ERC fa responsable l’Ajuntament de l’enderrocament de part de Cal Menut

L’empresa propietària va ensorrar el 7 de juliol una paret de la masia amb una llar de foc i un forn de gran valor històric “davant l’absència de tècnics del consistori municipal”, segons els republicans viladecanencs.

El Grup Municipal d’ERC Viladecans exigirà en el pròxim ple municipal de juliol responsabilitats a l’equip de govern municipal (PSC+ICV) per omissió en l’enderrocament d’una part de la masia de Cal Menut després que l’empresa propietària ensorrés el passat 7 de juliol una paret amb una llar de foc a terra i un forn de pa d’interès patrimonial, davant l’absència de tècnics de l’Ajuntament.

Esquerra Viladecans s’afegeix així a la denúncia original del sindicat Unió de Pagesos i al malestar generat entre gran part de la població. El mes de febrer la immobiliària Promociones San Ramon SL, titular de l’antiga casa de pagès vinculada a l’expresident de la Confederació d’Empresaris del Baix Llobregat, Paz Dorado; va obtenir els permisos de l’Ajuntament i la Generalitat per iniciar obres de remodelació a Cal Menut després de molts anys d’abandó, tal com demostra el seu estat actual, deplorable, amb part del sostre esfondrat.

Per la portaveu dels republicans a l’Ajuntament, Bàrbara Lligadas, “Cal Menut és l’empremta de la nostra tradició rural. Aquesta masia ha estat víctima d’un conflicte endèmic d’interessos especulatius on l’Ajuntament, malgrat haver protegit l’edifici el 2002, no ha fet massa res més al respecte”. En aquest sentit, Lligadas ha afegit que “la declaració com a Bé Cultural d’Interès Local compta amb un nivell de protecció molt elevat, però necessita d’una definició del que cal conservar, com conservar-ho i que l’Ajuntament tingui la sensibilitat per fer-ho complir. Malauradament aquesta sensibilitat ha brillat per la seva absència. No s’han proporcionat les garanties necessàries per protegir el valor patrimonial de l’edifici.”

ERC Viladecans considera que cal aturar les obres de remodelació i lamenta que l’anunci de l’Ajuntament d’obertura d’un expedient sancionador i de requeriment per reconstruir la part afectada arribi massa tard. Lligadas ha afegit que “esperem que compleixin amb la paraula donada i els demanem que aturin les obres fins que no es corri cap risc, però no podem evitar lamentar que no s’hagi actuat abans, que no s’hagi estimat el patrimoni i se li hagi donat la protecció i estima que mereix. Perquè el patrimoni és la nostra història, les nostres arrels, i si ho perdem acabarem perdent la nostra identitat.”

La portaveu republicana ha conclòs que “no hi ha res més trist que un poble sense identitat, ja que sense identitat no hi ha autoestima, i sense autoestima no hi ha orgull ni sentiment de pertinença.”

Redacció / Foto: Arxiu

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix