S’avança tres setmanes la campanya de prevenció d’incendis

La prolongació de l'estiu cap als equinoccis i la fase d'emergència de sequera a la província de Barcelona ha precipitat aquesta decisió tant a Collserola com als boscos metropolitans

Aquest dijous s'ha portat a terme la reunió anual de coordinació entre els diferents organismes i administracions que conformen el dispositiu de prevenció activa. Aquest és el punt de partida a partir del qual s'inicien les accions per a la campanya de vigilància d'enguany. Durant els mesos de més risc d'incendi, des de finals de maig fins a principis de setembre, entra en funcionament el dispositiu de vigilància activa de l'àmbit de l'àrea metropolitana de Barcelona, coordinat pel Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola. La novetat d'enguany és l'avançament de l'inici de tota la campanya, tres setmanes abans que els anys anteriors.

IMG 7339

image007

Enguany, entre el 24 de maig i principis de setembre, període que es preveu amb màxim risc d'incendi, es reforça el dispositiu, que funciona cada dia de la setmana en horari de matí i tarda. La principal actuació del dispositiu és la vigilància activa sobre el territori amb la funció d'alertar precoçment d'una columna de fum i avisar els serveis corresponents per apagar el foc i evitar-ne la propagació. El dispositiu operatiu està format per dotze torres de guaita (vuit de gestionades pel Consorci i quatre per la Diputació de Barcelona), un equip de suport mòbil que patrulla pels diferents camins del Parc, l'equip de guardes i una central de comandament i comunicacions situada a la seu dels serveis tècnics del Parc Natural.

IMG 7701

Tot i l'elevat nombre de conats d'incendi que es produeixen, el nombre d'hectàrees afectades és molt baix gràcies a la ràpida detecció i actuació dels cossos d'extinció.

L'any passat es van produir 75 incendis, que en el conjunt de la metròpolis de Barcelona van significar un total de 14,28 ha. D'aquests, en l'àmbit de Collserola es van registrar 21 ignicions, amb un total de 2,10 ha cremades.

El protocol d'actuació en situació de risc alt o extrem d'incendi forestal s'està actualitzant amb les novetats del Pla Alfa, que té en compte les situacions de perill en 5 nivells operatius (del 0 al 4).

IMG 7156

IMG 7141

El dispositiu de prevenció de l'àmbit metropolità coordinat pel Consorci abasta els 36 municipis metropolitans i el Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola n'és l'organisme responsable, en coordinació amb el Pla de vigilància d'incendis (PVI) de la Diputació de Barcelona.

Crida a la ciutadana a la prudència

La metròpolis de Barcelona es troba en fase d'emergència de sequera, amb un dèficit hídric que afecta negativament els boscos. Una situació que s'ha anat acumulant durant els darrers tres anys, des del gener del 2021. Malgrat les pluges dels mesos de març i abril, el balanç hídric encara és negatiu i resulten del tot insuficients per pal·liar la sequera i millorar l'estat de les masses forestals. 

IMG 7209

En aquestes condicions, el Consorci del Parc de Collserola i l'AMB fan una crida a la ciutadania perquè mantingui una actitud d'extrema prudència davant l'augment del risc d'incendi provocat per aquesta sequera que afecta els boscos i per la calor que ja s'ha registrat alguns dies, sobretot el cap de setmana del 13 i el 14 d'abril. 

Redacció / Fotos: AMB

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix