La viladecanenca Maria Vasco ha anunciat avui la seva retirada

L’atleta, de 37 anys, és l’única espanyola que ha guanyat una medalla en uns Jocs Olímpics.

L’atleta Maria Vasco, acompanyada per l’alcalde de Viladecans, Carlos Ruiz, i el secretari general de l’Esport de la Generalitat de Catalunya, Ivan Tibau, ha anunciat aquest matí que deixava l’atletisme d’alta competició després de divuit anys a l’elit de la marxa atlètica. I ho ha fet en una emotiva roda de premsa en la qual ha explicat que ha viscut “una etapa de la meva vida inoblidable i, tot i els èxits esportius assolits, sempre he tractat de millorar, estar davant i lluitar per ser la millor”. Vasco també ha dit que hi havia “una data de caducitat i sempre he pensat que havia de ser jo qui havia de prendre la decisió de penjar les sabatilles i no una lesió ni perquè ningú ho digués. M’he sentit una privilegiada per fer una cosa que m’apassionava, però ara no en movia cap motivació per continuar i penso que ha arribat l’hora de tancar aquesta porta. Vull fer altres coses que m’il·luminen la cara i em fan somriure”. Dels seus projectes esportius a partir d’ara, l’atleta viladecanenca indica que “vull córrer una marató. He de saber el que es viu, li tinc molt de respecte a aquesta distància i he de preparar-la”. Això sí, té clar que seguirà practicant esport tota la vida: “ara em motiva córrer i muntar en una bici”.

Entre els èxits més destacats de la viladecanenca figuren la medalla d’or a la Copa del Món l’any 2010, medalla de bronze en els 20 km marxa dels Jocs Olímpics de Sidney el 2000 i també bronze en els Mundials d’Osaka l’any 2007.

Radiografia

María Vasco es va iniciar al món de l'atletisme des de molt petita. Les seves primeres passes en la marxa els va donar en 1985 de la mà de Manolo Díaz en el Club Atletisme Viladecans, on va mostrar la seva predisposició natural per a la marxa. Com a referents properes tenia a tres grans marxadores femenines espanyoles, Reyes Sobrino, Mari Cruz Díaz i Valentí Massana, doncs tots ells eren naturals de Viladecans. Des de molt petita guanyava pràcticament en totes les competicions que participava, guanyant en els Campionats d'Espanya de categories inferiors. En 1992 es va proclamar campiona d'Espanya júunior de 5 km marxa, tant en ruta com en pista. Va repetir aquests triomfs en 1993 i 1994. Amb sol 19 anys va participar en el seu primers Campionats del Món, els de Gotemburgo el 1995. A l'any següent, i després de proclamar-se per primera vegada campiona d'Espanya absoluta dels 10 km marxa, va participar als Jocs Olímpics d'Atlanta 1996, on va acabar en el lloc 28è. La seva primera actuació internacional destacada va ser un cinquè lloc en els Campionats d'Europa de Budapest 1998.

Malgrat no partir entre les favorites, va donar la gran sorpresa en els Jocs Olímpics de Sídney 2000 en alçar-se amb la medalla de bronze, solament superada per la xinesa Wang Liping (or) i la noruega Kjersti Plätzer (plata). Era la primera dona espanyola que guanyava una medalla olímpica en atletisme, i va anar a més l'única medalla de l'atletisme espanyol en aquests Jocs.

El 2004 va aconseguir un altre important èxit en ser tercera en els 20 km de la Copa del Món de marxa en Naumburg, Alemanya. Aquest mateix any va participar en els Jocs Olímpics d'Atenes 2004, els seus tercers Jocs, on no va poder reeditar el seu èxit de Sídney encara que va acabar en una meritòria setena posició. En els mundials d'Hèlsinki 2005 va estar a punt de guanyar una altra medalla, però va ser sobrepassada en els metres finals per la portuguesa Susana Feitor i va haver de conformar-se amb la quarta plaça. En els mundials d'Osaka 2007 va aconseguir una medalla de bronze en els 20 km marxa. Posseeix els rècords d'Espanya de 5, 10 i 20 km marxa en ruta, i els de 3.000 m marxa en pista. D’altra banda, en els 20 km marxa dels Jocs Olímpics de Pequín 2008, Maria es va mantenir en posicions de podi durant gran part de la carrera, fins que en els últims dos quilòmetres es va veure superada per dos rivals, acabant en cinquena posició.

L’any 2009 va aconseguir la medalla d'or dels vint quilòmetres marxa en els VIII Copa d'Europa de Marxa celebrat a Metz (França). Mentre, al 2010 va assolir la medalla d’or a la Copa del Món de Chihuaha (Mèxic). La seva darrera participació important va ser en els Jocs Olímpics de Londres 2012, els seus cinquens, va finalitzar en la desena posició dels 20 km.

Marçal Fontanals / Foto: XA
 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Enguany, Al Carrer comptarà amb cinc companyies internacionals, quatre franceses i una italiana

Viladecans presenta la trenta-cinquena edició del Festival Al Carrer

Del 5 al 7 de juliol, el municipi es transformarà en un escenari artístic totalment gratuït amb 36 companyies teatrals que presentaran 77 funcions
84

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix