció al Ple de Viladecans contra el PDU del Delta

Segons el grup municipal republicà representa una expansió encoberta de la ciutat aeroportuària quan encara hi ha terrenys disponibles urbanitzats pendents d'ocupar i és una amenaça al Parc Agrari i als espais naturals.

El Grup Municipal d'ERC a l'Ajuntament de Viladecans presentarà en el ple municipal d’avui dijous 30 de juliol una moció de rebuig al Pla director urbanístic d'àmbits d'activitat econòmica del Delta del Llobregat (PDU) que la Comissió Territorial d'Urbanisme va aprovar inicialment el passat 5 de maig. Els republicans reclamen aturar aquest procés de transformació de terrenys davant del que consideren una contraprestació de la Generalitat de Catalunya als ajuntaments socialistes del sud del Baix Llobregat després de la retirada d'Eurovegas.

Afectacions

ERC Viladecans jutja la requalificació prevista pel PDU al sector de Can Sabadell com una ampliació encoberta de la Ciutat Aeroportuària, els orígens de la qual es remunten a 2009 com a zona de serveis terciaris, aeronàutics i de càrrega aèria aprofitant la proximitat amb l'Aeroport del Prat. El PDU planteja en aquest cas requalificar 180.000 m² per fer-los edificables, obviant l'existència d'una zona humida d'alt valor en època de pluja i el risc d'inundacions.

A més a més, es tracta d'una zona desconnectada de qualsevol àmbit urbà, que difícilment podria donar servei a la ciutat. Segons la regidora d'ERC, Myriam Moysset, "no té cap sentit urbanístic ni ambiental, sobretot si es té en compte que requeriria la urbanització i habilitació de vials i accessos a la zona que trossejarien encara més un territori ja de per si prou feble i amenaçat."

Alhora, es dóna la circumstància que terrenys que formen part del Pla Director de l'Aeroport, contigus a Can Sabadell, estan urbanitzats però pendents d'ocupació, motiu de més per qüestionar l'oportunitat de requalificar sòls agrícoles i espais lliures quan hi ha disponibilitat de terrenys edificables ben a prop i encara no s'han desenvolupat.

Barça Parc

Finalment un dels altres aspectes negatius que ha al·legat ERC Viladecans és l'afectació sobre el sector del Serral Llarg a l'àmbit de Remolar-Filipines, en un entorn que en part ja s'havia programat el 2009 per acollir el projecte fallit del Barça Parc.

El PDU preveu en aquest cas 50.000 m² d'edificabilitat per a usos turístics i esportius amb capacitat per a tres establiments hotelers. Un ús difícilment compatible amb la proximitat de l'aeroport, el trànsit constant d'avions i la contaminació acústica resultant que posaria en entredit el descans dels usuaris. A més a més, cal tenir en compte l'impacte sobre l'ecosistema de l'estany de la Murtra -actualment ja en mal estat segons les últimes anàlisis de l'Agència Catalana de l'Aigua- i l'alt risc d'inundacions.

Esquerra valora positivament, en canvi, que sòls que avui tenen qualificació d'equipaments i no varen ser incorporats a la Xarxa Natura 2000 mantinguin la seva vocació agrícola i el PDU proposi la qualificació de rústic protegit de valor agrícola i la seva incorporació al Parc Agrari. Es traca de terrenys entre el camí de les Filipines i el sector del Serral Llarg, entre Can Sabadell i la riera de Sant Climent, i entre l'autovia C-31 i la franja costanera de l'aeroport. Un canvi de classificació ben justificat i amb pocs precedents.

Redacció / Foto: ERC Viladecans

 

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix