La contaminació al Mediterrani pot ser més greu a l’estimada

Conté a les seves aigües superficials 84.800 microplàstics per quilòmetre quadrat, uns 300 microplàstics per quilo de sediment marí i 59 microplàstics per quilo de sorra de platja

La contaminació oceànica per microplàstics podria ser superior a l'estimada, segons un estudi de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB), que ha revisat les investigacions sobre microplàstics a les platges i l'aigua del mar Mediterrani.

platgesweb0

Segons l'estudi, que publica la revista 'Environmental Pollution', la gran diversitat de tècniques i mètodes científics empleats en l'estudi de la contaminació dels mars i oceans per microplàstics limita el coneixement actual d'aquest problema ambiental. Així, els investigadors avisen que probablement els nivells de microplàstics al Mediterrani són superiors als estimats, però els mètodes utilitzats no han permès registrar-los.

L'estudi recorda que el Mediterrani és una de les àrees del món amb major acumulació de plàstics, i presenta nivells de contaminació similars al “gran pegat d'escombraries marines” de l'oceà Pacífic, ja que la gran quantitat de població que habita la zona i les dinàmiques marines fan que els plàstics que suren quedin atrapats a la conca, amb poques possibilitats de sortir cap a l'oceà Atlàntic.

plastics

“Els materials plàstics són nombrosos i molt diversos, amb diferents característiques que compliquen tenir un marc estàndard per analitzar-los tots de la mateixa manera. A més, els additius com a pigments o retardants afegeixen una major complexitat”, ha explicat la investigadora de l'ICTA-UAB Laura Simon.

“Els mètodes utilitzats als laboratoris per fer un mostreig són molt diversos, i encara que això ha permès avançar molt en aquest camp científic, també ha comportat que moltes de les dades produïdes fins ara no es puguin comparar”, ha afegit Simon.

platja microplastics

Segons la investigació, de les 3.000 mostres recollides en l'última dècada, el 82,8% es van prendre a les zones costaneres, de manera que la comunitat científica compta amb menys evidències per entendre la distribució dels microplàstics al mar obert.

Així mateix, per mostrejar les aigües superficials, fins ara s'han utilitzat xarxes amb una grandària de malla de 200 micres o més, de manera que les partícules de menor grandària no poden ser capturades. Els estudis fets fins ara estimen que el mar Mediterrani conté a les seves aigües superficials 84.800 microplàstics per quilòmetre quadrat, uns 300 microplàstics per quilo de sediment marí i 59 microplàstics per quilo de sorra de platja.

IMG 20180625 161057 952 1024x768

“El nombre de microplàstics al medi natural augmenta a mesura que la seva grandària disminueix, per tant, els nivells de microplàstics al Mediterrani són probablement majors, però a causa dels mètodes usats no som capaços de registrar-los”, ha reiterat Patrizia Ziveri, responsable d'investigació a l'ICTA-UAB.

La majoria dels plàstics suren al mar, però el fons marí és considerat l'abocador final on els microplàstics s'acumulen. “Encara tenim molt poc coneixement dels mecanismes que exporten els microplàstics de les aigües superficials al fons marí. Necessitem més estudis en la columna d'aigua”, ha afegit l'investigador de l'ICTA-UAB Michael Grelaud.

telemmglpict000147222443 trans nvbqzqnjv4bqlum2lqz7qfprwh62ib90nvtmgtzwrszcqbdipnar8da

Per això, reclamen definir un marc comú que permeti comparar els resultats, i combinar mètodes per poder caracteritzar l'ampli espectre dels contaminants plàstics al mar Mediterrani, i els seus potencials impactes. Així mateix, reclamen una major col·laboració internacional entre els països del Mediterrani, ja que actualment la part est de la conca i el nord d'Àfrica han estat mostrejats en menor mesura. 

Redacció / Fotos: Arxiu

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Exteriro del Llobregat Centre Comercial

Comença a perfilar-se el futur del Llobregat Centre Comercial de Cornellà

L’Ajuntament i el propietari majoritari van signar un document d’intencions on es garanteix la creació d’una àrea central de zones verdes,…
499

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix