L’AMB farà cobertes verdes autosostenibles dels edificis

El projecte TOP SEC té un cost de 4,60 milions d'euros, dels quals la Comissió Europea aporta 3,68 milions d'euros

La Comissió Europea ha escollit el projecte TOP SEC de l'AMB d'entre 112 propostes presentades del programa Iniciativa Urbana Europea (EUI) per implementar solucions urbanes innovadores que facin front als reptes actuals, com el canvi climàtic, lapèrdua de biodiversitat i l'augment deresidus orgànics. 

 06a3092

Aquest projecte d'innovació vol donar resposta als desafiaments urbans relacionats amb el canvi climàtic i la generació de residus, amb la instal·lació de cobertes verdes autosostenibles que no requereixen reg. A més, s'investigaran tècniques per retenir aigua, es triaran plantes adequades i s'utilitzarà un substrat innovador fet amb un material anomenat biocarbó, un carbó vegetal elaborat a partir dels residus orgànics locals.

Foto

El pressupost total ascendeix a 4,60 milions d'euros, 3,68 milions dels quals procedeixen dels fons FEDER. El projecte té nou socis: AMB, IMPSOL, Ajuntament de Cornellà de Llobregat, Universitat de Lleida, Ingelia, Bruc Jardí, ITeC, Cíclica i ASESCUVE. Aquestes institucions i empreses constitueixen la suma d'esforços que aportaran coneixement, investigació, innovació, divulgació i participació ciutadana, i implementaran les proves pilot a les cobertes dels edificis.

Els objectius són els següents:

  • Millorar la qualitat ambiental i el paisatge urbà amb la naturalització de les cobertes dels edificis.
  • Augmentar la biodiversitat urbana.
  • Reduir l'efecte d'illa de calor amb la implementació de vegetació a les cobertes.
  • Impulsar l'economia circular donant una nova vida a residus orgànics locals per convertir-los en biocarbó, que que té la capacitat de retenir aigua.
  • Investigar solucions constructives lleugeres, econòmiques, que necessitin poc manteniment i de baixa petjada de carboni.
  • Potenciar l'aïllament dels edificis per millorar les condicions d'habitabilitat i reduir la despesa energètica per climatització.
  • Contribuir més eficientment a gestionar l'aigua de pluja, especialment en episodis torrencials.

L'AMB començarà a implementar aquestes cobertes verdes en quatre tipus d'edificis diferents: el CEIP Alexandre Galí, de Cornellà de Llobregat; les oficines de Barcelona Regional, a la Zona Franca; una promoció d'habitatge públic de l'IMPSOL, i l'Ecoparc 3, de Sant Adrià de Besòs.

534 ESCOLA ALEXANDRE GALI

Calendari i pròximes fases

El projecte es començarà a executar a principis de desembre. Tindrà una durada de tres anys i mig i s'allargarà fins a l'1 de juny del 2028:

  • 2025: execució de les proves pilot
  • 2026: construcció de les cobertes
  • 2027: monitoratge dels resultats

Una part important del TOP SEC és la participació ciutadana i la divulgació per donar a conèixer aquest tipus de cobertes a tècnics, usuaris dels edificis i ciutadans. Aquesta tasca pedagògica es farà a través de tallers i visites guiades a les cobertes

Redacció / Foto: AMB-Arxiu-Ajuntament Cornellà

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Exteriro del Llobregat Centre Comercial

Comença a perfilar-se el futur del Llobregat Centre Comercial de Cornellà

L’Ajuntament i el propietari majoritari van signar un document d’intencions on es garanteix la creació d’una àrea central de zones verdes,…
484

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix