Arrenca una nova legislatura per als ajuntaments del Baix Llobregat

Aquest passat dissabte 13 de juny es van constituir, on la fragmentació del vot que va haver a les passades eleccions locals ha fet que fos necessari un acord entre els diferents partits polítics amb representació municipal per establir governs estables en la majoria dels consistoris.

Després de la constitució dels ajuntaments -només resta Sant Feliu-, la comarca serà sent l'anomenada 'Cinturó Vermell'. Un total de vint-i-quatre dels trenta municipis de la nostra comarca estaran encapçalats per un alcalde o alcaldessa d'esquerres, mentre que cinc seran governats pel centredreta de CiU -encara que amb suport de formacions d'esquerra-. La dreta es queda sense cap ajuntament (el PP perd finalment Castelldefels). Mentrestant, tres consistoris tindran l'alcaldia compartida. Torrelles de Llobregat serà l’únic consistori amb un equip de govern independent.

PSC-CP

Va ser la candidatura més votada en quinze dels trenta municipis baixllobregatins, i en catorze els socialistes tindran alcalde o alcaldessa. Són els d'Abrera (Jesús Naharro substitueix Maria Soler, s'ha pactat amb ERC-AM i CiU per la governabilitat del consistori la qual cosa ICV queda fora del govern), Cervelló (José Ignacio Aparicio, gràcies al suport de C's i de l'agrupació Cervelló Ahora Sí se Puede que passa a ser soci de govern), Cornellà (Antonio Balmón repeteix per tercer mandat consecutiu però governarà en minoria), Sant Boi de Llobregat (continua Lluïsa Moret gràcies al pacte amb ICV-EUiA-MES), Viladecans (Carlos Ruiz mitjançant un nou pacte amb ICV-EUiA), Esparreguera (Eduard Rivas és el nou alcalde, es va arribar a un acord amb ICV i PP), Esplugues (Pilar Díaz, acord amb CiU), Sant Just Desvern (Josep Perpinyà fent coalició amb ERC i Movem), Gavà (Raquel Sánchez governarà amb minoria) i Sant Andreu de la Barca (Enric Llorca, en minoria). D'altra banda, Eva Martínez (Vallirana) i Antonio Poveda (Sant Joan Despí) tindran un mandat còmode gràcies a les seves majories. Les alcaldies de Castelldefels i Corbera de Llobregat seran compartides amb Movem i ERC respectivament.

ICV-EUiA-Entesa

La segona força política comarcal més votada conserva la històrica alcaldia del Prat de Llobregat. Lluís Tejedor continuarà manant -ho fa des de 1982- tot i que ha anunciat que ja no es presentarà més- gràcies a l'acord amb el PSC-CP. La capital, Sant Feliu de Llobregat, seguirà sent feu ecosocialista pel suport que han donat els socialistes locals, canviant d'aquesta manera de soci de govern (en l'anterior legislatura va ser CiU). L'Ajuntament però es constituirà el pròxim 3 de juliol. El motiu del retard és el recurs que el PSC ha interposat davant el Tribunal Superior de Justícia per impugnar els resultats d'una mesa electoral on una persona va votar dues vegades el 24 de maig. Xavier González (LPS-E) repetirà, per tercer mandat consecutiu, a La Palma de Cervelló i Ascensión Ratia, amb ls sigles EP, ho farà a Pallejà (s'ha pactat amb PDF i ERC). A Santa Coloma de Cervelló Gerard Segú continua d'alcalde (Progrés ha pactat amb ERC i CiU). Mentrestant el Bloc Olesà tindrà com a alcaldessa Maria del Pilar Puidemón.

ERC-AM

Els republicans ha aconseguit tres alcaldies i dues més compartides (El Papiol i Corbera). A més es converteixen en decisius en moltes altres que garanteix l'estabilitat del govern municipal. Miquel Solà serà l'alcalde Collbató després del pacte amb CiU i GIC, i la republicana Carmen Rallo ho serà de Sant Esteve Sesrovires gràcies a l'acord amb ARAses, CiU i Locos por Sanes. Oriol Junqueres, president nacional d'ERC, seguirà sent l'alcalde de Sant Vicenç dels Horts amb molts més força després que JuntsxSVH (Vicentins pel Canvi i ERC) guanyés amb molta solvència les passades eleccions. La candidatura SVH Sí Puede formarà part del nou executiu.

CiU

Tot i els mals resultats, Convergència i Unió ha sortit ben parada en la configuració dels nous ajuntament, ja que sis municipis tindran alcalde o alcaldessa convergent. És el cas de Begues (Mercè Esteve, gràcies al suport de GdB i TxB repetint-se el tripartit de la darrera legislatura), Castellví de Rosanes (Joan Carles Almirall, manarà en minoria), Martorell (Xavier Fonollosa, ha pactat amb ERC), Molins de Rei (Joan Ramon Casals serà l'alcalde quatre anys gràcies al suport del PSC on Xavi Paz serà el primer Tinent d'alcalde) i Sant Climent (Isidre Sierra, manté el pacte de govern amb Sant Climent-Candidatura de Progrés, PSC). Compartirà mandat amb ERC a El Papiol.

Mandat compartit

Tres municipis tindran alternança d'alcalde/ssa. Es el cas de Castelldefels on Candela López (ICV-Movem) agafa el relleu del popular Manu Reyes -tot i ser la candidatura més votada- els dos primers anys i els següents passarà a mans de Maria Miranda (PSC). Aquest canvi de color polític ha estat gràcies al pacte a quatre bandes amb altres dues formacions (ERC i CSPOT). A Corbera, els dos primers anys de legislatura seran per Montserrat Febrero (ERC) i després Rosa Boladeras (PSC) es convertirà en l'alcaldessa. A El Papiol el pacte entre ERC i CiU fa que el republicà Joan Borràs inici la legislatura i el convergent Jordi Bou el substituirà a l’equador.

Partit independent

Torrelles de Llobregat serà un cas únic a la comarca com a partit -format per diverses corrents polítiques diferents d'esquerres-. L'independent Ferran Puig (CAT Torrelles) es manté com a alcalde amb majoria.

Redacció / Foto: Ajuntament de Castelldefels

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix