Augmenta al Baix Llobregat la renda de les famílies l’any 2021

La renda mitjana per habitant a la comarca va ser de 18.900 euros sent la tercera de Catalunya

L’Observatori comarcal del Baix Llobregat ha fet difusió de l’estadística de renda bruta familiar disponible que publica Idescat. Les dades disponibles són del 2021 i estan calculats d’acord amb la revisió estadística 2019.

La renda disponible de les famílies del Baix Llobregat va augmentar un 4,1% respecte l’any 2020. Així doncs, es reprèn el creixement després de la davallada condicionada pels efectes econòmics derivats de la crisi sanitària de la Covid-19. Tot i això, el creixement va ser lleugerament inferior a l’observat l’any 2019. El Baix Llobregat va pujar la renda disponible de les seves famílies, però va disminuir la seva diferència respecte la mitjana catalana (decreix la RFDB respecte l’índex català).

Renda Familiar

La renda mitjana per habitant a la comarca fou de 18.900€ , 600 més que l’any anterior, i es va situar per sobre de la mitjana catalana (18.300 €) però per sota de l’Àmbit Territorial Metropolità on la renda familiar disponible era de (19.500 €).

Tercers

El Baix Llobregat va ser la tercera comarca de Catalunya amb major renda familiar disponible per habitant. L'any 2021, el Barcelonès (20.293 euros) i el Vallès Occidental (19.125 euros) van superar en un 11,0% i un 10,4% la mitjana catalana (18.400 euros). El Baix Llobregat va perdre així la segona posició, ja que l’any 2020 es situava per davant del Vallès Occidental i en el 2021 aquesta comarca va tenir una renda familiar disponible per habitant superior a la baixllobregatina (18.900 euros). Tot i això, ambdues comarques es situen per sobre de la mitjana catalana.

Captura de pantalla 2024 05 03 a las 12.29.26

A la nostra comarca va augmentar en un 4,1% la seva renda familiar disponible. Els àmbits territorials de referència també van pujar la seva renda familiar respecte el 2020. Catalunya és l’àmbit que va registrar un major augment (+4,9%), un creixement lleugerament superior al del Baix Llobregat i al de l’Àmbit Territorial Metropolità l’increment (+4,3%). Es va reprendre el creixement continuat registrat a partir de 2013 i interromput a causa als efectes econòmics derivats de la crisi sanitària de la Covid-19 en el que l’any 2020 va produir-se un descens generalitzat de la renda bruta familiar disponible.

La remuneració d’assalariats va ser el principal recurs de les famílies a totes les comarques de Catalunya. El Baix Llobregat fou la cinquena comarca de Catalunya i la segona de l’àmbit metropolità que va presentar una major proporció de remuneració d’assalariats respecte al total de la seva renda familiar. Un 61,4% de la renda bruta familiar del Baix Llobregat respon a les remuneracions de treballadors, percentatge que es va situar per sobre del 59% de la mitjana de Catalunya i de l’àmbit metropolità (59,2%).

Captura de pantalla 2024 05 03 a las 12.29.17

La conjuntura actual explica el destacat augment del pes de les prestacions socials en el conjunt de la renda familiar bruta disponible. El pes de la remuneració d’assalariats però, va continuar sent la majoritària en tots els àmbits territorials i molt superior al Baix Llobregat.

El pes de l’excedent brut d’explotació va baixar en tots els àmbits territorials i, a la comarca, creix el seu diferencial respecte al conjunt de Catalunya i àmbit metropolità.

Al mateix temps, el Baix Llobregat va ser la segona comarca metropolitana, només per darrere del Vallès Occidental, on menys pes té la renda provinent d’excedents d’explotació empresarials o professionals (un 17,7% del total de la renda), situant-se per sota del 22% de la mitjana catalana.

Captura de Pantalla 2020 04 20 a las 12.11.16

Respecte al pes de les prestacions socials en el conjunt de la RFBD, el Baix Llobregat es va col·locar com la tretzena comarca de Catalunya amb menor pes té aquesta renda (un 20,9% del total), situant-se per sota del 22% de la mitjana catalana.

La conjuntura actual explica el destacat augment del pes de les prestacions socials en el conjunt de la renda familiar bruta disponible. El pes de la remuneració d’assalariats però, va continuar sent la majoritària en tots els àmbits territorials i molt superior al Baix Llobregat. El pes de l’excedent brut d’explotació va disminuir en tots els àmbits territorials i, especialment en l’àmbit metropolità on el descens anual va ser de 3,8 punts. El decreixement a la comarca fou de 1,1 punts i pel conjunt de Catalunya de 1,2 punts.

Redacció / Fotos: OCBLL

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

La Festa Major de Sant Boi 2024 tindrà lloc del 17 al 20 de maig al municipi baixllobregatí

La Festa Major de Sant Boi 2024 escalfa els motors

El pregó anirà a càrrec de la il·lustradora santboiana Raquel Gu, mentre que en l'apartat de la cultura popular destaca la presentació d'un nou…
472

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix